Zdravje & prehranaČaj iz sladkega korena – lajšanje težav z dihali in druge koristi

Čaj iz sladkega korena – lajšanje težav z dihali in druge koristi

MORDA VAS ZANIMA

Čaj iz korenine sladkega korena, rastline z znanstvenim imenom Glycyrrhiza glabra, je znan po številnih pozitivnih učinkih na zdravje. Korenina sladkega korena je že dolgo izjemno cenjena tudi v naravnem zdravilstvu. Predstavljamo vam nekaj najpomembnejših pozitivnih učinkov pitja čaja iz sladkega korena in navodila za pripravo.

- Oglas -

Čeprav gre za zelo zdravilen napitek, pa z njim ni dobro pretiravati, saj lahko pride sicer do nezaželenih stranskih učinkov. Tako se priporočajo največ tri skodelice čaja dnevno, ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami oziroma omejitvami, ki jih izpostavljamo na koncu, pa se morajo na žalost sladkemu korenu oziroma pripravkom iz te rastline povsem izogniti.

Korenina sladkega korena

Pomoč pri težavah s kožo

Ljudem, ki se soočajo z različnimi težavami s kožo, se načeloma bolj priporoča zunanja uporaba čaja iz sladkega korena, čeprav je lahko zelo koristno tudi pitje čaja. Sladki koren lahko pomaga predvsem pri lajšanju težav s pretirano suho kožo, tudi pri ekcemih. Antioksidanti, s katerimi je sladki koren izjemno bogat, poskrbijo tudi za upočasnitev procesa staranja in za ublažitev vnetij.

Dobra izbira, če se soočate s prenizkim krvnim tlakom

Precej pogosto se govori o kronično povišanem krvnem tlaku oziroma o hipertenziji, vendar ima mnogo ljudi tudi nasprotno težavo – prenizek krvni tlak. V takšnih primerih je lahko dobra izbira prav čaj iz sladkega korena, ki pomaga dvigniti krvni tlak na normalno raven. Tako se vam ne bo treba več soočati s simptomi, kot so pomanjkanje energije in omotičnost. Po drugi strani pa seveda pitje čaja iz sladkega korena ni najboljša izbira z ljudi, ki imajo že v osnovi težave s povišanim krvnim tlakom.

Ublažitev menstrualnih bolečin oziroma krčev

- Oglas -

Čaj iz sladkega korena velja tudi za tradicionalno pomoč ženskam, ki imajo težave z menstrualnimi krči oziroma hudimi bolečinami, ki spremljajo menstruacijo. Pomaga lahko tudi pri blažitvi drugih neprijetnih simptomov, povezanih s t. i. predmenstrualnim sindromom.

Lepši in bolj zdravi lasje

Tudi če želite s pomočjo čaja iz sladkega korena izboljšati zdravje in videz svojih las, imate dve možnosti, podobno kot pri negi kože: pitje ali izpiranje las s čajem. Čaj iz sladkega korena lahko pomaga lajšati težave z zelo suhim lasiščem in prhljajem, koristen pa naj bi bil celo za preprečevanje prekomernega izpadanja las.

Čaj iz sladkega korena

Krepitev imunskega sistema in ublažitev vnetij zgornjih dihalnih poti

Pitje čaja iz sladkega korena je lahko še posebej koristno za vse, ki se spopadate z vnetji zgornjih dihalnih poti. Gre za eno najboljših naravnih izbir. Čaj iz sladkega korena bo pomagal zmehčati sluz in ublažiti vnetje, poleg tega pa bo okrepil imunski sistem, zato bo telo lažje odpravilo sam vzrok težav.

Diuretični in razstrupljevalni učinki čaja iz sladkega korena

Sladki koren velja za odličen naravni diuretik. S pitjem čaja iz te rastline lahko tako tudi spodbudite proces razstrupljanja telesa. To bo razbremenilo ledvice, obenem pa tudi jetra. Seveda pa s čajem ne smete pretiravati, da ne pride do dehidracije.

Naravna pomoč ljudem z depresijo in anksioznostjo

Uživanje čaja iz sladkega korena, še posebej v kombinaciji s šentjanževko, se priporoča tudi ljudem, ki se spopadajo z depresivnimi občutki, in tistim, ki imajo težave z anksioznostjo. Čaj lahko namreč pomaga pri uravnavanju stresnih hormonov v našem telesu. Na žalost pa pitje tega čaja ni združljivo z jemanjem antidepresivom.

Kako pripraviti čaj iz sladkega korena?

Za pripravo čaja potrebujete približno 2 žlički posušenega sladkega korena in 2,5 decilitra vode. Vodo najprej zavrite, nato pa vanjo stresite sladki koren in jo odstavite s štedilnika. Po približno 5 minutah mešanico popijte. Ker je čaj že naravno nekoliko sladek, verjetno ne boste potrebovali dodatnih sladil.

Kaj so možni stranski učinki?

- Oglas -

Omenili smo že, da je čaj iz sladkega korena sicer zelo zdrav, vendar ga nekateri ljudje zaradi določenih omejitev kljub temu ne smejo uživati. V to kategorijo sodijo na primer nosečnice, poleg tega pa se odsvetuje pitje čaja iz sladkega korena tudi ljudem, ki jemljejo določena zdravila – na primer antidepresive ali zdravila za uravnavanje krvnega tlaka. Tudi če jemljete kontracepcijske tablete, se pred začetkom uživanja čaja iz sladkega korena posvetujte z ginekologinjo. Med zdravila, ki niso kompatibilna s pripravki iz sladkega korena, sodijo še kortikosteroidi, kardiotoničnimi glikozidi in diuretiki. Tudi če ni posebnih omejitev, zaradi katerih bi bilo lahko pitje čaja iz sladkega korena za vas problematično, pa pazite, da ne prekoračite omenjene doze, torej treh skodelic dnevno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×