0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOpustite kajenje s pomočjo naravnih pripravkov

Opustite kajenje s pomočjo naravnih pripravkov

MORDA VAS ZANIMA

Z vsako pokajeno cigareto v telo vstopi več kot 4000 strupenih kemikalij, med katerimi mnoge dokazano povzročajo raka. Ena od spojin, ki jih s kajenjem vnašamo v telo, je dušikov dioksid, ki poškoduje DNK in zmanjša razpoložljivost vitamina C v telesu. Argumentov, ki govorijo v prid prenehanju kajenja, je še veliko več. Vendar – ali ste pripravljeni opustiti kajenje?

- Oglas -

Med največje strahove, s katerimi se soočajo kadilci, ki razmišljajo o opustitvi te razvade, spadata anksioznost in razdražljivost, ki se pojavita ob pomanjkanju nikotina. Spet druge je strah, da bi po prenehanju kajenja pridobili na telesni teži. Vendar ne pozabite, da lahko svoj prehod med nekadilce olajšate z naravnimi pripravki. Predstavili vam bomo rastline in eterična olja, ki so pri tem pomembnem koraku v bolj zdravo življenje lahko vaš zelo učinkovit zaveznik.

Rastline, ki pomagajo pri odvajanju od kajenja

Ena od rastlin, ki vam bo olajšala željo po kajenju in nikotinu, je lobelija, znana tudi pod imenom indijanski tobak. Lobelija vsebuje alkaloid lobelin, ki stimulira živčne končiče, da drugače reagirajo na nikotin. Na tak način ublaži željo po kajenju, pa tudi posledice, ki jih je nikotin povzročil na pljučih. Uporabite lahko njeno tinkturo ali tablete.

Pljuča, ki so bila zaradi kajenja močno obremenjena, se bodo po prenehanju kajenja začela čistiti. Nekaj časa se boste spopadali s t. i. kadilskim kašljem in povečanim izločanjem katarja. Takrat vam priporočamo pitje ingverjevega čaja, ki bo še dodatno pripomogel h čiščenju pljuč. Strokovnjaki priporočajo, da zraven vsakega obroka pojeste tudi majhen košček ingverjeve korenine.

- Oglas -

Pri depresiji in anksioznosti, ki se lahko pojavita ob prenehanju kajenja, si lahko učinkovito pomagate s čajem šentjanževke. Pripravite ga tako, da dve čajni žlički suhe rastline prelijete s skodelico vrele vode in odcedite po desetih minutah. Ker je ta čaj precej grenak, po želji dodajte med ali limonin sok. Čaj šentjanževke naj bi dobro del tudi po prekrokani noči.

Eksotična pasijonka vas bo pomirila, ko boste postali nervozni in razdraženi. Uživate jo lahko surovo (razpolovite jo in pojejte z žlico, užitne pa so tudi njene peške), kot čaj ali sok. Sok pasijonke lahko tudi sami iztisnete iz surovega sadeža.

Pri pomanjkanju energije posezite po rodioli ali rožnem korenu, ki ga lahko uživate v obliki prehranskega dopolnila. To je rastlina, ki uspeva v hladnih predelih in v visokogorju na Arktiki, Islandiji in v Rusiji. Ker ob zaužitju poveča energijsko raven in odpravlja utrujenost, jo nekateri uživajo kar namesto kave. Poleg tega je polna antioksidantov, zato deluje tudi proti staranju.

Mešanica eteričnih olj proti kajenju

Ste vedeli, da vam pri opustitvi kajenja lahko močno pomagajo tudi eterična olja? Z njihovo pomočjo boste lažje nadzorovali željo po cigaretah in lajšali simptome, ki se pojavljajo ob prenehanju kajenja: razdražljivost, anksioznost, stres, izčrpanost in nervozo. Mešanico eteričnih olj proti kajenju pripravite tako, da zmešate enake količine treh eteričnih olj: limonino, evkaliptusovo in eterično oje črnega popra. Ko začutite nujo, da bi kadili, jo aplicirajte na kožo pod nosom ali vtrite v vato ter jo z nekaj globokimi vdihi inhalirajte.

.

NAJNOVEJŠE