Maitake (Grifola frondosa), znane tudi kot velike zraščenke, spadajo med t. i. medicinske gobe. Uživanje teh gob ali dodatkov, ki vsebujejo izvlečke iz maitak, je lahko namreč izjemno blagodejno za naše zdravje. Maitake lahko sicer teoretično vzgojimo tudi doma, vendar so tiste, ki zrastejo v divjini, precej bolj kakovostne oziroma boljši vir koristnih snovi. Gre za vrsto gob, ki uspeva predvsem na območju Japonske in Kitajske ter v nekaterih delih Severne Amerike. Maitake običajno zrastejo ob vznožju hrastov, brestov in javorjev.
Beseda maitake v japonščini pomeni »plešoče gobe«. Ljudje, ki so odkrili te gobe, naj bi namreč pogosto plesali od sreče, saj so se zavedali njihovih pozitivnih vplivov na zdravje, ki so bili potrjeni tudi s sodobno znanostjo. Za celostno razumevanje potencialov, ki jih imajo maitake, bodo sicer potrebne dodatne raziskave, vendar so izsledki študij, objavljenih doslej, vsekakor zelo obetavni.
Kaj so maitake?
Maitake ali velike zraščenke so gobe, ki imajo številne dokazane zdravilne učinkovine. V širino zrastejo tudi do pol metra sicer pa okoli trideset centimetrov. V višino pa nekje do 15 centimetrov, rastejo v šopih, so okrogle oblike, sestavljene pa so iz številnih posameznih klobukov, ki se razraščajo iz kratkega, večkrat razvejanega, belkastega do kremastega beta.
Posamezni klobuki so v obliki pahljače in cela goba lahko tehta tudi do dvajset kilogramov, najpogosteje jih najdemo ob korinenah hrastovih dreves. Ponekod jih tudi gojijo, a so zelo občutljive in se pridelek ob najmanjši napaki hitro uniči. V naravi jih razen na Japonskem najdemo še v Severni Ameriki, rastejo pa tudi pri nas kot zaščitene gobe. Na srečo je številni gobarji ne poznajo in jo zato pustijo pri miru.
Ime maitake v japonščini pomeni goba, ki pleše. Na japonskem je zelo razširjena v kulinariki, je glavna sestavina narodne jedi nabe. Po ljudskem izročilu maitake uravnoteži organizem in mu pomaga, da ostane v ravnovesju. Je bogata z minerali, kot so kalij, kalcij in magnezij, z vitaminom B2 in tudi vitaminom D2. Bogata je z vlakninami in aminokislinami.
Njeno uživanje je odlično za dvig odpornosti organizma, saj vsebuje protein beta glukan. Snov beta glukan farmacevti pogosto uporabljajo za izdelavo zdravil in prehranskih dopolnil za zvečanje odpornosti. Beta glukan namreč deluje tako, da pomaga telesu aktivirati imunski sistem. Beta glukan poveča učinkovitost imunskega sistema tako, da v tankem črevesu poveča sposobnost tistih imunskih celic, ki napadejo in odstranijo viruse ali bakterije.
Poleg tega maitake znižujejo krvni tlak, preprečuje nastanek raka, pri boju z rakom, pa naj bi uspešno pomagale tudi onkološkim bolnikom. Morda je to zato, ker ima veliko onkoloških bolnikov oslabljen imunski sistem, ki ga maitake okrepi. Poleg tega ščiti celice našega telesa in naj bi preprečevala širjenje raka. Gobe maitake lahko uživamo tudi med kemoterapijo, priporočajo celo, da se začne z jemanjem še pred začetkom same kemoterapije. Gobe bodo zmanjšale negativne učinke kemoterapije, povečale pa naj bi tudi skupni učinek zdravljenja. Vsekakor pa se je pred uporabo prehranskih dodatkov z gobami maitake ob souporabi kemoterapije potrebno prej pogovoriti s svojim zdravnikom.
Krepitev imunskega sistema in protirakavi učinki
Podobno kot druge medicinske gobe so tudi maitake dragocen vir betaglukanov, ki stimulirajo naše imunske celice. Betaglukani tako poskrbijo za to, da se telo lažje bori z virusi in drugimi patogenimi organizmi. Maitake tako spadajo med najboljše naravne dodatke za krepitev imunskega sistema.
Posebnost maitak pa je snov, imenovana MT-1, za katero se uporablja tudi poimenovanje D-frakcija. Prav omenjena snov naj bi bila zaslužna za protirakave učinke maitak. Gre za gobe, ki lahko zmanjšajo tveganje za rakava obolenja, sodeč po izsledkih nekaterih raziskav, pa lahko maitake pomagajo celo pri zaviranju razmnoževanja rakavih celic. Poleg tega je bilo odkrito, da je mogoče s pomočjo maitak okrepiti delovanje beljakovine, imenovane interlevkin 2, ki je znana po protirakavih učinkih.
Maitake uvrščamo med t. i. adaptogene dodatke, ki lahko telesu pomagajo pri prilagajanju na različne neugodne vplive. Adaptogeni dodatki so zato koristni tako za fizično kot duševno zdravje (pogosto se na primer priporočajo v nadpovprečno stresnih obdobjih).
S pomočjo maitak naj bi bilo mogoče znižati raven škodljivega holesterola v krvi, gobe pa naj bi bile obenem koristne tudi za zniževanje krvnega tlaka. Maitake lahko tako zmanjšajo tveganje za poškodbe žil oziroma za resnejše težave s srčno-žilnim sistemom.
Obetavni pa so tudi izsledki študij, ki so se ukvarjale s povezavo med uživanjem maitak in sladkorno boleznijo tipa 2. Ugotovljeno je bilo namreč, da lahko maitake pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Koristne so tako za sladkorne bolnike kot preventivno, torej kot pomoč pri zmanjševanju tveganja za sladkorno bolezen tipa 2.
Na kaj paziti pri nakupu in uporabi prehranskih dopolnil?
Maitake se lahko sicer uporabljajo podobno kot druge gobe, torej kot dodatek različnim jedem, vendar boste pri nas precej težko dobili sveže ali posušene gobe v primarni obliki. Ta vrsta gob je na voljo predvsem v obliki prehranskih dopolnil. Običajno gre za izvlečke maitak v kapsulah ali za maitake v prahu (prah lahko dodate smutijem, juham, jogurtu, kavi itn.).
Uporaba tovrstnih dodatkov je praviloma varna, vendar je pri nekaterih skupinah kljub temu potrebna previdnost. Obenem pa je dobro upoštevati nekaj osnovnih napotkov, ki lahko prispevajo k boljšim rezultatom.
- Izberite prehransko dopolnilo s čim višjim deležem maitak (oz. s čim manj nepotrebnimi dodatki).
- Pred začetkom uporabe natančno preberite navodila ter izberite odmerek, ki bo prilagojen vaši starosti in teži.
- Če se spopadate s hipotenzijo (prenizkim krvnim tlakom), se pred uporabo maitak oziroma pripravkov na osnovi maitak posvetujte z zdravnikom. Podobno velja za osebe, ki uporabljajo zdravila za sladkorno bolezen. Posebna previdnost pa je potrebna tudi med nosečnostjo in v obdobju dojenja.
- Za posebno izrazit pozitiven vpliv na imunski sistem lahko poskrbi kombiniranje maitak z drugimi medicinskimi gobami (predvsem s šitakami in z gobami reishi). Pozitivne učinke maitak pa je mogoče okrepiti tudi s kombiniranjem z vitaminom C.
- Prehranskih dopolnil iz maitak ni dovoljeno uporabljati po operaciji (približno 2 tedna). Izogibati pa bi se jim morale tudi osebe z motnjami strjevanja krvi.
Raziskave dokazujejo učinkovitost
Nekatere ameriške raziskave so pokazale, da uravnava raven glukoze, inzulina, seruma in lipide jeter ter nam pomaga pri izgubi telesne maščobe. Gobe maitake preprečujejo tudi nastanek sladkorne bolezni tipa dva, uravnavajo slab holesterol, uporabljamo jih pri hipertenziji, hemoroidih, osteoporozi in za razstrupljanje organizma. Izvlečki učinkujejo tudi proti virusu HIV in hepatitisu ter znižujejo povišan krvni tlak.
Kot dodatek k hrani naj jo uživajo vsi, ki imajo težave z oslabljenim imunskim sistemom, morda profesionalni športniki ob večjih naporih, mladi starši ob neprespanih nočeh, razni kronični bolniki, … Zelo primerne so za boj proti kronični utrujenosti, ki je pogosta bolezen, ki zahteva daljšo in celostno zdravstveno obravnavo. Zaradi številnih pozitivnih učinkov veljajo za živilo oziroma zdravilo, ki podaljšuje tudi življenje.