Zdravje & prehranaZdravilni napitek, ki pomaga pri putiki

Zdravilni napitek, ki pomaga pri putiki

MORDA VAS ZANIMA

Putika je zelo kompleksna oblika artritisa (bolezen je znana tudi pod imenom urični artritis), pri kateri pride do nalaganja kristalov sečne kisline v sklepih. Težavo so v preteklosti imenovali »bolezen bogatih«, saj so jo povezovali z izobiljem hrane, ki je bila pri višjih slojih nekoč precej nezdrava. Zanimivo je, da se je danes situacija precej spremenila.

Napitek - putika ali protin
- Oglas -

Vse večja ozaveščenost glede pomena zdrave prehrane je poskrbela, da se vedno več ljudi odloča za bolj kakovostna živila, pri čemer pa je lahko včasih težava tudi finančni vidik. Tako je danes putika precej pogostejša pri revnejših slojih, čeprav to seveda ni pravilo. Tudi zdrava živila so lahko relativno ugodna, po drugi strani pa več denarja ne pomeni nujno tudi bolj zdravega prehranjevanja. Vendar pa se ne želimo predolgo zadrževati pri samih vzrokih, zaradi katerih se bolezen razvije, ampak vam želimo predstaviti recept za napitek, ki lahko močno ublaži težave oziroma simptome, ki jih povzroča putika.

So bolniki s putiko res obsojeni na neznosne bolečine?

Simptomi putike so lahko izredno neprijetni in predstavljajo veliko oviro pri vsakodnevnih opravilih, česar se zagotovo najbolje zavedajo tisti, ki jih je bolezen prizadela. Putika se najpogosteje kaže v obliki nenadnih, zelo intenzivnih bolečin v sklepih, sklepi postanejo otečeni in pordeli, včasih pa pride tudi do povišanja telesne temperature. Najbolj je izpostavljen koren nožnega palca. Bolečine so lahko včasih tako hude, da je nemogoče prenesti že rahel dotik prizadetega predela. Putika je žal kronična bolezen, vendar pa to še ne pomeni, da ne obstajajo načini, da ublažite simptome in tako živite čim bolj neovirano življenje. Ena najboljših naravnih možnosti naj bi bil napitek iz skrbno izbrane mešanice sestavin. Recept zanj si lahko preberete v nadaljevanju.

Protivnetni napitek, ki ublaži simptome putike

Učinkovitost napitka, ki se priporoča tistim, ki jih je prizadela putika, temelji predvsem na protivnetnem delovanju sestavin.

Ena izmed najpomembnejših je ananas, ki vsebuje encim, imenovan bromelain. Dokazano je, da omenjeni encim deluje protivnetno, saj vpliva na tvorbo prostaglandinov. Če poskušamo to prevesti v bolj vsakdanjo govorico: bromelain pravzaprav zavira tvorbo hormonov, ki pošiljajo signal o tem, da mora določen del telesa oteči. Poleg tega je bromelain encim, ki sodeluje pri razgradnji beljakovin, prav prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin, pa naj bi bila najbolj problematična za nastanek putike.

Pomaga nam lahko tudi kurkuma

- Oglas -

Kurkuma vsebuje snov, imenovano kurkumin, ki deluje protibolečinsko. Kurkumin namreč zavira tvorbo beljakovin, ki povzročijo razširjanje krvnih žil. V ingverju, še eni pomembni sestavini napitka za blaženje simptomov putike, najdemo gingerole, ki delujejo podobno kot kapsaicin. To pomeni, da lahko ingver pomaga pri blokadi signalov, ki sprožijo bolečino oziroma občutek bolečine v naših možganih. Da bo napitek še učinkovitejši, se priporoča še dodatek višnjevega soka, ki naj bi zniževal raven sečne kisline, kar je lahko zelo koristno pri putiki.

Recept za napitek

Sestavine:

  • 1 ananas,
  • 1– 2 žlički kurkume v prahu,
  • 2–3 žlički ingverja v prahu,
  • 2,5 decilitra višnjevega soka.

Priprava:

Ananas olupite in narežite na manjše koščke. Priporočamo vam, da uporabite tudi stržen, saj je v njem največ bromelaina. Koščke ananasa nato stresite v kuhinjski mešalnik in dobro zmešajte. Dodajte višnjev sok, kurkumo in ingver. Napitek si lahko pripravite in ga popijete vsakodnevno. Po želji ga lahko prelijete tudi v steklen kozarec, ki ga nato nepredušno zaprete. Tako shranjen napitek lahko počaka v hladilniku kar nekaj dni. V primeru napada oziroma okrepljenih simptomov putike boste imeli tako napitek vedno pri roki in ga boste lahko hitro zaužili ter s tem ublažili bolečine.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×