Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaČudežne gobe, ki pomagajo proti anksioznosti in depresiji

Čudežne gobe, ki pomagajo proti anksioznosti in depresiji

MORDA VAS ZANIMA

Nedavne študije so pokazale, da lahko en odmerek t. i. čudežnih gob izboljša čustveno stanje bolnikov z depresijo ali anksioznostjo – in to za nekaj mesecev. Učinek je dokazan tudi pri bolnikih z rakom, katerih bolezen nemalokrat spremlja razpoloženjska motnja.

- Oglas -

Mehiške gobe, ki jih poznamo tudi pod imenom čudežne gobe, so majhne gobe, ki vsebujejo aktivno sestavino psilocibin. Gre za snov s halucinogenim učinkom, za katero pa se je izkazalo, da ima na daljši rok antidepresiven učinek. Nedavno objavljena študija v reviji The Journal of Psychopharmacology je pokazala, da lahko že en odmerek psilocibina olajša simptome bolnikov z anksioznostjo in depresijo za vsaj šest mesecev.

Čudežne gobe - psilocybe semilanceata

Izkazalo se je, da je psilocibin učinkovita pomoč tudi pri bolnikih z rakom, ki imajo razpoloženjske motnje. Kar 40 odstotkov jih namreč trpi za simptomi depresije ali anksioznosti, ki so posledica soočanja z lastno smrtjo. To povečuje tveganje za samomorilnost in ovira zdravljenje, pomoč antidepresivov pa se v večini primerov izkaže za neučinkovito.

Kako je potekala študija?

Dva raziskovalca, profesor Roland Griffiths z Univerze Johna Hopkinsa v Baltimoru in psihiater Stephen Ross z Univerzitetnega medicinskega centra Langone v New Yorku, sta vzporedno opravljala dve študiji: eno na bolnikih z rakom, drugo pa na bolnikih z diagnosticirano anksioznostjo ali depresijo.

- Oglas -

Udeleženci so v udobni sobi z masko na očeh in slušalkami v ušesih poslušali prijetno instrumentalno glasbo. Prejeli so navodila, da se, v primeru, da se jim med terapijo s psilocibinom prikaže nekaj strašnega, »odprejo« in se soočijo s tem. Nato so zaužili dozo psilocibina v kapsuli z gelom.

Udeleženci študije poročajo o spektakularnem in neopisljivem šesturnem »potovanju«. Halucinacije so jim vzbudile smeh in solze, eni od pacientk pa se je prikazala majhna živalica – rak. Ker je pričakovala, da bo videla večjega in nevarnejšega raka, ki jo bo raztrgal, si je zaradi njegove komične majhnosti olajšala. Povedala je, da je s pomočjo terapije spoznala, da v življenju kljub bolezni še vedno obstaja humor.

Rezultati študije

Po šestih mesecih terapije se je izkazalo, da je 78 odstotkov pacientov manj depresivnih, 83 odstotkov pa manj anksioznih. Po šestih mesecih je 65 odstotkov udeležencev skoraj popolnoma ozdravilo od depresije, 57 odstotkov pa od anksioznosti. Prejšnje študije so pokazale, da so tradicionalni antidepresivi pomagali le 40 odstotkom bolnikom z rakom.

Po nadaljnjih šestih mesecih sta dve tretjini pacientov ovrednotili izkušnjo terapije s psilocibinom kot eno od petih najpomembnejših izkušenj v njihovem življenju. Terapiji s  psilocibinom so pripisali izboljšan odnos do življenja in odnose z drugimi ljudmi. Izboljšala so se njihova čustva in postali so bolj optimistični. Čeprav so nekateri kasneje umrli za rakom, se je njihova kvaliteta življenja močno izboljšala – svojo bolezen so sprejeli, žalost pa je nadomestil pozitiven odnos do življenja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×