Lepota & kozmetikaAkne na hrbtu: 7 ukrepov za omilitev težave

Akne na hrbtu: 7 ukrepov za omilitev težave

MORDA VAS ZANIMA

Akne na hrbtu niso tako neobičajen pojav, kot se morda zdi, čeprav jih običajno povezujemo predvsem s kožo na obrazu, vendar se lahko pojavijo na praktično katerem koli delu telesa, vključno s hrbtom. Čeprav v osnovi ni razlik med aknami oziroma mozolji, ne glede na to, kje se razširijo, so ukrepi, s katerimi lahko omilite težavo, v primeru aken na hrbtu vendarle vsaj malce drugačni. Tako vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, prilagojenih prav aknam na tem predelu telesa …

1. Po vadbi se vedno oprhajte

- Oglas -

K pojavu aken na hrbtu pogosto prispeva intenzivnejše znojenje. S tem se namreč ustvari idealno okolje za razmnoževanje bakterij in za zamašitev por. Tako je zelo pomembno, da se po intenzivnejši telesni dejavnosti vedno čim prej oprhate. Dlje ko boste čakali, večja je možnost za mozoljčke po hrbtu.

2. Akne na hrbtu lahko nastanejo tudi zaradi (pre)tesnih športnih oblačil

Čeprav morda nikoli ne preskočite prhanja po vadbi, lahko vaše navade, povezane s športnimi aktivnostmi, kljub temu vplivajo na nastanek aken na hrbtu. V mislih imamo nošnjo zelo tesnih oblačil, ki onemogočajo učinkovito in hitro odvajanje znoja. Ta se tako zadržuje na koži precej dlje, kot bi bilo nujno, kar poveča nevarnost za akne na hrbtu.

3. Športna oblačila operite po vsakem treningu

Seveda pa je zelo pomembno tudi to, da za vadbo vedno uporabljate sveža, oprana oblačila. Četudi se vam zdi, da se niste tako močno preznojili, da bi bilo treba oblačila, ki ste jih nosili, oprati, je precej varneje, da to vendarle storite.

4. Uporabljajte gel za prhanje s salicilno kislino

Podobno kot lahko pri aknah na obrazu, nam lahko, če imamo akne na hrbtu, pomagajo izdelki, ki vsebujejo salicilno kislino, je lahko omenjena sestavina koristna tudi pri aknah, ki se pojavijo na območju hrbta. Tako vam priporočamo, da poiščete gel za prhanje s salicilno kislino, še ena možnost pa je, da izberete izdelek, ki vsebuje vrbovo lubje. Gre namreč za naravni vir salicina.

5. Če imate akne na hrbtu, razmislite tudi o zamenjavi proteinskega praška

- Oglas -

Ne glede na to, kje se pojavljajo akne, je lahko težava vsaj deloma povezana tudi s prehrano. Pomembno je predvsem, da se izogibate živilom, ki povečujejo nevarnost za vnetni odziv, in da uživate več živil s protivnetnimi učinki. Poleg tega pa je smiselno, da ste še posebej pozorni na določena živila oziroma dodatke. Če denimo uporabljate proteinski prašek, lahko tudi to prispeva k težavam kot so akne na hrbtu. Še posebej problematični so lahko praški na osnovi sirotke, kar naj bi bilo povezano z vplivom na hormone. Tako je smiselno, da jih poskusite nadomestiti z rastlinskimi alternativami, na primer z grahovimi ali riževimi beljakovinami v prahu.

6. Izogibajte se premastnim losjonom za telo

Nedvomno je pomembno, da je tudi koža na telesu dobro navlažena in nahranjena, podobno kot koža na obrazu. Vendar morajo predvsem tisti, ki imajo težave z mozoljčki po hrbtu – pa tudi po drugih delih telesa – paziti, da izdelki, kot sta na primer losjon ali mleko za telo, niso premastni. Če imate težave z aknami na hrbtu, je tako priporočljivo izbrati nekoliko lažji izdelek za nego kože.

7. Previdno pri izbiri izdelkov za nego las

Predvsem tisti z daljšimi lasmi morate paziti tudi na to, da na lase ne nanašate izdelkov, ki bi lahko prispevali k poslabšanju težav z aknami na hrbtu. Vse se začne že z izbiro primernega šampona, še pomembnejša pa je previdnost pri izbiri tistih izdelkov, ki ostanejo na laseh dlje časa. Izogibajte se silikonu, umetnim dišavam in drugim sestavinam, ki lahko razdražijo kožo, hkrati pa povečajo možnost za zamašitev por ob stiku kože na hrbtu in las.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×