Alge so znane po svoji vsestranski uporabnosti in visoki hranilni vrednosti. Tokrat bomo spoznali ลกtiri, morda nekoliko manj znane vrste alg ter odkrili njihove pozitivne uฤinke na zdravje in dobro poฤutje.
Alge dulse
Te alge pridobivajo ob severnih obalah Tihega in Atlantskega oceana. Sicer pa njihova zgodovina sega ลพe vsaj 1400 let v zgodovino. Menihi svetega Kolumba so jih na primer ลพeli na obalah Irske in ล kotske ter jih uporabljali v prehrani. Alge dulse so danes priljubljene predvsem na Islandiji, v Kanadi in Severnem Irskem. Lahko jih uลพivamo kar surove, lahko pa jih tudi cvremo, peฤemo ali celo kuhamo. Sezona zanje je poleti ali zgodaj jeseni.
Alge dulse vsebujejo veliko vitaminov B6 in B12, pa tudi kalij in ลพelezo. So tudi odliฤen vir niacina, riboflavina, tiamina in kroma. Znane so po svojem moฤnem antioksidantnem delovanju.
Od vseh morskih zeli naj bi imele prav alge dulse najviลกjo raven antioksidantov ter zato izjemno moฤno protirakavo delovanje. Fukoidani, ki jih najdemo v teh algah, odliฤno krepijo imunski sistem.
Sicer lahko te alge kupimo v trgovinah z zdravo prehrano ter jih potem dodamo juham, enolonฤnicam, pa tudi ฤiliju.
Alge nori
Z nori poimenujemo razliฤne vrste morskih zeli, ki pripadajo rodu Porphyra. Omenjajo jih ลพe v besedilih iz 8. stoletja. Iz njih so tradicionalno izdelovali namaz, danes pa so na voljo predvsem na azijskih trลพnicah.
Gojijo jih na morju, in sicer na mreลพah tik pod vodno gladino. Po 45 dneh jih poberejo iz vode, poravnajo in posuลกijo. Na ta naฤin dobijo ฤrne in zelo tanke plasti. Alge nori navadno uporabljamo kot ovoj za suลกi, vendar lahko vanje zavijemo tudi druga ลพivila, lahko jih dodamo juham โฆ
Cene izdelkov iz alg nori so zelo razliฤne, najbolj kakovostne naj bi na primer bile tiste z japonskega otoka Kjuลกu.
Sicer v algah nori najdemo veliko vitaminov A, C in K, pa tudi folata, riboflavina, kalija in antioksidantov. Te alge so poleg vsega tudi odliฤen vir beljakovin ter magnezija.
Izvleฤek iz alg nori naj bi imel zelo moฤno protivnetno delovanje in naj bi tako predstavljal preventivo pred rakavimi boleznimi ter boleznimi srca in oลพilja.
Alge kombu
Alga kombu prvotno izvira z Japonske, vendar jo gojijo tudi na Kitajskem, v Rusiji, Franciji in Koreji. Gre za algo sivo-ฤrne ali rjave barve, obiฤajno pa jo posuลกijo v liste.
Ta vrsta morske zeli je zelo pogosta v japonski prehrani, kjer jo uลพivajo sveลพo, posuลกeno, vloลพeno ali pa jo zamrznejo. Alge kombu naravno prekriva ovoj belega prahu, ki pa ga ne smemo izprati, saj algam daje znaฤilen okus. Sicer jih lahko najpreprosteje uporabimo v juhah in enolonฤnicah.
V algah kombu je veliko glutamina, vitamina K, folata, magnezija, kalcija, ลพeleza in antioksidantov. Prav tako so bogate tudi z jodom, ki telesu pomaga pri tvorbi ลกฤitniฤnih hormonov, ki so nujni za ฤlovekovo rast in razvoj.
Alge wakame
Tudi algo wakame na Japonskem in v Koreji gojijo ลพe stoletja, danes pa so jih zaฤeli gojiti tudi ob bretonski obali. Divja oblika alge raste v avstralski Tasmaniji.
ฤeprav je alga wakame zelo hranilno bogata, pa je hkrati tudi zelo agresivna in invazivna rastlina. Predstavlja odliฤen vir maลกฤobnih kislin omega 3, folata in magnezija. Je tudi prava zakladnica antioksidantov, v njej pa najdemo tudi fukoidan in karotenoid fukoksantin, ki naj bi pomagala prepreฤevati ลกtevilna obolenja (od raka do srฤno-ลพilnih bolezni in sladkorne bolezni tipa 2).
Iz teh alg na japonskem pripravljajo znamenito juho miso, dodajajo pa jih tudi jedem s tofujem. Lahko jih uporabimo v zelenjavni ali piลกฤanฤji juhi, z njimi pa obogatimo tudi solate.