0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFibromialgija – bolečina ni edini simptom

Fibromialgija – bolečina ni edini simptom

MORDA VAS ZANIMA

Fibromialgija je sindrom, ki ga uvrščamo med zunajsklepni revmatizem. Posamezniki s fibromialgijo se soočajo s številnimi neprijetnimi simptomi, pri čemer je huda bolečina v mišicah, vezeh in kitah sicer najbolj tipična, a še zdaleč ne edina težava. Glavni razlog za fibromialgijo sicer še ni znan, vendar jo strokovnjaki običajno povezujejo z genetskimi dejavniki in življenjskim stilom, ki vključuje veliko sedenja. Včasih pa je lahko fibromialgija povezana tudi z drugimi boleznimi. Omeniti je treba tudi, da lahko vsak posameznik simptome tega sindroma doživlja nekoliko drugače.

- Oglas -

Poleg tega pa so lahko simptomi včasih sorodni drugim motnjam in boleznim, zato je lahko postavljanje ustrezne diagnoze precej težavno. Ker pacienti pogosto težko natančno opišejo, kaj jih boli, so v preteklosti fibromialgijo mnogi zamenjevali z duševnimi motnjami in ji niso posvečali posebne pozornosti.

Fibromialgija

Bolečina pogosto zajame celotno telo

Ker za fibromialgijo ni značilno vnetje sklepov, se uvršča med t. i. revmatizem mehkih tkiv. Bolečine je mogoče občutiti v različnih delih telesa, pri čemer je lahko intenzivnost teh bolečin različna. Pogosto pacienti opisujejo občutek, ki jo podoben natezanju mišic, pojavi pa se lahko tudi pekoča bolečina. Včasih je lahko bolečina tudi tako huda, da protibolečinska sredstva nimajo pravega učinka.

Tipičen simptom je tudi togost okončin

Pri ljudeh s fibromialgijo lahko pride tudi do občutka togosti okončin. Ti občutki še posebej izraziti zjutraj, nekaj ur po vstajanju. Ta simptom je sicer podoben tistemu, ki ga doživljajo pacienti z artritisom. Tudi pri artritisu je namreč občutek togosti okončin, ki ovira gibanje, zelo pogost.

- Oglas -

Pojavijo se lahko tudi težave z zbranostjo in s spominom

Fibromialgija ne prizadene le telesa, ampak se lahko pojavijo tudi neprijetni psihični simptomi oziroma lahko pride do oslabitve kognitivnih funkcij. Eden takšnih simptomov so na primer povečane težave z zbranostjo, ki lahko ovirajo tudi zelo osnovna vsakodnevna opravila. Nemalokrat pa pride tudi do težav s spominom.

Občutek hude utrujenosti pogost spremljevalec fibromialgije

Zelo pogosto fibromialgijo spremljajo tudi občutki povečane utrujenosti. Bolniki poročajo tako o fizični kot o mentalni izčrpanosti. Posledično pa je lahko močno zmanjšana kakovost življenja ljudi s fibromialgijo.

Redke niso niti težave s spanjem

Obstaja mnogo težav, ki so lahko povezane s slabšo kakovostjo spanja ali celo z nespečnostjo. V to kategorijo zagotovo sodi tudi fibromialgija. Pogosto so eden glavnih krivcev za težave s spanjem bolečine v telesu, ki onemogočajo udobno namestitev in zares dober počitek.

Otrplost in mravljinčenje

Omenili smo že, da je lahko eden izmed simptomov fibromialgije tudi togost okončin, ki lahko v skrajnih primerih preraste v občutek otrplosti. Pojavi se lahko tudi mravljinčenje in občutek zbadanja – kot bi nekdo kožo prebadal z iglo. Ta občutek je pri večini pacientov najbolj izrazit v rokah in nogah, najpogosteje pa se pojavi ponoči. Običajno sicer intenzivnost popusti v nekaj minutah, včasih pa lahko traja tudi precej dlje.

Pacienti pogosto doživljajo tudi težave s prebavo

Na prvi pogled precej atipičen simptom fibromialgije so prebavne težave, ki pa jih doživlja kar nekaj bolnikov. Simptomi lahko spominjajo celo na tiste, ki so značilni za t. i. sindrom razdražljivega črevesja. Mnogi ljudje s fibromialgijo zaznavajo tudi bolečine v predelu trebuha.

- Oglas -

Fibromialgija in povečana občutljivost na temperaturne spremembe

Pri bolnikih s fibromialgijo se lahko pojavi tudi povečana občutljivost na temperaturne spremembe oziroma lahko pride do težav z ohranjanjem normalne telesne temperature. To lahko pomeni tako občutek vročine kot mrazenja. Tudi to pa je lahko eden izmed simptomov, ki posredno vplivajo na slabšo kakovost spanja. Že manjše spremembe v temperaturi zraka lahko povzročijo zelo intenzivno reakcijo.

.

NAJNOVEJŠE