ŽivaliŽirafe na robu izumrtja?

Žirafe na robu izumrtja?

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj dnevi so se na seznamu ogroženih živalskih vrst znašle tudi žirafe, kar je mnoge močno presenetilo, saj se niso zavedali, da je situacija v tem primeru tako resna. Svetovna zveza za varstvo narave (International Union for the Conservation of Naturethat), ki pripravlja oziroma posodablja t. i. rdeči seznam ogroženih vrst, ki jim grozi izumrtje, poroča, da je število žiraf od leta 1985 močno upadlo. Takrat jih je bilo namreč na svetu 157.000, danes pa le še 97.500, kar pomeni skoraj 40-odstotno zmanjšanje populacije.

- Oglas -

Žirafe na robu izumrtja

Razlogi za izumiranje žiraf so znani že dolgo

Čeprav je informacija o tem, kako resno je stanje glede žiraf, marsikoga šokirala, pa je po drugi strani že dolgo znano, kaj so tisti dejavniki, ki žirafe najbolj ogrožajo. Mednje sodijo spreminjanje travnatih področij v kmetijske površine, krčenje gozdov in državljanske vojne, poleg tega pa ne gre zanemariti niti »lovskega turizma«, ki je postal nekakšna oblika preganjanja dolgčasa za premožne zahodnjake. Žirafe so zdaj razpršene po vsej Afriki; trenutno naj bi obstajalo še devet večjih skupin žiraf, ki se med sabo ne mešajo. Zaradi njihove razpršenosti je nevarnost izumrtja še toliko večja.

Fragmentacija ogroža tudi druge živalske vrste

Zaradi vse večje razpršenosti pa niso ogrožene le žirafe, ampak je Svetovna zveza za varstvo narave na svoj seznam letos uvrstila tudi nekaj drugih živalskih vrst, pri katerih veliko težavo predstavlja prav fragmentacija populacije. Med drugim sta se na seznamu znašla tudi afriški sivi žako oziroma papagaj in nižinska gorila. Negativne učinke razpršenosti pa lahko opazujemo tudi pri nekaterih tipično evropskih živalskih vrstah, na primer pri navadnih krastačah, pri katerih prihaja do fragmentacije zaradi cestne infrastrukture. Populacija navadnih krastač se je tako v zadnjih 30 letih zmanjšala za kar dve tretjini.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×