0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeIznajdljiv kenijski deček izdelal »protikoronsko« napravo za umivanje rok

Iznajdljiv kenijski deček izdelal »protikoronsko« napravo za umivanje rok

MORDA VAS ZANIMA

Pandemija je poskrbela, da so v ospredje stopili ljudje, katerih delo je bilo pred tem pogosto podcenjeno, nemalokrat pa celo praktično povsem spregledano. Tako se vse bolj zavedamo, kdo so tisti resnični junaki in kateri poklici so ključni za našo družbo. Pozornosti so tako deležni tudi tisti, katerih trud bi ostal v običajnih okoliščinah neopažen. Ena izmed najbolj navdihujočih zgodb je zagotovo zgodba 9-letnega dečka iz Kenije, ki ga je vest o širjenju novega koronavirusa spodbudila k izdelavi nekakšnega improviziranega umivalnika, s katerim je želel prebivalcem svoje vasice olajšati umivanje rok …

- Oglas -

Umivanje rok možno brez neposrednega dotikanja umivalnika

Kenijski deček po imenu Stephen Wamukota je ob začetku pandemije po televiziji poslušal priporočila glede ukrepov, s katerimi je mogoče zmanjšati nevarnost za okužbo. Pri tem se je seveda še posebej pogosto poudarjala pomembnost rednega umivanja rok. Stephen se je zato odločil, da les, ki ga je njegov oče James prinesel domov malce pred tem, uporabi za poseben projekt. Čeprav je bil les namenjen izdelavi okenskega okvirja, se dečkov oče ni razjezil, ko je videl, česa se je lotil njegov sin, ampak povsem nasprotno: nad Stephenovo iznajdljivostjo je bil navdušen. Deček, ki je imel poleg lesa na voljo le še vedro in nekaj osnovnih kosov orodja, je namreč izdelal izjemno praktično »napravo«, ki omogoča nadzor nad dotokom vode z pomočjo nožnega pedala. Tako se je mogoče pri uporabi izogniti neposrednemu dotikanju tega improviziranega umivalnika, s čimer se zmanjša nevarnost za okužbo oziroma za prenos virusa.

Dečku je bilo v pomoč opazovanje očeta pri opravljanju njegovega poklica

Osnovne veščine, ki so bile potrebne za izdelavo umivalnika, je deček usvojil predvsem tako, da je opazoval svojega očeta in mu občasno priskočil na pomoč. James Wamukota se namreč ukvarja s popravilom različnih elektronskih naprav, očetovo delo pa je malega Stephena zelo zanimalo že od najzgodnejšega otroštva. Ideja za umivalnik je bila sicer v celoti Stephenova, prav tako pa je deček povsem sam izdelal osnovno konstrukcijo, oče mu je priskočil na pomoč le povsem na koncu, ko je bilo treba nekoliko utrditi okvir, da je postal umivalnik malce bolj stabilen.

Za dosežek si je prislužil predsednikovo priznanje in štipendijo za nadaljevanje šolanja

Poleg tega, da je imel zelo dober zgled že doma, je deček usvojil nekaj znanja, povezanega z izdelavo različnih predmetov, tudi v šoli. V Keniji je namreč predmetnik zasnovan tako, da se precej časa namenja tudi ročnim spretnostim. Kasneje je deček izdelal še en umivalnik, podoben prvemu, njegov trud pa je bil opažen celo na nacionalni ravni. Stephen Wamukota je namreč postal eden izmed 68 ljudi, ki so si prislužili posebno predsednikovo priznanje, pri čemer je bil seveda daleč najmlajši med tistimi, ki jih je doletela ta čast. Hkrati pa mu je guverner pokrajine, kjer živi, obljubil štipendijo za nadaljevanje šolanja.

- Oglas -

Mali Stephen, ki si močno želi postati inženir, bo lahko tako v prihodnosti nadgrajeval svoje talente in pridobil poglobljena znanja o področjih, ki ga zanimajo. Čeprav je umivalnik, ki ga je izdelal deček, na prvi pogled precej preprost, je bilo potrebne kar nekaj iznajdljivosti, da je lahko projekt pri tako rosnih letih praktično v celoti izpeljal sam. Pred dečkom je tako zagotovo še ogromno uspehov. Zgodba o tem dosežku pa je seveda še posebej navdihujoča, ker je bilo Stephenovo glavno vodilo želja pomagati drugim oziroma svoji skupnosti.

.

NAJNOVEJŠE