Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaFibromialgija ali druge zdravstvene težave? Diagnoza je pogosto težavna ...

Fibromialgija ali druge zdravstvene težave? Diagnoza je pogosto težavna …

MORDA VAS ZANIMA

Fibromialgija je bolezen oziroma motnja, s katero se spopada precej visok delež prebivalstva, predvsem žensk. Zanjo so najbolj značilne kronične bolečine v različnih delih telesa, še posebej pa v vratu, ramenih, rokah, v hrbtu, bokih in v nogah. Za te bolečine ni jasnega vzroka, zato fibromialgija v preteklosti ni bila priznana kot »prava bolezen«, na srečo pa se je stanje danes vsaj nekoliko izboljšalo.

- Oglas -

Poleg bolečin so pri tej bolezni zelo tipični tudi simptomi fibromialgije, kot so huda utrujenost, težave s spanjem in prebavne motnje. Domneva se, da ima trenutno zgolj vsaka četrta oseba s fibromialgijo ustrezno diagnozo. To je zagotovo povezano z dejstvom, da so številni simptomi, ki se pojavljajo pri fibromialgiji, zelo podobni simptomom mnogih drugih bolezni. Na žalost ne obstaja preprost krvni test ali kaj podobnega, s čimer bi bilo mogoče preveriti, ali gre pri določenem pacientu zares za fibromialgijo …

Fibromialgija

Artritis

Najpomembnejša skupna točka med fibromialgijo in artritisom je seveda bolečina. Vendar pa obstajajo tudi pomembne razlike. Glavna je ta, da fibromialgija ne povzroča vnetij tkiv ali okvar mišic/sklepov. Ta razlika se sicer velikokrat vidi šele kasneje, ko je artritis že napredoval, in sicer s pomočjo rentgenskih posnetkov.

Multipla skleroza

Kadar ima pacient simptome, ki bi lahko nakazovali, da gre za fibromialgijo, je vedno smiselno izključiti tudi možnost za multiplo sklerozo, pri kateri je postavljanje diagnoze, vsaj na začetku, pogosto prav tako zahtevno. Čeprav gre v osnovi za dve zelo različni bolezni, obstaja kar nekaj podobnih znakov, predvsem kronična bolečina po vsem telesu. Preverite tudi, kakšne simptome ima multipla skleroza.

Sindrom kronične utrujenosti

- Oglas -

Obstaja tudi kar precej stičnih točk med fibromialgijo in sindromom kronične utrujenosti. Skupni simptomi obeh težav so bolečine v sklepih in mišicah, huda utrujenost, težave s spanjem, pešanje spomina ipd. Tudi med ljudmi s sindromom kronične utrujenosti je sicer ogromno takšnih, ki nimajo ustrezne diagnoze.

Depresija

Po eni strani sicer obstaja možnost, da se simptome depresije zamenja s tistimi, značilnimi za fibromialgijo. Tudi pacienti s fibromialgijo se namreč poleg vseh drugih težav pogosto soočajo z depresivnimi občutki. Vendar pa je po drugi strani še bolj pogosto, da bolezni soobstajata. Kar približno 20 odstotkov vseh ljudi, ki se spopadajo s fibromialgijo, naj bi namreč imelo obenem težave z depresijo in/ali z anksioznostjo.

Hipotiroza

Še eno izmed bolezenskih stanj, s katerimi je mogoče včasih zamenjati fibromialgijo, je hipotiroza. Hipotiroza je motnja pri delovanju ščitnice, ki posledično izloča premalo hormonov. Tipične težave, ki se zaradi tega pojavijo, so pomanjkanje energije, poviševanje telesne teže brez jasnega vzroka, večja občutljivost na nizke temperature, upočasnjen srčni utrip, počasna prebava, zelo suha koža, prekomerno izpadanje las in depresivni občutki. Mnogi izmed naštetih simptomov se pojavljajo tudi pri fibromialgiji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×