Znanstveniki ugotovili, da kis povečuje odpornost rastlin na sušo

    Strokovnjaki, ki delujejo v okviru japonskega raziskovalnega centra RIKEN, so pred kratkim izvedli raziskavo, v sklopu katere so se ukvarjali z odzivom rastlin na sušo. Njihov namen je bil predvsem iskanje preprostih načinov za izboljšanje odpornosti rastlin na pomanjkanje vode. To jim je tudi uspelo, saj so ugotovili, da se lahko rastline s pomočjo kisa precej lažje spopadajo s sušo.


    Iskanje poceni in preprostih rešitev za pomanjkanje vode

    Pri raziskavi so se znanstveniki osredotočili predvsem na repenjakovec oziroma na vpliv, ki ga ima nanj pomanjkanje vode. Ugotovili so, da pride z dodatkom kisa do mutacije encima, imenovanega HDA6. Ta mutacija pa omogoči rastlini uspevanje tudi v primeru hude in dolgotrajne suše. Čeprav je sicer mogoče doseči podobno z uporabo transgenske tehnologije, pa so znanstveniki želeli poiskati preprostejši in cenejši način za izboljševanje odpornosti rastlin na sušo. Menijo, da bi lahko dodajanje kisa koristilo tudi številnim drugim rastlinam.

    Metoda učinkovita pri različnih rastlinah

    Raziskava je sicer potekala tako, da so znanstveniki poskušali vzgojiti rastline v sušnih pogojih z dodajanjem različnih organskih kislin. Med drugim so uporabili mravljinčno, ocetno, masleno, mlečno in citronsko kislino. Preživelo je le 70 odstotkov tistih rastlin, ki so jim dodajali ocetno kislino, vse druge pa so odmrle. Eksperiment so znanstveniki nato ponovili še z rižem, pšenico in koruzo. Tudi v tem primeru se je izkazalo, da je lahko odgovor na sušo prav kis oziroma ocetna kislina.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    Ne zamudite zanimivih vsebin:

    Deli
    Karmen Jordan
    Karmen Jordan, diplomirana slovenistka in literarna komparativistka, podiplomska študentka; njen vsakdan je prepreden z branjem in pisanjem. Dolgi sprehodi brez cilja, s katerimi občasno prekine svojo običajno rutino, ji pomagajo, da zbistri misli in si nabere novih moči.