0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMarelična jedrca in njihova zdravilna moč

Marelična jedrca in njihova zdravilna moč

MORDA VAS ZANIMA

Marelična jedrca so pravo bogastvo snovi, ki nam lahko pomagajo na naši poti k boljšemu zdravju. Marelice so se že pred tisočletji razvile na Kitajskem. Od tam so jih prenesli v Perzijo in Armenijo, od koder pravzaprav izhaja njihovo latinsko ime – Prunus armeniaca. Marelice so zelo cenili tudi stari Rimljani in Grki, ki so sadežem rekli kar zlata jabolka sonca. V Evropi se marelice gojijo od 16. stoletja. Sicer so marelice bogat vir rudninskih snovi in vitaminoma A in E, prav tako pa vsebujejo tudi betakaroten, ki je močan antioksidant.

- Oglas -

Poleg slastnega in sočnega mesa ne smemo pozabiti na njihove koščice, v katerih se skriva jedrce s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Olje iz mareličnih koščic je med drugim odličen vir nenasičenih maščob.

Marelična jedrca

Številne polemike okrog zdravilnosti mareličnih jedrc

Marelične koščice, ki jim pravimo tudi kar grenki mandelj, v notranjosti skrivajo mehka marelična jedrca, ki naj bi bila dober vir železa, kalija in fosforja ter eden najboljših virov vitamina B 17, ki mu pripisujejo številne pozitivne učinke na zdravje. Med drugim naj bi vitamin B 17 pomagal zmanjševati bolečino pri artritisu, hkrati pa tudi zmanjševal povišan krvni tlak.

- Oglas -
  • Nekoliko grenka marelična jedrca v Rusiji že od leta 1845 uporabljajo kot zdravilo proti raku, v Združenih državah Amerike pa se za te namene uporabljajo od 20-ih let prejšnjega stoletja. Tudi kitajska tradicionalna medicina marelična jedrca že od nekdaj uporablja pri zdravljenju različnih težav, na primer težav z dihanjem, slabo prebavo, povišanim krvnim tlakom in artritisom.
  • Nekatere raziskave kažejo, da naj bi večja količina zaužitih mareličnih jedrc vsak dan lahko preprečevala rakavo obolenje oziroma pomagala ozdraviti raka. Vitamin B17 je namreč edinstvena spojina, ki pozitivno deluje na delovanje imunskega sistema. Vitamin B17 naj bi za razliko od kemoterapije okrepil oslabljeno telo ter deloval selektivno, torej le na rakave celice.
  • Za zdaj žal še ne obstaja dovolj oprijemljivih dokazov, ki bi dejansko kazale na učinkovitost mareličnih koščic v boju proti raku (oziroma kot preventiva proti njem).
  • Grenka marelična jedrca vsebujejo tudi manjšo količino cianida, ki lahko v večjih odmerkih povzroči omotico, povišano telesno temperaturo, glavobole in celo komo. Seveda velja nekaj previdnosti (po nekaterih podatkih naj bi do zastrupitve prišlo po 20 do 30 zaužitih mareličnih jedrcih), vendar pa so zastrupitve s cianidom zelo redke.
  • Marelična jedrca so uporabna tudi v kulinariki, saj so pogosto ena od sestavin v mareličnih marmeladah, znamenitih italijanskih amaretto piškotov, likerjev …

Marelična jedrca in njihova uporaba

  • Marelična jedrca lahko uživamo surova ali zmleta v prah – taka jih posujemo po juhah, curryjih, zelenjavi, dodamo jih sokovom ali kosmičem. Prav tako iz njih lahko pripravimo tudi domača kozmetična sredstva (na primer kremo za obraz, masko, čistilni gel …).
  • Priporočila glede zaužite količine so različna. Nekateri prehranski strokovnjaki priporočajo eno do pet mareličnih jedrc, spet drugi precej večje količine.
  • Z namakanjem jedrc v vodi naj bi zmanjšali njihovo grenkobo.

Olje iz mareličnih koščic

Tudi olje iz mareličnih koščic ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Je zelo nežno in lahko, zato ga veliko uporabljajo v kremah, serumih, losjonih in drugih kozmetičnih izdelkih, saj odlično hrani in vlaži kožo. Organsko marelično olje pridobijo s postopkom hladnega stiskanja, njegov vonj pa je zelo nevpadljiv. Izdelki, ki vsebujejo olje iz mareličnih koščic, so zelo primerni za mastno kožo, vendar pa ga lahko s pridom uporabljamo pri čisto vseh tipih kože.

Organsko olje iz mareličnih koščic je bogato z gama linolensko kislino. Deluje protivnetno, zaradi česar lahko pomaga tudi pri različnih težavah s kožo, kot so na primer ekcemi. V takih primerih se morate pred uporabo obvezno posvetovati s svojim zdravnikom. Poleg tega olje iz mareličnih koščic koži pomaga zagotavljati optimalno vlaženje, zato je med drugim idealno tudi za suhe in razpokane ustnice.

NAJNOVEJŠE