0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGripa ali prehlad – kaj so bistvene razlike?

Gripa ali prehlad – kaj so bistvene razlike?

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi ljudje še vedno težko ločujejo med gripo in prehladom. Drži sicer, da je pri obeh boleznih v ozadju okužba z virusom (le da gre za različne vrste virusov) in da se v obeh primerih pojavlja nekaj precej podobnih simptomov. Vendar pa velja gripa za resnejšo obliko bolezni dihal, pri kateri obstaja tudi povečano tveganje za zaplete, na primer za pljučnico.

- Oglas -

Gripa in prehlad

Kateri so tipični simptom prehlada?

Prehlad se običajno začne s praskanjem ali bolečinami v grlu. Ta simptom sicer večinoma izgine v dnevu ali dveh, nato pa se težave preselijo predvsem na dihala. S tem imamo v mislih zamašen nos in kasneje povečan izcedek iz nosu, kar otežuje dihanje. Poleg tega se običajno pojavi tudi povečana potreba po kašljanju. Ena izmed bistvenih razlik, če primerjamo gripo in prehlad, je, da za prehlad načeloma ni značilna povišana temperatura, vsaj ne pri odraslih. Pri otrocih s prehladom se sicer telesna temperatura lahko nekoliko dvigne, vendar ne močno.

Kako dolgo običajno traja prehlad?

Prehlad običajno mine že po približno tednu dni, povečano tveganje, da okužite tudi druge, pa obstaja predvsem v prvih treh dneh po tem, ko ste opazili prve simptome. Takrat je torej bolje ostati doma, še posebej ker vam bo počitek pomagal pri hitrejšem okrevanju. Če tudi po tednu dni ne opažate izboljšanja, je smiselno, da se odpravite do zdravnika, saj je možno, da je prišlo do bakterijske okužbe, ki se zdravi z antibiotiki. Prehlad se sicer ne zamenjuje zgolj z gripo, ampak so lahko simptomi včasih podobni tudi tistim, ki se pojavljajo pri alergiji, na primer pri alergiji na cvetni prah.

- Oglas -

Kaj pa simptomi gripe?

Simptomi so pri gripi običajno intenzivnejši kot pri prehladu. Tudi tu lahko sicer pride do bolečin v grlu, do kašljanja in do zamašenega nosu. Poleg tega pa so za gripo značilne tudi bolečine v mišicah in glavoboli. Predvsem na začetku je možna tudi hujša utrujenost. Kot že nakazano, pa je glavna razlika ta, da gripo pogosto spremlja povišana telesna temperatura. Eden od pokazateljev, ali gre za gripo ali prehlad, pa je tudi to, kako nenadno ali postopoma se pojavijo simptomi. Medtem ko se pri prehladu simptomi kažejo polagoma, pa nas pri gripi presenetijo nenadoma in že takoj v zelo intenzivni obliki. V primerjavi s prehladom je gripa tudi bolj nalezljiva. Gripa lahko sicer v povprečju traja nekoliko dlje kot prehlad, a če po približno 3 ali 4 dneh od pojavitve prvih simptomov ne pride vsaj do rahlega izboljšanja, je priporočljiv obisk zdravnika.

.

NAJNOVEJŠE