Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaGripa ali prehlad – kaj so bistvene razlike?

Gripa ali prehlad – kaj so bistvene razlike?

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi ljudje še vedno težko ločujejo med gripo in prehladom. Drži sicer, da je pri obeh boleznih v ozadju okužba z virusom (le da gre za različne vrste virusov) in da se v obeh primerih pojavlja nekaj precej podobnih simptomov. Vendar pa velja gripa za resnejšo obliko bolezni dihal, pri kateri obstaja tudi povečano tveganje za zaplete, na primer za pljučnico.

- Oglas -

Gripa in prehlad

Kateri so tipični simptom prehlada?

Prehlad se običajno začne s praskanjem ali bolečinami v grlu. Ta simptom sicer večinoma izgine v dnevu ali dveh, nato pa se težave preselijo predvsem na dihala. S tem imamo v mislih zamašen nos in kasneje povečan izcedek iz nosu, kar otežuje dihanje. Poleg tega se običajno pojavi tudi povečana potreba po kašljanju. Ena izmed bistvenih razlik, če primerjamo gripo in prehlad, je, da za prehlad načeloma ni značilna povišana temperatura, vsaj ne pri odraslih. Pri otrocih s prehladom se sicer telesna temperatura lahko nekoliko dvigne, vendar ne močno.

Kako dolgo običajno traja prehlad?

Prehlad običajno mine že po približno tednu dni, povečano tveganje, da okužite tudi druge, pa obstaja predvsem v prvih treh dneh po tem, ko ste opazili prve simptome. Takrat je torej bolje ostati doma, še posebej ker vam bo počitek pomagal pri hitrejšem okrevanju. Če tudi po tednu dni ne opažate izboljšanja, je smiselno, da se odpravite do zdravnika, saj je možno, da je prišlo do bakterijske okužbe, ki se zdravi z antibiotiki. Prehlad se sicer ne zamenjuje zgolj z gripo, ampak so lahko simptomi včasih podobni tudi tistim, ki se pojavljajo pri alergiji, na primer pri alergiji na cvetni prah.

Kaj pa simptomi gripe?

Simptomi so pri gripi običajno intenzivnejši kot pri prehladu. Tudi tu lahko sicer pride do bolečin v grlu, do kašljanja in do zamašenega nosu. Poleg tega pa so za gripo značilne tudi bolečine v mišicah in glavoboli. Predvsem na začetku je možna tudi hujša utrujenost. Kot že nakazano, pa je glavna razlika ta, da gripo pogosto spremlja povišana telesna temperatura. Eden od pokazateljev, ali gre za gripo ali prehlad, pa je tudi to, kako nenadno ali postopoma se pojavijo simptomi. Medtem ko se pri prehladu simptomi kažejo polagoma, pa nas pri gripi presenetijo nenadoma in že takoj v zelo intenzivni obliki. V primerjavi s prehladom je gripa tudi bolj nalezljiva. Gripa lahko sicer v povprečju traja nekoliko dlje kot prehlad, a če po približno 3 ali 4 dneh od pojavitve prvih simptomov ne pride vsaj do rahlega izboljšanja, je priporočljiv obisk zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×