Za ลกtevilne vrtnarje in vrtiฤkarje, ki vse leto z ljubeznijo in pozornostjo obdelujejo svojo zemljo, sta pozno poletje in zgodnja jesen ฤas velike radosti ob uลพivanju plodov narave. ฤeprav se mnogi veselijo poฤitka, ki ga napovedujejo zimski meseci in ki ga bodo izkoristili za naฤrtovanje prihajajoฤe sezone, pa se delo na vrtu jeseni, ko so pobrani ลกe zadnji plodovi, ne konฤa. Pravzaprav se takrat v resnici ลกele zaฤne, kar ลกe posebej velja za vse, ki vrtove in njive obdelujejo po naฤelih biodinamike.
ฤeprav zemlja pozimi poฤiva, pa to ne pomeni, da spi. Pozno jeseni (od druge polovice novembra naprej) se v zemlji zaฤnejo procesi kristalizacije. Veฤletne rastline pospeลกeno razvijajo svoje korenine. Mikroorganizmi predelujejo organske ostanke in bogatijo prst s svojimi izloฤki ter tako ustvarjajo rahli, rodovitni humus. Semena in ฤebulฤki se pripravljajo na spomladansko rast. Z ustrezno jesensko obdelavo in pripravo vrta omogoฤimo kar najbolj ustrezne pogoje za vse te aktivnosti.
Nahranimo zemljo, oลพivimo tla
Brez ลพivih in zdravih tal tudi pridelek ne more biti zdrav in vitalen, zato velja tla zares dobro nahraniti. ฤe z gnojili hranimo neposredno rastline, lahko to vodi v prehitro in neuravnoveลกeno rast, to pa privablja tudi ลกkodljivce in bolezni. Kakovostna tla so bogata s humusom, ki dobro vpija vodo in jo dalj ฤasa skladiลกฤi. Humus nastaja iz odmrlega in razpadajoฤega organskega materiala s pomoฤjo v tleh ลพiveฤih mikroorganizmov. Jesensko gnojenje z zrelimi komposti ฤez zimo nahrani mikroorganizme v prsti ter tako ustvarja humus, dobro strukturo prsti in odliฤno podlago za optimalno rast rastlin. Na takลกni zemlji bo tudi manj glivic, uลกi in drugih nadleลพnih obiskovalcev, obenem pa rastline spomladi ne bodo preobremenjene z duลกikom ter bodo lahko pridelale veฤ hranil in zdravilnih uฤinkovin.
Mikroorganizmom lahko na razliฤne naฤine zagotovimo ฤim boljลกe ลพivljenjske pogoje. Med drugim jih gnojimo s kompostom ali z dobro uleลพanim hlevskim gnojem, ne hodimo po in ne prekopavamo gredic, tla zastiramo z organskim materialom ter sadimo pokrovne rastline. Dobro jim denejo tudi zasaditve z metuljnicami (grah, leฤa, bob, detelja, lucerna โฆ) ter drugimi rastlinami za zeleno gnojenje. V Sloveniji je zelo veliko glinenih prsti, ki le s teลพavo prepuลกฤajo vodo, zato jih je priporoฤljivo obogatiti tudi s kremenฤevim peskom, apnom in organskimi snovmi.
Brez golote, prosim
Zelo pomembno je, da je prst vedno pokrita. ฤe so tla izpostavljena vremenskim vplivom, se lahko izsuลกijo, iz njih se izpirajo dragocene hranljive snovi, mikroorganizmi pa se umikajo v globino. Enako velja pri pripravljanju gredic na zimovanje. Ko se gredica sprazni, jo prekrijemo z organsko zastirko (trava, slama, listje) ali pa posejemo pokrovne rastline. Tako prepreฤimo izhlapevanje vode s povrลกine tal ter nepotrebno izgubo vode. Zastirka prepreฤuje odtekanje vode v moฤnejลกih nalivih in prepreฤuje zbijanje tal, obenem pa bogati tla s humusom. Pred zimo je ฤas, da zrel kompost posujemo in vdelamo v zemljo tudi pod grmovnice, sadno drevje in jagode. Pri slednjih je potrebno paziti, da jih ne prekrijemo.
Zeleno gnojenje
Ko gredice zapustijo ลกe zadnji pridelki, jih zrahljamo, posejemo izbrane rastline in jih pustimo preko zime. Za zeleno gnojenje po koncu sezone so najprimernejลกe rastline, ki prezimijo, na primer deteljice: inkarnatka, lucerna, bela in ฤrna detelja, odliฤno se obneseta tudi pลกenica in jeฤmen. Primerne, ฤeprav ne prezimijo, so tudi bela gorjuลกica, olja redkev, facelija in ajda.
Ker naj bi vrtnine na teh gredicah ostale vsaj do aprila, je pomembno, da na teh gredicah ne naฤrtujete sejanja zgodnjih spomladanskih vrtnin. Spomladi so pripravljene, da jih prekopljemo ter tako vso maso zadelamo v tla, kjer se bo zaฤela spreminjati v humus in bogatila prst. Na teh gredicah bodo najbolje uspevale plodovke (paprike, jajฤevci, paradiลพniki). Pokrovne rastline lahko sejemo kar sproti, ko se posamezna gredica sprosti. Izjemnega pomena je tudi zastirka, ki je mora biti zimi primerno precej veliko, da bo lahko uspeลกno ลกฤitila rastline in prst skozi dolge zimske mesece.

Previdno pri naฤrtovanju
Pomembno je, da rastline za zeleno gnojenje skrbno izbiramo glede na to, kaj ลพelimo na posamezni gredici v prihodnji sezoni gnojiti. Oljna redkev in bela gorjuลกica sta si sorodni z zeljem, cvetaฤo, brokolijem, kolerabico in meseฤno redkvico; napadajo jih enake bolezni in ลกkodljivci. Namesto tega so boljลกa izbira korenovke, ฤetudi gredo v zemljo nekoliko kasneje. Enako je tudi pri deteljicah, za njimi naj ne rastejo fiลพol, grah, bob in druge stroฤnice, medtem ko so kapusnice odliฤna izbira. Varna izbira pokrovnih rastlin sta na primer ajda in facelija, saj lahko za njima sejemo vse vrtnine.
Vฤasih je veljalo, da je treba obdelovalne povrลกine preorati vsaj dvakrat letno โ jeseni po zakljuฤku in spomladi pred zaฤetkom dela. Po naฤelih biodinamike velja zemljo jeseni tudi obraฤati, da pred kristalizacijo vase potegne ฤim veฤ energije, kar pa je treba storiti pred obdobjem sonca v ลกkorpijonu, torej najkasneje do 22. oktobra. V prelopateni zemlji se lahko talni organizmi ลกe enkrat razmnoลพijo, jo dobro predelajo in pripravijo podlago na novo ลพivljenje. Prav tako je spomladi potrebno vsaj neลพno lopatenje, ki pomaga pri polnem izkoristku zelenega gnojila.
Oranje โ da ali ne?
Tako strokovnjaki kot ลกtevilni zadovoljni vrtiฤkarji zagotavljajo, da gre tudi brez tega napornega opravila in da je tako lahko tudi bolj koristno. Oranje, prekopavanje in meลกanje so grobi posegi, ki lahko poruลกijo strukturo vrhnjih plasti prsti. Poลกkodujejo lahko tudi povezave in ravnovesje z globljimi plastmi, kar oteลพuje ukoreninjenje, prehajanje vode v globino in slabo vsrkavanje hranilnih snovi. Pristop brez oranja zavaruje tudi prehransko mreลพo, ki obstaja v zemlji in jo rahlja ter bogati. Prst pod naลกimi nogami je ลพiv organizem, v katerem svoje mesto najdejo ลกtevilne bakterije in glive, ki bivajo v simbiozi s koreninami rastlin. S prekopavanjem lahko uniฤimo kopico koristnih organizmov za uspeลกno rast. Primerneje in dolgoroฤno donosnejลกe je uporabljati postopke, ki so sicer dolgotrajnejลกi, a bolj uฤinkoviti ter neลพnejลกi do narave.
Pri tovrstni pripravi prsti pravzaprav posnemamo naravne procese. V gozdu organizmi neprestano rastejo, zorijo in umirajo ter vse vrnejo nazaj v zemljo. Eden od kljuฤnih elementov tega neลพnega vrtnarjenja je mulฤenje oziroma zastiranje, saj na ta naฤin lahko zaviramo in obvladujemo rast plevelov, zastirka pa pomaga zemljo ohranjati vlaลพno, jo hrani ter ustvarja razliฤne plasti prsti, ki se premeลกajo s pomoฤjo organizmov, ki v njej domujejo. ฤeprav v tem primeru torej ne lopatimo zemlje, pa jo lahko ลกe vedno po potrebi prerahljamo z vilami.

Iz travnika v gredice
Imate v naฤrtu nove zaฤetke, pa bi radi travnik spremenili v gredice? Verjeli ali ne, lopatenje ni nujno potrebno niti pri ustvarjanju novih obdelovalnih povrลกin. Postopek sicer traja pribliลพno pol leta, zato je najbolje zaฤeti ลพe pozno poleti, da bo povrลกina pripravljena na pomladno obdelovanje. Trato za dva meseca prekrijte z lepenko, kartonom ali papirjem ter obteลพite s kamni ali deskami. Tako ustvarite temno in vlaลพno okolje, v katerem deลพevniki lahko predelujejo trato v plast humusa. V zaฤetku septembra zemljo prerahljamo z vilami. Med zgornjo plast primeลกamo kompost. Zemljo takoj posejemo z ยปzelenim gnojilomยซ, lahko jo tudi izdatno prekrijemo z zastirko. Tako bodo pozimi lahko deลพevniki in drugi organizmi v zemlji (navkljub mrzlim temperaturam) delovali in do pomladi pridelali ลกe veliko humusa. Spomladi po potrebi prerahljamo in posadimo krompir, ki ga moramo pogosto osipavati. S tem zemljo veฤkrat zraฤimo. Ko krompir poberemo, je novi vrt pripravljen tudi na drugo zelenjavo.
Najsi bo vaลก vrt spomladi ponovno v akciji ali pa ga boste ลกele premierno zasadili in se veselili prvih pridelkov, je skrbna in ljubeฤa priprava zemlje pred zimskim poฤitkom kljuฤna za uspeลกno sezono. Vmes pa lahko dolge zimske mesece izkoristite za naฤrtovanje, sanjarjenje ter izobraลพevanje na tem podroฤju.


