0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrehranjevalne navade, ki ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo

Prehranjevalne navade, ki ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo

MORDA VAS ZANIMA

Prehrana ima ogromen vpliv na zaščito pred različnimi zdravstvenimi težavami. Med drugim to velja tudi za Alzheimerjevo bolezen. Z določenimi prehranjevalnimi navadami lahko tako občutno zmanjšate nevarnost za Alzheimerjevo bolezen in podobne težave, ki so vse bolj razširjene med starejšo populacijo …

- Oglas -

Alzheimerjeva bolezen in prehrana

Pojejte vsaj 5 obrokov sadja in zelenjave na dan

Raziskave kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki zaužijejo zelo veliko sadja in zelenjave, manjše tveganje za pešanje kognitivnih sposobnosti v zrelih letih. Tako je pametno, da v prehrano vključite najmanj pet obrokov sadja in zelenjave dnevno. Če niste največji ljubitelji zelenjave, si lahko pomagate tudi s sadno-zelenjavnimi kašastimi sokovi. Okus sadja bo tako prekril okus zelenjave, vaše telo pa bo dobilo raznolik nabor hranilnih snovi.

Pri pripravi hrane ne skoparite z začimbami

Začimbe niso namenjene samo izboljšanju okusa jedi, ampak so lahko tudi izjemno zdrave. Nekatere so še posebej koristne za preprečevanje Alzheimerjevih bolezni. Ena takšnih je zagotovo kurkuma, ki vsebuje protivnetno snov, imenovano kurkumin. Obenem je kurkumin tudi odličen antioksidant. Z uporabo različnih začimb boste tudi precej lažje zmanjšali količino soli in maščobe v obrokih, kar bo imelo še dodaten pozitivni vpliv na vaše zdravje.

- Oglas -

Za malico si privoščite oreščke in semena

Eno najboljših živil za naše možgane so zagotovo oreščki, še posebej orehi, ki dokazano zmanjšujejo nevarnost za Alzheimerjevo bolezen. Namesto nezdravih prigrizkov za malico raje izberite pest oreščkov, dobra alternativa in vir zdravih maščob, ki jih naši možgani potrebujejo za optimalno delovanje, pa so tudi različna semena.

Pijte zeleni čaj

Ste vedeli, da je zeleni čaj odlična pijača za naše možgane? S tem ne mislimo zgolj na kratkoročni vpliv, torej na povečano budnost in zbranost, ampak lahko zeleni čaj tudi na dolgi rok ščiti pred težavami, kakršna je Alzheimerjeva bolezen. To je predvsem zasluga katehinov, izjemno močnih antioksidantov, ki jih vsebuje ta vrsta čaja.

Slaščice zamenjajte s temno čokolado

Verjetno se občasno vsi razvajamo s slaščicami, za katere vemo, da niso najboljše za naše zdravje. Vendar pa pazite, da takšnih priložnosti ne bo preveč. Ko si zaželite posladka, poskušajte čim večkrat poseči po temni čokoladi (v zmernih količinah, seveda). To je namreč precej bolj zdrava alternativa in odličen vir antioksidantov, zato boste s to odločitvijo naredili tudi nekaj dobrega za svoje možgane.

.

NAJNOVEJŠE