Gastroezofagealna refluksna bolezen, pogosto poimenovana kar s kratico GERB, je povezana z nepravilnim delovanjem spodnjega dela požiralnika. Ker je ta odprt precej dlje časa kot običajno, del želodčne vsebine zaide v požiralnik.

Kakšne posledice ima GERB – Gastroezofagealna refluksna bolezen?

Pogosta težava je zgaga, želodčna kislina pa lahko povzroči celo razjede na sluznici požiralnika. Poleg tega kisla in grenka vsebina želodca pogosto pride vse do žrela – v tem primeru govorimo o regurgitaciji. Pojavijo se lahko tudi bolečine v prsnem košu, težave pri požiranju, občutek vozla v grlu in kronični kašelj. Zaradi vsega tega pa imajo bolniki velikokrat tudi težave s spanjem. Spopadanje z gastroezofagealno refluksno boleznijo je kompleksno, vendar ima pri tem zagotovo zelo pomembno vlogo hrana, ki jo uživate. Katerih načel se je torej pametno držati?

Gastroezofagealna refluksna bolezen GERB

Pijte sok aloe vere

Sok aloe vere velja za eno najboljših naravnih možnosti za ljudi z gastroezofagealno refluksno boleznijo. Pomaga namreč pri vzpostaviti pH-ravnovesja v prebavilih. Poleg tega učinkuje aloe vera protivnetno in izjemno pomirjajoče. Tako pospeši obnovo sluznice požiralnika oziroma prepreči nadaljnje poškodbe.

Izogibajte se še posebej problematičnim živilom

Morda obstaja nekaj specifičnih živil, za katera ste ugotovili, da prav tako prispevajo k poslabšanju simptomov bolezni. Spisek t. i. problematičnih živil je za vsakega bolnika individualen, vendar pa obstaja tudi nekaj takšnih, ki povzročajo težave praktično vsem. V to skupino sodijo predelani mesni izdelki, sladkor in slaščice, pekoče začimbe in dodatki, konzervirana hrana, ocvrte jedi, česen in čebula, citrusi, paradižniki, kava in drugi kofeinski napitki ter mleko in mlečni izdelki. Tem živilom se je torej dobro v čim večji meri izogibati.

Jejte petkrat na dan

Mnenja glede tega, ali je res nujno, da imamo čez dan več manjših obrokov namesto enega ali dveh večjih, so sicer deljena. Vendar so glede ljudi z GERB-om strokovnjaki precej enotni. Pri tej bolezni je namreč precej bolje, da so vaši obroki manjši in enakomerno razporejeni čez dan, kot pa da bi poskušali vso hrano strpati v manjše število obilnejših obrokov.

Hrano vedno dobro prežvečite

Pri gastroezofagealni refluksni bolezni je izredno pomembno tudi to, da hrano vedno dobro prežvečite. Tako se bo hrana lažje prebavila oziroma ne bo potrebe po tem, da bi se tvorile ogromne količine želodčne kisline.

Nikoli ne jejte tik pred spanjem

Izogibajte se obilni večerji, še posebej neposredno pred odhodom v posteljo, če se nočete ponoči spopadati z zelo hudimi simptomi gastroezofagealne refluksne bolezni. Če je možno, naj bo zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem in sestavljen iz lažjih živil. Poleg tega pa je pri GERB-u smiselno tudi spanje z nekoliko bolj privzdignjenim vzglavjem kot običajno.