Zdravje & prehranaBolečine v vratu: 8 nasvetov za preprečevanje

Bolečine v vratu: 8 nasvetov za preprečevanje

MORDA VAS ZANIMA

Vas pogosto mučijo bolečine v vratu? V današnjih časih je to izjemno razširjena težava, ki je v mnogih primerih povezana z uporabo najrazličnejših elektronskih naprav. Eden izmed osnovnih ukrepov, če se želite znebiti bolečin v vratu, je tako zmanjšanje količine časa, ki ga namenite uporabi tovrstnih naprav, še posebej telefona. Hkrati pa vam ponujamo še nekaj dodatnih nasvetov, ki lahko pomagajo pri omilitvi bolečine oziroma zmanjšanju napetosti.

1. Bodite pozorni na to, kako držite telefon

- Oglas -

Čeprav je, kot omenjeno, priporočljivo, da poskušate karseda zmanjšati količino časa, preživetega na telefonu, za večino ljudi ni realistično, da bi se povsem odpovedali uporabi te naprave. Ko uporabljate telefon, je tako zelo pomembno, da ga držite v položaju, ki bo čim manj obremenil vrat. Najbolje je, da je telefon v višini oči – oziroma čim bližje tej idealni poziciji. S tem namreč preprečite sključenost in preobremenitev vratu.

2. Če imate bolečine v vratu, naj joga postane del vašega vsakdana

Ukvarjanje z jogo ne pomeni nujno obiskovanja tečajev oziroma dolgih treningov. Tudi če imate na voljo le nekaj minut, je joga krasna izbira, med drugim tudi za tiste, ki vas mučijo bolečine v vratu. Obstaja ogromno jogijskih vaj oziroma položajev, ki so namenjeni prav razbremenitvi tega dela telesa. Poskušajte si torej vsaj dan vzeti vsaj nekaj minut za jogo. Zagotovo boste začeli kmalu opažati, da imate bistveno manj težav z otrdelim, zakrčenim vratom.

3. Pazite, da vaše vzglavje ne bo previsoko

Bolečine v vratu so pogosto povezane tudi s tem, kako spimo. Tovrstne težave so med drugim zelo pogoste pri tistih, ki so navajeni zelo visokega vzglavja oziroma uporabe večjega števila blazin. Če vas pogosto mučijo bolečine v vratu, vam tako vsekakor priporočamo, da poskušate nekoliko znižati svoje vzglavje.

4. Če imate pogosto bolečine v vratu, razmislite o zamenjavi blazine

Vzrok za težave pa se morda ne skriva nujno v številu blazin, ampak v kakovosti oziroma lastnostnih blazine, ki jo uporabljate. Ne obstaja sicer univerzalno pravilo glede najboljšega materiala, saj so preference vsakega posameznika nekoliko drugačne. Tip, ki se vendarle še posebej pogosto omenja med tistimi, ki so uspeli z zamenjavo blazine ublažiti bolečine v vratu, pa  je vodna blazina – torej takšna, ki je napolnjena z vodo, kar omogoča prilagajanje trdote.

5. Preverite, ali je vaš vid optimalen

- Oglas -

Na prvi pogled se sicer ne zdi, da bi lahko obstajala povezava med očmi in vratom, vendar pa lahko težave z vidom med drugim vplivajo prav na bolečine v vratu. Če vaš vid ni najboljši, je vaš vrat verjetno precej bolj obremenjen zaradi čudnih položajev, v katerega ga spravljate, ko poskušate prebrati oziroma videti nekaj.

6. Priskrbite si stol z dobro oporo za vrat

Predvsem za tiste, ki veliko sedite, je pomembno, da uporabljate stol, ki bo poskrbel za čim boljšo podporo vrata. Hkrati pa pazite, da boste zaslon računalnika namestili tako, da bo zgornja tretjina v višini vaših oči, da vam ne bo treba upogibati vratu.

7. Preizkusite masažni valj

Ena najboljših naravnih metod za sprostitev napetosti v vratu in zmehčanje otrdelih mišic je zagotovo masaža. To ne pomeni nujno, da se morate zanašati na druge – vrat lahko seveda zmasirate kar sami. Še ena možnost pa je, da si priskrbite masažni valj iz pene, ki je med drugim odličen tudi za ublažitev bolečin v vratu. Seveda pa je pomembno, da ste pri uporabi tega pripomočka karseda nežni, sicer lahko situacijo zgolj poslabšate.

8. Ne vztrajajte predolgo v istem položaju

Ne glede na to, kaj počnete, je pomembno, da čim pogosteje vsaj malce spremenite položaj. V nasprotnem primeru se poveča nevarnost za bolečine v vratu – seveda pa tudi v drugih delih telesa. Poskrbite torej za čim več krajših odmorov, ki jih je najbolje izkoristiti za hitro razgibavanje oziroma za nekaj razteznih vaj.

NAJNOVEJŠE