0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako prepoznati kakovostno oljčno olje

Kako prepoznati kakovostno oljčno olje

MORDA VAS ZANIMA

Oljčno olje je najstarejše poznano olje in tudi eno najzdravilnejših. Na trgovinskih policah se prodaja pod različnimi oznakami, od ekološkega do ekstra deviškega. Vendar, ali se v steklenici res skriva tako olje, kot nam ga spretni trgovci skušajo prodati? In, ali je za kakovostno oljčno olje treba odšteti veliko denarja? Pripravili smo vam kratek vodič, ki vam bo pomagal, ko se boste zaradi tega znašli v dilemi.

- Oglas -

Na trgu se pojavljajo lažna oljčna olja

Mnogo poznavalcev jedilnih olj opozarja, da je na tržišču veliko lažnih oljčnih olj, ki vsebujejo barvila, arome in klorifil. Če te sestavine dodamo sojinemu ali nekemu drugemu cenejšemu olju, dobimo olje zelo podobnega okusa, kot ga ima oljčno olje, povprečen potrošnik pa razlike ne bo opazil. Po nekaterih podatkih naj bi bilo kar 70 odstotkov ekstra deviškega oljčnega olja, ki se prodaja v svetu, lažnega ali vsaj razredčenega z drugimi olji. Včasih naj bi jim dodajali celo škodljve snovi, kar pa je daleč od zdravilnih učinkov pravega oljčnega olja.

oljčno olje

Preprost test pristnosti oljčnega olja

Pristnost kupljenega oljčnega olja lahko preverite kar doma. Ekstra deviško oljčno olje je vsako oljčno olje z manj kot 1 odstotkom kisline. Pridobivajo ga s prvim stiskanjem oljk po metodi hladnega stiskanja (brez vsakršnega kemičnega postopka in obdelave). Ker je večina današnjih oljčnih olj ekstra deviških le po imenu, vam priporočamo hiter test: pravo ekstra deviško oljčno olje bo v hladilniku postalo gostejše. Ko se bo segrelo, bo ponovno tekoče. Če se opisano ne zgodi, potem olje, ki ste ga kupili, zagotovo ni ekstra deviško. Pravo oljčno olje boste prepoznali tudi po vnetljivosti. Z njim prepojite bombažne nitke oljne svetlike in jih zažgite – morale bi goreti.

Se kakovost oljčnega olja meri s ceno?

Ko govorimo o oljčnem olju, to v večini primerov drži. Strokovnjaki opozarjajo, da bomo za zelo nizko ceno težko dobili res kakovostno oljčno olje. A cena kljub temu ni vse: včasih visoko postavljena cena še ne odraža čistosti in kakovosti olja. Marsikdo priporoča nakup (sicer nekoliko dražjega) oljčnega olja pri lokalnih, preverjenih proizvajalcih ali pri podjetju, ki s certifikatom (in ne zgolj napisi na steklenički olja) dokazuje, da je olje čisto in organsko. Če kupujete oljčno olje malih proizvajalcev, poglejte letnik pridelave, saj se ta olja pogosto cenijo in vrednotijo enako kot vina najboljših letnikov.

- Oglas -

Kakšnega okusa mora biti?

Zelo cenjeno je olje z bogato sadno aromo, ki po vonju in okusu spominja na zdrave, sveže in ravno prav zrele plodove oljk, jabolk, svežih mandljev, paradižnika, artičok ali na sveže pokošeno travo. Na voljo je več okusov deviškega oljčnega olja: od blagega in sladkega do pikantnega. Slednje je zaradi visoke vsebnosti antioksidantov biofenolov še posebej cenjeno.

Če imate možnost olje degustirati, preden ga kupite, ga povohajte, naredite majhen srk in se osredotočite na naslednje: olje mora dišati, če se vam zdi grenko ali pikantno, pa bodite pozorni, da ni nemara žarko. Do žarkosti ali žaltavosti pride, ko maščobe pridejo v stik z zrakom ali UV-svetlobo in oksidirajo. Pri okušanju oljčnega olja lahko začutite tudi nekatere druge negativne priokuse: okus po prsti (do tega pride, če so bile pobrane oljke neoprane), kovinski okus (če so bile oljke ali samo olje predolgo v stiku s kovinskimi površinami), okus po kumari (če je bilo olje predolgo zaprto v nepredušni posodi).

Kako ga shranjevati

Rok trajanja oljčnega olja je do poldrugega leta – v tem obdobju, če je skladiščeno pravilno, še ohrani bogato aromo. Oljčno olje vedno kupujte v temnejših steklenicah, saj previsoka temperatura in UV-svetloba ogrožata njegovo kakovost. Priporočljivo je, da ga doma prelijete v manjšo embalažo in hranite v omari oziroma v temnem prostoru temperature od 12 do 15 stopinj Celzija in ne zraven štedilnika. Preostanek olja hranite v hladilniku oziroma na temperaturi pod 15 stopinj Celzija.

NAJNOVEJŠE