fbpx
Domov Zdravilne rastline Pasijonka, zdrava in okrasna plezalka

Pasijonka, zdrava in okrasna plezalka

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Pasijonka je rastlina, ki so jo kot zdravilno rastlino poznali že južnoameriški Indijanci, ki so jo uporabljali kot pomirjevalo ali za ublažitev krčev. Leta 1569 jo je v Peruju odkril španski zdravnik Nicolas Monardes in jo čez štirideset let odnesel v Evropo kot okrasno rastlino. Ker naj bi vsebovala vse mučeniške instrumente pasijona, so ji jezuiti dali temu primerno latinsko ime. Passio pomeni trpljenje, flora pomeni cvetlico, incarnata pa pomeni tisto, kar postane meso.

Pasijonka

Pasijonka uspeva v toplejših krajih

Pasijonka je čudovita plezalka, ki dobro uspeva tudi v toplejših slovenskih krajih. V hladnejših krajih jo lahko gojimo v rastlinjakih in zimskih vrtovih. Ima zelo razprostrte korenine iz katerih rastejo številna zelena stebla, ki lahko zrastejo tudi več kot deset metrov visoko. Njeni cvetovi so dišeči, lepi in veliki, premer je okoli osem centimetrov. Čeprav pasijonka cveti od julija in vse do septembra, imajo njeni čudoviti cvetovi kratko življenjsko dobo, saj so odprti le en dan, izjemoma tudi dva dni.

Potrebuje veliko vlage in kvalitetno zemljo ter oporo žic in palic na katere se vzpenja. Najbolj ji ustrezajo sončne lege, za nego pa ne potrebuje veliko. Cvetela bo dolgo, v toplejših krajih obrodi tudi oranžne plodove jajčaste oblike, ki imajo užitno rdečo sluzasto sredico. Preden pasijonko zaužijete se prepričajte, da ni strupena, saj poznamo tudi nekatere strupene vrste. Ker plodovi niso dovolj raziskani pa strokovnjaki svetujejo, da z njimi ne pretiravamo, nikakor pa jih ne smejo uživati mlajši otroci. Po zdravilski rabi je pasijonka enaka glogu, s katerim se zdravi zgodnje popuščanje srca. Glog namreč upočasni napredovanje bolezni, če jo zdravimo takoj na začetku. Glog je sicer grm, ki ga pogosto zasledimo v živih mejah in na gozdnih obronkih. Spomladi mu nabiramo liste in cvetove, jeseni pa plodove. Pasijonka z glogom pogosto sestavlja zdravilske zmesi, tudi skupaj z drugimi pomirjevalnimi sestavinami, kot je denimo baldrijan.

Pomirja in uspava

Pasijonka tudi danes velja za zdravilno rastlino, saj človeka pomiri in po potrebi uspava. Ima protikrčne in blažilne lastnosti, zdravi tudi prebavne motnje, ki so živčnega izvora. V lekarni lahko zasledimo pasijonko za pripravo poparkov in nekatere druge pripravke, ki se uporabljajo za uravnavo srčnega utripa in za zdravljenje živčnosti tako pri odraslih kot pri otrocih. Za pripravo poparka za odrasle prelijete skodelico vrele vode žez dve žlički zdravila. Po petih do desetih minutah precedite in spijete dve ali tri skodelice žez dan. Danes se uporablja še pri tesnobi, padavici, nemiru, nespečnosti, živčnem utripanju srca, depresiji in drugih duševnih boleznih, težavah v meni, za odvajanje od morfija, alkohola in kajenja. Zunanje jo nekateri uporabljajo kot antiflogistik pri kožnih vnetjih, hemeroidih, ranicah in mozolji

Pasijonka vsebuje maltol, ki pomirja, hkrati pa naj bi preprečeval nastanek rakavih celic. Po raziskavah znanstvenikov je maltola v pasijonki premalo, da bi mu lahko pripisali razlog, zakaj pasijonka tako pomirja. Nekateri raziskovalci menijo, da so zato krive neznane spojine v pasijonki, ki skupaj tvorijo nekakšno učinkovito naravno pomirjevalo. Pasijonka sicer vsebuje alkaloide harmin, harmol in pasiflorin, cianogen glikozid, flavonoide, fitosterole, čreslovine. V plodovih najdemo tudi citronsko in jabolčno kislino, amilopektin, flavonoide, maščobno olje in veliko vitamina C.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×