Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaRazkisanje telesa: preproste spremembe za boljše zdravje

Razkisanje telesa: preproste spremembe za boljše zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Ob vsem, kar vsakodnevno vnesemo v telo, je včasih dobro poskrbeti tudi za razkisanje telesa. Pretirana zakisanost organizma lahko povzroči resne težave z zdravjem in počutjem. Pogosti posledici zakisanosti sta bolečina in prekomerna teža. Manjše količine živil, ki povzročajo zakisanost telesa, načeloma niso problematične.

Zakaj je potrebno razkisanje telesa?

- Oglas -

Razkisanje telesa je najbolj potrebno, kadar pretiravamo z nezdravo hrano, se lahko naše telo znajde v hudi stiski. Celicam začne primanjkovati kisika, pojavijo se težave s hormonskim ravnovesjem, poleg tega pa imamo premalo energije za vsakodnevne obveznosti. Seveda obstaja na dolgi rok tudi tveganje za resnejše bolezni. Med drugim se lahko zaradi zakisanosti organizma zmanjšajo zaloge kalcija v naših kosteh. Kaj storiti? Z nekaj preprostimi spremembami lahko močno zmanjšate tveganje za zakisanost organizma …

Preberite tudi: Simptomi zakisanosti in živila, ki so glavni krivci

Razkisanje telesa

Izognite se dehidraciji

Takoj, ko se zbudite, popijte velik kozarec vode. Med spanjem namreč naše telo izgubi precej tekočine. Priporočljivo je, da vodi dodate še malce limoninega soka. Čeprav je limonin sok kisel, lahko v resnici pomaga pri razkisanju telesa.

Vsak dan pojejte veliko skledo zelene solate

- Oglas -

Za razkisanje telesa je izjemno koristna zelenolistna zelenjava. Če boste vsak dan pojedli skledo solate na osnovi zelenolistne zelenjave,  ki vsebuje veliko bazičnih mineralov, med drugim tudi kalcija, bo tveganje za zakisanost organizma precej manjša. Priporočamo vam, da solato začinite z nekaj kapljicami olivnega olja in z limoninim sokom.

Za malico si privoščite mandlje

Odličen prigrizek za tiste, ki se zavedate nevarnosti zakisanosti organizma, so mandlji. V njih najdemo ogromno bazičnih mineralov, kot sta magnezij in kalcij, ki bosta pomagala pri uravnavanju pH-vrednosti vašega organizma. Za najboljši rezultat priporočamo uživanje nepraženih in nesoljenih mandljev.

Zamenjajte živalsko mleko z rastlinskim

Velik vpliv na zakisanost telesa ima živalsko mleko, predvsem kravje. Tako je pametno, da ga poskušate nadomestiti z mlekom rastlinskega izvora, na primer z mandljevim, ovsenim, lešnikovim, riževim ipd.

Pravilno dihanje pomaga za razkisanje telesa

Mnogi se ne zavedajo, da lahko tudi naše dihanje pomembno vpliva na (ne)zakisanost organizma. Tako je priporočljivo, da čim prej usvojite tehnike globokega dihanja s trebušno prepono. Obenem se izogibajte umetnim osvežilcem zraka in dišečim svečkam.

Rastlinska prehrana – manj nevarnosti za zakisanost

Ljudje, ki se prehranjujejo (predvsem) z rastlinami, imajo v povprečju manj težav z zakisanostjo telesa. Meso in druga živila živalskega izvora namreč pogosto porušijo pH-ravnovesje našega organizma.

Uživajte čim manj sladkorja

Podoben vpliv kot hrana živalskega izvora ima tudi sladkor. Prekomeren vnos sladkorja je tako eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za zakisanost. Pri tem upoštevajte, da vsebujejo tudi mnoge pijače ogromno sladkorja, zato je najbolje, da pijete predvsem vodo.

Kalčki proti zakisanosti

Za hitro razstrupljanje telesa in preprečevanje zakisanosti priporočamo tudi več kalčkov. Gre za eno najboljših bazičnih živil za vzdrževanje zdravega pH-ja telesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×