Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtBolezen slezovca - listna rja

Bolezen slezovca – listna rja

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni!
Doma na vrtu imamo slezenovec, vendar ga je napadla neka bolezen (v priponki prilagam tri fotografije) – pojavlja se na listih in steblih. Zanima me, če slučajno veste katera bolezen je to in kako bi jo lahko odpravili? Obstaja možnost, da se razširi tudi na ostalo rastlinje na vrtu?
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni!

- Oglas -

Bralka Mateja

Listna rja

Na podlagi fotografij menim, da gre za napad rje, (Puccinia Malvacearum). Za to glivo je značilno, da okužuje rastline iz botanične družine slezenovke.  Napadeni rastlini, začnejo listi rumeneti, rjavi rjasti madeži pa se pojavijo po listih, ob hujših napadih pa tudi na steblu rastline. Bolezen je rastlini nevarna predvsem zato, ker s tem preprečuje normalno fotosintezo, rastlina začne zato veneti, lahko odvrže tudi liste. Posledično rastlina, zato ni več tako uporabna ali lepa za oko. Zakaj natančno se okuži rastlina z rjo težko presodimo, zagotovo pa je mokro vreme razlog, da se je bolezen tako razširila po vaši rastlini. Tudi sicer napede rje opažamo predvsem v pomladnih mesecih, ki imajo močnejše deževje.

Listna rja

- Oglas -

Zatiranje te bolezni se sicer začne že spomladi z ostranitvijo in uničenjem vseh okuženih listov. Okoli rastline morate odstraniti ves plevel, saj se lahko spore nahajajo tudi tam. Okoli rastline namestite zastirko, s čimer boste preprečili, da bi spore iz tal okužile rastlino. Če imate več teh rastlin, pa je najbolje, da najbolj okužene porežete in uničite.

Rastlino tudi poškropite z naravnimi pripravki, ki pomagajo proti rji, to je npr. škropivo iz njivske preslice, še posebej pa  škropivo iz cvetočega vratiča. Rja se v vašem vrtu lahko širi še na ostale rastline iz rodu slezenovec, kamor pa sodijo še nekatere okrasne rastline.

Listna rja

Škropivo iz njivske preslice pripravimo tako, da  1 kilogram sveže njivske preslice (če je posušena pa 150 g) namočimo za 12 ur v 10 litrih vode. Po 12 urah namočeno preslico z nekaj vode skuhamo. Tekočina naj vre počasi in ne burno, 30 minut. Posodo pokrijemo, da se počasi ohlaja. Ko se ohladi primešamo ostali del vode v kateri se je pred kuhanjem 12 ur namakala. 1 liter dobljen tekočine razredčimo s 5 litri vode. Precedimo in škropivo je pripravljeno za uporabo.

Uporaba škropiva iz preslice: škropivo razpršimo po rastlinah ob lepem, sončnem vremenu. Po potrebi škropljenje ponovimo, če je napad bolezni ali škodljivcev močan in ni bilo zadovoljivega izboljšanja po prvi uporabi. Škropivo iz cvetočega vratiča pa pripravimo tako, da  250 g svežih listov, cvetov in  stebel (ali 15 g suhih) namočimo v 5 litrih vode. Ostali postopek je enak kot pri pripravi škropiva iz preslice. Vendar pozor, škropivo iz vratiča je ljudem strupeno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×