Mlada mamica sporoča: »Carski rez ni lažja pot!«

Olivia White, mlada mamica, hkrati pa tudi blogerka, je imela dovolj poslušanja o tem, da je carski rez »lažji« od vaginalnega poroda. Tako se je odločila, da se javno izpostavi in opozori na tovrstne predsodke, ki so lahko izjemno škodljivi. Izbrala je nekaj fotografij, ki so bile posnete le nekaj ur po tem, ko je bil za njo carski rez. S temi fotografijami je želela opozoriti, da carski rez nikakor ne pomeni bližnjice, ampak da je lahko celo napornejši. Predvsem pa lahko posledice trajajo precej dlje …

Navdih izpoved prijateljice, ki je prikrivala carski rez

Med fotografijami se je med drugim znašla tudi neposredna fotografija približno 15 centimetrov dolgega kirurškega reza oziroma šiva, ki je seveda najbolj očiten »spominek« po carskem rezu. Olivia White, ki svoje izkušnje, povezane z materinstvom, redno deli na blogu House of White, je fotografije pospremila tudi z nazornim opisom tega, kako je dojemala carski rez. Sprva sicer ni nameravala vključiti omenjene fotografije, a po pogovoru s prijateljico si je premislila.

Šlo je namreč za prijateljico, ki ji je zaupala, da drugim ženskam nerada prizna, da ni rodila vaginalno, ampak s pomočjo carskega reza, saj ji dajo pogosto občutek, da bi jo moralo biti zaradi tega sram. Ob tej izpovedi je Olivia White spoznala, da mora izkoristiti svojo prisotnost na družbenih omrežjih za povečevanje osveščenosti o vseh izzivih in naporih, povezanih s carskim rezom.

Foto: Instagram

Brazgotina, ki ostane z žensko vse življenje …

Eden izmed vidikov, ki jih je Olivia White izpostavila v svoji objavi, so specifične telesne spremembe, ki so značilne za carski rez – in ki jih v primeru vaginalnega poroda ne bi bilo. S tem je seveda ciljala predvsem na brazgotino, zaradi katere se lahko pri marsikateri ženski pojavijo težave s samozavestjo. Objava je pritegnila ogromno pozornosti, zato je Olivia White kasneje delila dodatne informacije o svoji izkušnji. Za njo sta namreč kar dva carska reza, ki sta bila nujna, saj je zaman čakala na popadke. Kljub vsem bolečinam, ki jih je občutila, pa je tudi sama večkrat slišala, da je »izbrala lažjo pot«.

Vaginalni porod kot pogoj, da je oseba »prava mama«?

Nekatere mamice, ki so pod objavo delile svoje izkušnje, so opisale še ekstremnejše primere podcenjevanja carskega reza in sramotenja tistih, ki niso rodile vaginalno. Ena izmed oseb, ki so se oglasile pod objavo Olivie White, je napisala celo, da ji je neka druga ženska rekla, da v resnici sploh ni mama, saj ni »zares rodila« in da zato ne more obstajati tako močna vez med njo in njenimi otroki.

Čeprav je šlo tu resnično za ekstremen odziv oziroma poniževanje, se je oglasilo tudi precej drugih mam, ki sicer niso imele tako negativne izkušnje, vendar pa so dobile nemalokrat kljub temu občutek, da so vredne manj, ker je bil ob porodu izveden carski rez. Nekatere so ob tem opozorile, da se zdravniki za carski rez večkrat odločijo šele po tem, ko je lahko za nosečnico že več ur popadkov in potiskanja. Izkušnja je v tem primeru še posebej naporna. Poleg tega pa lahko carski rez pomeni precej več omejitev po rojstvu otroka. Celo najmanjši gib lahko povzroči hude bolečine.

Seveda pa na koncu ne gre za primerjavo oziroma za nasprotno taktiko, torej za podcenjevanje vaginalnega poroda, ampak predvsem za opozarjanje na določene neresnične stereotipe, povezane s carskim rezom, ki so lahko povod za zelo boleče besede ali namige.