0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAnanas lahko uporabite tudi kot zdravilo!

Ananas lahko uporabite tudi kot zdravilo!

MORDA VAS ZANIMA

Ananas je okusen in osvežilen sadež z nizko kalorično vrednostjo, zato si ga lahko privoščite brez slabe vesti, tudi če ste na dieti. Še več: ananas vam lahko pomaga, da se hitreje znebite nakopičenih maščob. Poleg tega pa je ananas poln koristnih hranilnih snovi. Gre za enega najboljših virov vitamina C, vsebuje pa tudi mangan, baker in različne vitamine iz skupine B.

- Oglas -

Z ananasom oziroma s pripravki iz tega tropskega sadež si lahko pomagate tudi v primeru različnih zdravstvenih težav. Zdravilno učinkovanje ananasa je povezano predvsem z visoko vsebnostjo bromelaina, encima, ki je nujen za razgrajevanje beljakovin. Bromelain poleg tega tudi preprečuje nastajanje krvnih strdkov in  pojav vnetij. Uživanje ananasa je torej lahko zelo koristno za vas. Predstavljamo vam še nekaj težav, pri katerih vam lahko pomaga ta sočni sadež.

Ananas kot zdravilo

Zmanjšanje bolečin, povezanih z artritisom

Zaradi že omenjenega protivnetnega delovanja bromelaina je uživanje ananasa zelo priporočljivo za vse, ki se spopadate z artritisom. Bromelain bo namreč ublažil vnetja sklepov in vas razbremenil bolečin. Simptomi artritisa bodo lažje obvladljivi tudi zaradi visoke vsebnosti vitamina C in mangana. Priporočljivo je, da ananasov sok popijete na tešče. Če imate možnost, si privoščite sveže iztisnjen sok, saj bo tako učinek zagotovo najboljši. Ananasov sok lahko po želji kombinirate tudi s korenčkovim in limoninim sokom ter sokom zelene.

- Oglas -

Znižanje krvnega tlaka

Visoka vsebnost kalija v ananasu bo koristila tudi ljudem, ki jih muči previsok krvni tlak. Ta je namreč pogosto povezan s sodobno prehrano, ki vsebuje preveč natrija, po drugi strani pa premalo kalija. Ananas bo poskrbel za vzpostavitev ravnovesja med obema mineraloma. Še več koristnih učinkov pa si lahko obetate, če ananas uživate skupaj z rdečo peso, ki je bogata z nitrati, kar bo pripomoglo k uravnavi krvnega tlaka. Priporočamo vam, da pripravite napitek iz ananasa, rdeče pese, pomarančnega soka, listov zelene in mandljevega mleka. Vsak dan si privoščite dva kozarca tega okusnega »zmešančka« in zagotovo boste že kmalu opazili izboljšanje vaših težav s previsokim krvnim tlakom.

Izboljšanje prebave

Vas muči slaba prebava? Namesto običajnih prigrizkov si med obroki privoščite nekaj koščkov svežega ananasa. Visoka koncentracija encima bromelaina bo poskrbela za lažjo prebavo, in sicer predvsem tiste hrane, ki vsebuje veliko beljakovin. Te lahko, kadar jih zaužijemo v večjih količinah, povzročijo napihnjenost, zaprtje in napetost v trebušnem predelu. Ananas vam bo pomagal preprečiti tovrstne težave. Boljša prebava, ki si jo lahko obetate, če na svoj jedilnik vključite tudi ananas, je povezana tudi z visoko vsebnostjo vlaknin. Če torej želite poskrbeti za zdrav prebavni sistem, mora biti ananas vsekakor del vaše prehrane!

Uničevanje zajedavcev v črevesju

Z ananasom si lahko pomagate tudi, če imate težave z glistami in drugimi zajedavci. V tem primeru vam bo prišla še posebej prav ananasova lupina. Ananas olupite in razrežite lupino na manjše koščke, ki jih nato stresite v liter vode. Zavrite in pustite, da se kuha približno 20 minut. Dnevno pitje tega »kompota« vam bo pomagalo preprečiti razmnožitev zajedavcev.

.

NAJNOVEJŠE