0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFibromialgija ali druge zdravstvene težave? Diagnoza je pogosto težavna ...

Fibromialgija ali druge zdravstvene težave? Diagnoza je pogosto težavna …

MORDA VAS ZANIMA

Fibromialgija je bolezen oziroma motnja, s katero se spopada precej visok delež prebivalstva, predvsem žensk. Zanjo so najbolj značilne kronične bolečine v različnih delih telesa, še posebej pa v vratu, ramenih, rokah, v hrbtu, bokih in v nogah. Za te bolečine ni jasnega vzroka, zato fibromialgija v preteklosti ni bila priznana kot »prava bolezen«, na srečo pa se je stanje danes vsaj nekoliko izboljšalo.

- Oglas -

Poleg bolečin so pri tej bolezni zelo tipični tudi simptomi fibromialgije, kot so huda utrujenost, težave s spanjem in prebavne motnje. Domneva se, da ima trenutno zgolj vsaka četrta oseba s fibromialgijo ustrezno diagnozo. To je zagotovo povezano z dejstvom, da so številni simptomi, ki se pojavljajo pri fibromialgiji, zelo podobni simptomom mnogih drugih bolezni. Na žalost ne obstaja preprost krvni test ali kaj podobnega, s čimer bi bilo mogoče preveriti, ali gre pri določenem pacientu zares za fibromialgijo …

Fibromialgija

Artritis

Najpomembnejša skupna točka med fibromialgijo in artritisom je seveda bolečina. Vendar pa obstajajo tudi pomembne razlike. Glavna je ta, da fibromialgija ne povzroča vnetij tkiv ali okvar mišic/sklepov. Ta razlika se sicer velikokrat vidi šele kasneje, ko je artritis že napredoval, in sicer s pomočjo rentgenskih posnetkov.

- Oglas -

Multipla skleroza

Kadar ima pacient simptome, ki bi lahko nakazovali, da gre za fibromialgijo, je vedno smiselno izključiti tudi možnost za multiplo sklerozo, pri kateri je postavljanje diagnoze, vsaj na začetku, pogosto prav tako zahtevno. Čeprav gre v osnovi za dve zelo različni bolezni, obstaja kar nekaj podobnih znakov, predvsem kronična bolečina po vsem telesu. Preverite tudi, kakšne simptome ima multipla skleroza.

Sindrom kronične utrujenosti

Obstaja tudi kar precej stičnih točk med fibromialgijo in sindromom kronične utrujenosti. Skupni simptomi obeh težav so bolečine v sklepih in mišicah, huda utrujenost, težave s spanjem, pešanje spomina ipd. Tudi med ljudmi s sindromom kronične utrujenosti je sicer ogromno takšnih, ki nimajo ustrezne diagnoze.

Depresija

Po eni strani sicer obstaja možnost, da se simptome depresije zamenja s tistimi, značilnimi za fibromialgijo. Tudi pacienti s fibromialgijo se namreč poleg vseh drugih težav pogosto soočajo z depresivnimi občutki. Vendar pa je po drugi strani še bolj pogosto, da bolezni soobstajata. Kar približno 20 odstotkov vseh ljudi, ki se spopadajo s fibromialgijo, naj bi namreč imelo obenem težave z depresijo in/ali z anksioznostjo.

Hipotiroza

Še eno izmed bolezenskih stanj, s katerimi je mogoče včasih zamenjati fibromialgijo, je hipotiroza. Hipotiroza je motnja pri delovanju ščitnice, ki posledično izloča premalo hormonov. Tipične težave, ki se zaradi tega pojavijo, so pomanjkanje energije, poviševanje telesne teže brez jasnega vzroka, večja občutljivost na nizke temperature, upočasnjen srčni utrip, počasna prebava, zelo suha koža, prekomerno izpadanje las in depresivni občutki. Mnogi izmed naštetih simptomov se pojavljajo tudi pri fibromialgiji.

.

NAJNOVEJŠE