0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOlje iz mareličnih jedrc za kožo, lase in zdravje

Olje iz mareličnih jedrc za kožo, lase in zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Marelično olje se običajno pridobiva iz jedrc, skritih v marelični koščici. Gre za eno najbolj kakovostnih olj, ki ga lahko uporabimo kot kozmetični pripravek ali pa za premagovanje različnih težav z zdravjem. Domneva se, da so že v antičnih časih pridobivali in uporabljali olje iz mareličnih jedrc. Olje pa je bilo zelo cenjeno tudi v tradicionalni kitajski medicini.

- Oglas -

Olje iz mareličnih jedrc

Kako izbrati olje iz mareličnih jedrc?

Pri nakupu mareličnega olja morate biti pazljivi, saj načeloma obstajata dve različni vrsti. Nekatera olja se tako lahko uporabljajo le kot kozmetični izdelek in jih ne smete zaužiti, na voljo pa je tudi jedilno marelično olje. Izbira vrste naj bo torej prilagojena namenu uporabe. Priporočljivo je, da uporabljate hladno stiskano, ekološko pridelano marelično olje, saj bodo tako učinki najboljši.

Če kupujete jedilno marelično olje, se prepričajte, da je bila med postopkom izdelave iz mareličnih jedrc odstranjena snov, imenovana amigdalin. Gre namreč za snov, ki se lahko v telesu pretvori v cianid, ki je seveda strupen. Marelično olje je sicer znano kot odlično vlažilno sredstvo, ki obenem zavira staranje in vnetja, uničuje bakterije ter deluje antiseptično. V mareličnem olju, ki po okusu nekoliko spominja na mandljevo, pa lahko najdemo tudi veliko antioksidantov. V alternativni medicini obstaja celo prepričanje, da je lahko marelično olje zelo uspešno pri zdravljenju raka, vendar tovrstne hipoteze za zdaj še niso bile znanstveno dokazane.

- Oglas -

Marelično olje za občutljivo kožo

Uporaba mareličnega olja se še posebej priporoča ljudem z zelo občutljivo kožo. Olje namreč kožo pomiri in jo zmehča. Prodre globoko v kožo in poskrbi za njeno globinsko obnovo. Nanos mareličnega olja je zelo enostaven, saj je olje zelo mazljivo in se hitro vpije. Uporabite ga lahko za nego razdražene, suhe kože. Še posebej smiselna je lahko uporaba mareličnega olja takoj po tuširanju. Nanos olja na kožo bo namreč preprečil izgubo vlage in tako poskrbel za dobro navlaženo, napeto kožo. Olje iz mareličnih jedrc je zelo lahko, zato ne boste imeli neprijetnega občutka mastne kože. Marelično olje je zelo pripravno tudi za masažo, po želji v kombinaciji z izbranimi eteričnimi olji.

Marelično olje

Marelično olje za nego las

Mnogi ljudje prisegajo na marelično olje tudi pri negi las. Med drugim je zelo uporabno za tiste, ki imate pogosto težave z vozli v laseh. Marelično olje vsebuje veliko za lase koristnih snovi, pri čemer še posebej izstopa vitamin E, ki spodbuja rast las. Uporaba mareličnega olja bo zmanjšala vaše težave s suhim lasiščem in poskrbela, da bodo imeli lasje zdrav lesk. Olje iz mareličnih jedrc lahko uporabite kar namesto klasičnega balzama, saj bo lase oskrbelo z vsemi potrebnimi hranili, jih zmehčalo in poskrbelo, da bodo bolj obvladljivi. 

Marelično olje kot nadomestek za očesno kremo

Očesne kreme, ki so namenjene negi kože pod očmi oziroma okoli oči, so lahko precej drage. Namesto njih lahko uporabite kar olje iz mareličnih jedrc. Olje zmanjša izrazitost podočnjakov in pomaga ublažiti zabuhlost. Poleg tega marelično olje napne kožo. Redna uporaba mareličnega olja za nego kože pod očmi lahko tako občutno zmanjša izrazitost gubic oziroma upočasni njihovo nastajanje. 

Marelično olje za zdravo srce

Med številnimi zdravilnimi lastnostmi mareličnega olja še posebej izstopa njegov pozitiven vpliv na srce in ožilje. Olje iz mareličnih jedrc lahko zmanjša tveganje za srčni napad in druge srčno-žilne zaplete. Tako sodi tudi med najbolj zdrava jedilna olja – seveda pa z njegovo uporabo, podobno kot pri drugih vrstah maščob, ne smete pretiravati.

.

NAJNOVEJŠE