0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKatera hrana nam pomaga pri putiki ali protinu?

Katera hrana nam pomaga pri putiki ali protinu?

MORDA VAS ZANIMA

Protin ali putika je bila nekoč poznana kot bolezen kraljev, saj so za njo zboleli predvsem premožnejši ljudje. Za protinom so tako med drugim trpeli Aleksander Veliki, kralj Henrik VIII, Krištof Kolumb, Benjamin Franklin, Theodore Roosevelt in drugi.

- Oglas -
Hrana in protin

Gre za presnovno bolezen, pri kateri pride do akutnega ali kroničnega vnetja sklepa. Pojavi se pri tistih ljudeh, pri katerih je raven sečne kisline v krvi stalno povišana. Sečna kislina se sicer v normalnih pogojih razgradi v krvi in izloči z urinom. Protin se pogosteje pojavlja pri moških (95 %) kot pri ženskah (le 5 %). Pri slednjih se možnost za nastanek protina poveča po menopavzi.

Ljudje danes uživajo veliko alkohola in močno predelane  ter zelo mastne hrane, zato protin v teh časih nikakor ni več le bolezen starejših moških, ampak lahko zbolijo tudi že zelo mladi ljudje.

Napad protina se pojavi nenadoma, sklep pa zelo boli. Navadno so prizadeti palci na nogah, pa tudi za gležnji in kolena. Povišano raven sečne kisline v krvi v veliko primerih sicer pripišemo dednosti, vendar pa je protin lahko povezan tudi z drugimi bolezenskimi stanji, kot so na primer luskavica, krvotvorne bolezni in diuretična acidoza.

- Oglas -

Ob napadih protina je sprememba prehranjevalnih navad nujna:

 • Če ima posameznik čezmerno telesno maso, je zelo pomembno, da najprej shujša.
 • Piti mora tudi dovolj tekočine (vsaj od 1,5 do 2 litrov dnevno), vendar mora močno omejiti oziroma popolnoma prenehati z uživanjem alkohola.
 • Omejiti mora tudi živila, ki vsebujejo veliko purinov: rdeče meso, divjačina, drobovina, polnomastni siri, kvas in izdelki, ki vsebujejo kvas, ribe in morski sadeži, rdeče vino in pivo. Previdnost in zmernost ne bosta odveč niti pri naslednjih živilih: piščančje in puranje meso, jagnjetina, raca, oves, fižol, jajca, špinača, beluši, gobe, cvetača, čaj in kava.
 • Posameznik mora poskrbeti, da osnovo njegove prehrane sestavljajo kompleksni ogljikovi hidrati.
 • Ljudem, ki imajo težave s protinom, priporočamo pitje zeliščnih čajev, kot so kamilični, metin in rmanov čaj.
 • Priporočamo, da posameznik s protinom uživa čim več živil, ki preprečujejo njegov nastanek. Še posebej izpostavljamo češnje, višnje, ingver, kurkumo in zeleno.

Izogibanje vsej hrani, ki vsebuje purine, je popolnoma nesmiselno, saj ne moremo z gotovostjo trditi, da čisto vsa živila, ki vsebujejo purine, tudi povzročajo napade protina. Pri ljudeh, ki se ob težavah s protinom sami lotijo sestavljati jedilnik, se nemalokrat zgodi, da pride do pomanjkanja številnih hranil. Zato vam priporočamo, da to delo prepustite usposobljenemu strokovnjaku za prehrano.

Hrana, ki jo je priporočeno uživati:  banane, ananas, jagodičje, zelenolistna zelenjava, paradižnik, namesto mesa lahko izberete tofu (pazite, da je narejen in gensko nespremenjene soje), laneno olje, rdeča zelenjava (rdeče zelje, rdeča paprika, sladki krompir), jabolka, hruške, avokado, marelice, melona, ingver, korenje, kvinoja, ajda, mlečni izdelki z malo maščobe (če se jim res ne morete odpovedati), za katere je priporočljivo, da so ekološko pridelani.

Na splošno je sprememba življenjskega sloga ob tej bolezni nujna. Naj bo vaša prehrana zdrava in uravnotežena, prav tako pa poskrbite tudi za redno gibanje.

- Oglas -

Nutricionistka, dr. Lejla Kažinić Kreho proti protinu priporoča ananasov in ingverjev sok

Za eno osebo potrebujete:

 • pol večjega olupljenega in na koščke narezanega ananasa
 • en centimeter olupljene in na koščke narezane ingverjeve korenine
 • malo vode

Priprava:

 • V sokovniku naredite sok iz ananasa.
 • V močnem mešalniku temeljito zmešajte ingver in mu prilijte malo vode.
 • Ingver vmešajte v ananasov sok.
 • Pripravljen sok takoj popijte.
.

NAJNOVEJŠE