0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBolečine v vratu: Kakšna naravna pomoč je na voljo?

Bolečine v vratu: Kakšna naravna pomoč je na voljo?

MORDA VAS ZANIMA

Danes se ogromno ljudi sooča z bolečinami v vratu. Te so seveda najpogosteje povezane z delom za računalnikom, ki nas sili, da dolgo časa vztrajamo v položajih, ki niso najbolj naravni za telo. Pri sedečem delu morate biti tako pozorni, da uporabljate kakovosten, ergonomsko oblikovan stol, seveda pa mora biti ustrezna tudi višina mize. Ne pozabite niti na redne odmore in razgibavanje.

- Oglas -

Obstajajo sicer tudi drugi razlogi za bolečine v vratu – na primer neustrezen položaj med spanjem ipd. Včasih lahko tudi stres še poslabša težave. Sčasoma se lahko bolečine preselijo tudi v roke, zato je dobro, da čim prej ukrepate. V začetnih fazah oziroma če bolečine niso prehude, si lahko večinoma pomagate kar sami. Obstaja kar nekaj razgibalnih vaj, ki so zelo koristne za vaš vrat. Poleg tega pa si lahko pomagate tudi z nekaterimi naravnimi pripravki – osredotočamo se posebej na tiste, ki lahko pomagajo tudi pri blažitvi vnetij, zato bolečina v vratu popusti hitreje …

Obkladki iz koprivnega čaja

Zelo dobra naravna pomoč za vse, ki se spopadate z bolečinami v vratu, so lahko obkladki iz kopriv oziroma koprivnega čaja. Obkladki ublažijo bolečine in vnetja ter pomirijo napete, otrdele mišice v vratu. Najprej skuhajte koprivni čaj. Za 2,5 decilitra vode uporabite približno 2 žlici suhih kopriv. Vodo zavrite in jo nato prelijte po koprivah. Pokrijte in počakajte 10 minut, nato pa mešanico precedite. V koprivni čaj pomočite čist kos blaga ali manjšo brisačo. Ožemite in ovijte okoli vratu. Počakajte približno 15 minut. Postopek ponovite vsaj dvakrat dnevno.

Obkladki iz šentjanževke

Za pripravo obkladkov, namenjenih blaženju bolečin v vratu, lahko uporabite tudi čaj iz šentjanževke. Tudi v tem primeru si lahko obetate, da se bo bolečina občutno zmanjšala. Obkladki spodbudijo prekrvavitev – boljša oskrba mišic s kisikom pa pomeni tudi ublažitev vnetij. Skodelico (cca. 2,5 decilitra) vrele vode prelijte po 1 žlički šentjanževke. Počakajte 10 minut, nato pa uporabite kot koprivni čaj.

- Oglas -

Masaža z olji

Tisto, kar vam verjetno v trenutkih, ko vas mučijo bolečine v vratu, najbolj prija, je dobra masaža. Seveda lahko vrat oziroma boleče predele zmasirate kar sami, pri tem pa je priporočljivo uporabiti tudi olja. Takšna masaža bo poskrbela za pospeševanje prekrvavite, ublažitev vnetja in zmanjšanje bolečin. Seveda pa tudi za prijetno sprostitev. Svetujemo vam, da uporabite mešanico iz 2 žlic mandljevega in 1 žlice sivkinega olja. Pazite, da masaža ne bo pregroba, saj lahko sicer stanje še poslabšate. Bodite nežni in potrpežljivi. Za hitre rezultate priporočamo izvajanje masaže vratu z olji vsaj dvakrat dnevno.

Kombinacija olivnega olja in himalajske soli

Masaža vratu z mešanico himalajske soli in olivnega olja velja za zelo staro metodo ublažitve bolečin v vratu. Kombinacija poskrbi za spodbuditev prekrvavitve in za sprostitev mišic, zato bo bolečina zagotovo že kmalu popustila. Zmešajte približno 100 mililitrov olivnega olja in 50 gramov himalajske soli. Mešanico nato uporabite za masažo vratu, ki naj traja približno 5 minut. Potem počakajte še 20 minut, preden »oljno sol« sperete s kože.

.

NAJNOVEJŠE