0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzogibanje hormonskim motilcem v kozmetiki – pomemben ukrep za zaščito zdravja

Izogibanje hormonskim motilcem v kozmetiki – pomemben ukrep za zaščito zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Izdelki, ki so del vaše vsakodnevne skrbi za higieno, lahko na dolgi rok povzročijo ogromno škode. Pri tem imamo v mislih tako škodo, povezano z okoljem, kot negativen vpliv na vaše zdravje. Skupina snovi, ki so lahko še posebej problematične, so t. i. hormonski motilci oziroma motilci delovanja endokrinih žlez. Obstaja že ogromno raziskav, povezanih s to problematiko, ki potrjujejo nevarnost določenih snovi v kozmetičnih izdelkih. Eno zadnjih raziskav s tega področja so izvedli na inštitutu Silent Spring, izsledki pa so bili nato objavljeni v reviji International Journal of Hygiene and Environmental Health

- Oglas -

Že izogibanje zgolj določenim snovem ima lahko večji vpliv, kot si morda predstavljate

Raziskovalci so zbrali vzorce urina 726 prostovoljcev, ki so sodelovali v raziskavi. Nato so preverjali prisotnost desetih tipičnih hormonskih motilcev. Še pred začetkom zbiranja in analize vzorcev urina so morali sodelujoči odgovoriti na nekaj vprašanj. S pomočjo teh odgovorov je bilo ugotovljeno, da se poskuša 87 odstotkov sodelujočih izogibati določenim snovem pri nakupu kozmetičnih izdelkov. Ko so raziskovalci primerjali te podatke s tistim, do katerih so prišli z analizo urina, so ugotovili, da obstaja korelacija med načrtnim izogibanjem izdelkom, ki vsebujejo parabene, triklosan in umetne dišave, in količino nevarnih kemikalij v urinu.

Možnost za to, da pristanejo v skupini z najnižjo količino vseh (!) problematičnih kemikalij v telesu, je bila pri tistih, ki so bili najbolj pozorni na to, da so se čim bolj izogibali omenjenim snovem, kar dvakrat manjša. Če se torej izogibamo zgolj določenim snovem, za katere je jasno, da nimajo pozitivnega vpliva na zdravje, se lahko »spotoma« izognemo tudi mnogim drugim, za katere morda niti nismo vedeli, da so lahko nevarne.

Izogibanje bisfenolu A v plastičnih izdelkih nima tako bistvenega vpliva  

To, katere kozmetične oziroma negovalne izdelke izberemo, je torej zelo pomembno. Čeprav se na prvi pogled ne zdi, da lahko z bolj premišljeno izbiro bistveno prispevamo k manjši izpostavljenosti nevarnim snovem, pa je razlika, vsaj sodeč po izsledkih opisane raziskave, več kot očitna. Po drugi strani pa je zanimivo, da raziskovalci niso odkrili pomembnejših razlik med tistimi, ki se izogibajo plastičnim izdelkom, ki vsebujejo bisfenol A, bolj znan kot BPA, in tistimi, ki niso bili posebej pozorni na prisotnost bisfenola A v plastičnih posodicah in drugih izdelkih, ki lahko vsebujejo omenjeno snov. Količina bisfenola A v telesu je bila namreč pri vseh sodelujočih podobna. Na podlagi tega raziskovalci sklepajo, da obstajajo pomembnejši načini vnosa te snovi v telo – takšni, na katere večina ni pozorna.

- Oglas -

Katerim snovem v kozmetiki se je še posebej pametno izogniti?

Med snovi, na katere so se raziskovalci še posebej osredotočili, spadajo t. i. parabeni, ki se pogosto uporabljajo za podaljševanje roka uporabnosti kozmetičnih izdelkov. Gre za snovi, ki naj bi povečevale nevarnost za nepravilno delovanje endokrinih žlez, hkrati pa tudi za določene oblike raka in za neplodnost. Še posebej pogoste oblike so metilparaben, propilparaben, izoparaben in butilparaben. Precej pozornosti je bilo posvečene tudi triklosanu, ki se pogosto uporablja zaradi protimikrobnih učinkov. Snov naj bi bila povezana s povečanim tveganjem za reproduktivne težave ter z negativnim vplivom na imunski in na srčno-žilni sistem. V obeh primerih gre torej za sestavine, ki se jim je pametno izogibati.

Pri izdelkih, namenjenih zaščiti kože pred ultravijoličnimi žarki, pa morate biti med drugim pozorni tudi na oksibenzon (lahko je naveden tudi kot »benzophenone-3«), ki naj bi imel negativen vpliv na hipotalamično-hipofizno-gonadni sistem, s tem pa tudi na reproduktivne organe in na imunski odziv telesa. Naštete snovi seveda niso edine, ki so (lahko) problematične, vendar je lahko že izogibanje tem sestavinam dober začetek …

.

NAJNOVEJŠE