0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako zdrava je vaša prebava? Kako jo lahko izboljšamo?

Kako zdrava je vaša prebava? Kako jo lahko izboljšamo?

MORDA VAS ZANIMA

Težave s prebavo niso prav nobena redkost. Sodobne prehrambne navade, ki jih narekuje zasvojenost s sladkorjem ter prečiščenimi ogljikovimi hidrati, uničujejo naša prebavila, ki pa so ključnega pomena za zdravo telo. Neprijetnih prebavnih težav se moramo tako najprej lotiti z zdravo prehrano.

- Oglas -

prebava

Zdrava prebava je bistvenega pomena za celotno zdravje našega telesa. Najpogostejša težava je prav neredna prebava oziroma zaprtje. Pri nerednem odvajanju blata se nabirajo strupi, ki jih ne moremo sproti odstraniti iz telesa. Vse to oslabi črevesno steno, ta postane prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ter škodljive substance. Imunske izvidniške celice v krvi te snovi zaznajo kot tujke in jih napadejo. Pri tem nastane še več toksičnih snovi in jetra so preobremenjena s toksini, ki jih ne morejo sproti izločati. Toksini sčasoma okvarijo imunski sistem, živčevje, mišice in sklepe ter porušijo hormonsko ravnovesje. 

Zdravo črevo

Črevesje je pomemben del prebavnega sistema. Zdravo črevesje naseljujejo mnoge črevesju prijazne bakterije, ki pomagajo pri razstrupljevanju odpadnih snovi, sintezi določenih vitaminov in sodelujejo v boju proti infekcijam. Vemo, da je kar sedemdeset odstotkov imunskega sistema v tankem in debelem črevesju. Zato je zdravje v veliki meri odvisno od zdravega črevesja. Pri zdravem človeku se črevesje prazni enkrat dnevno. Danes pa večino ljudi muči kronično zaprtje, pogoste pa so tudi druge črevesne težave in obolenja. Prehrana in navade, ki vladajo našemu času in prostoru povzročajo motnje v delovanju mikroflore črevesja, črevesje se poleni, neučinkovito izločanje odpadkov iz telesa pa povzroči vretje in gnitje. To povzroča zastrupljanje celotnega telesa. Strupi iz telesa vstopijo v krvni obtok in povzročijo različne težave: utrujenost, glavobole, zaprtost, težave s sklepi, probleme s kožo, razdražljivost, črevesne pline, slab zadah, alergije in druge nevšečnosti sodobnega časa.

- Oglas -

Skozi leta ali celo desetletja napačnega hranjenja z mrtvo hrano se v debelem črevesu kopičijo toksične obloge starega blata, plast za plastjo. Ker je blato po uživanju ubite, industrijsko predelane ali toplotno razkuhane hrane zelo lepljivo, dodobra oblepi stene črevesja. Obloge na steni črevesja z leti naredijo precej debelo, trdno, zasušeno in skoraj nepredirno »novo« steno črevesja. Takšne debele, trdne obloge debelemu črevesu preprečujejo opravljati njegovo funkcijo črpanja nekaterih hranilnih snovi in predstavljajo trajen vir zastrupljanja. Spremljajoča težava kopičenja oblog je tudi popolno preoblikovanje oziroma raztegnitev sten debelega črevesa. Zasušene obloge iz starega blata lahko tehtajo tudi do deset kilogramov. Dodatna težava zaradi njih so najrazličnejši zajedavci, ki se v njih zelo dobro počutijo, saj jih sploh ne opazimo.

Kako se lahko obvarujemo lepljivega blata, ki se lepi na debelo črevo? Odgovor je preprost: z uživanjem hrane, bogate z vlakninami – najboljših čistilcev črevesja. Čiščenje črevesja prinaša mnoge koristne učinke, vključno z izboljšanim delovanjem jeter in ledvic. Zaprtje, povečanje telesne teže, lenoba, akne, kožne spremembe, napenjanje in nezdravo iztrebljanje so opozorilni znaki, ki nam povedo, da ni vse tako, kot bi moralo biti. 

Kako zdrava je vaša prebava?

Kakšen je namen čiščenja črevesja?

Odpadni material, ki se zadržuje v črevesju dalj časa, nam povzroča kar nekaj težav. Iz strupov v črevesju in gnitja nastaja vrsta črevesnih obolenj, iz katerih se marsikdaj razvije črevesni rak. Če strupi iz črevesja vstopijo v cirkulacijo, lahko povzročijo obolenja tudi drugje v telesu. Plasti starega materiala zmanjšajo tudi sposobnost črevesja, da vsrka pomembne minerale in vitamine. Zaradi plasti odpadnega materiala na stenah črevesja se upočasni normalno krčenje (peristaltika) črevesja, kar povzroči zaprtost in druge s tem povezane težave.

1. Odstranjevanje odpadkov in toksinov

Z nepravilnim gibanjem debelega črevesja in pomanjkljivim iztrebljanjem se fekalni odpadki začnejo kopičiti v našem črevesju. Prebavljena in neprebavljena hrana iz želodca potuje v tanko črevo, kjer se hranilne snovi iz hrane, ki jo jemo, absorbirajo. Ostala hrana, ki vsebuje odmrle celice, nezdravi ali mrtvi mikrobi in drugi škodljivi stranski produkti pa se nato premaknejo v debelo črevo. To so v veliki meri odpadne snovi z malo hranilnimi snovmi, z izjemo nekaj vode in elektrolitov, ki se v debelem črevesju lahko absorbirajo za uporabo v našem telesu. Vendar če se ti odpadki redno in vsakodnevno ne odstranjujejo iz telesa, začnejo trohneti in s tem vplivajo na razvoj bakterij v našem telesu. Posledica tega je, da se naše črevo zelo hitro napolni s strupenimi snovmi.

- Oglas -

Če torej nismo v življenju naredili ničesar, da bi ohranjali naše črevo čisto, obstaja velika verjetnost, da starejši kot smo, bolj je naše črevo polno z vse mogočimi odpadnimi in strupenimi snovmi. Te odpadne snovi pa so zelo primeren teren za uspevanje nekaterih nezdravih bakterij in mikrobov, ki sčasoma povzročijo nedvomno škodo našemu telesu. Čiščenje našega črevesja bo tako počasi izboljšalo svoje predvidene funkcije in se bo tako povrnilo v svoje prvotno naravno in zdravo stanje.

2. Boljša absorpcija

Ena od glavnih posledic čiščenja črevesa je boljša absorpcija. Pogosto nalaganje strupov in odpadkov vse povprek po črevesni steni ovira funkcijo absorpcije hranljivih snovi.
Čeprav debelo črevo absorbira samo elektrolite in vodo, pa še vedno opravlja zelo pomembno funkcijo glede na to, da je naše telo sestavljeno iz približno sedemdeset odstotkov vode. Če je torej funkcija našega črevesja motena, obstaja velika verjetnost, da se bo zgodila dehidracija telesa.

3. Izboljšanje delovanja drugih organov

Nezdravo črevo vpliva tudi na delovanje vseh drugih organov. Ko je naše črevo zamašeno, pritiska na jetra in tako moti njene funkcije. Jetra so skupaj z debelim črevesom, ledvicami in kožo eden od glavnih organov za odstranjevanje toksinov v telesu. Vloga jeter v razstrupljanju je pretvarjanje in razstrupljanje škodljivih toksinov v snovi, ki se lahko varno izločijo iz telesa. Ko je prebava slaba, se v črevesju začnejo množiti bakterije, kar povzroča gnitje in ustvarjanje toksinov. Ti toksini pa lahko poškodujejo sluznico črevesa, kar poveča njeno prepustnost in omogoča toksinom, da vstopijo v krvni obtok in pridobijo dostop do vseh delov telesa. To pomeni dodaten stres tako v jetrih kot tudi v ledvicah, saj nezdrava jetra vodijo do nezdravih ledvic. To je začaran krog. Zdravo črevo pomaga odstraniti odpadke, še preden postanejo strupeni. Zdravo črevo je torej prvi večji korak k temu, da tudi drugi organi svoje naloge učinkovito opravljajo.

4. Boljše zdravje na splošno

Čisto črevo je sestavni del splošnega zdravja prebavil, kar pomaga pri prebavi, boljši absorpciji hranilnih snovi iz hrane in pripomore k temu, da se bo človek počutil veliko lažji in bolj živ ter poln energije.

Dodatni učinki očiščenega črevesja:

  • aktivira in okrepi polenele mišice črevesja,
  • peristaltika črevesja se izboljša,
  • povrne črevesje v naravno obliko. 

Zdrava prebava je osnova za dobro zdravje

Izogibajmo se odvajalom

Odvajala imajo hiter učinek, kar ne reši problema, ampak ga lahko načeloma le poslabša, saj ob pogosti uporabi polenijo naše črevo. Zato se raje izogibajte odvajalom pri zaprtju, saj povzročajo driske, posledično pa se črevo refleksno odzove z zaprtjem. Ustvari se začaran krog in vedno večje poseganje po odvajalih.

Vlaknine za zdravo prebavo

Prehranske vlaknine spadajo med prebiotike. Vlaknine s svojimi pozitivnimi učinki izboljšajo zdravje organizma. Tako je vedno bolj popularno dodajanje vlaknin v prehrano. Le-te so neprebavljive oblike sestavljenih ogljikovih hidratov. Vezi v molekuli vlaknin so odporne proti encimom, ki delujejo v prebavnem sistemu. Ti naravni rastlinski proizvodi ostanejo v črevesju tudi po tem, ko so bili maščobe, beljakovine, prebavljivi ogljikovi hidrati, vitamini, minerali in voda že presnovljeni in vsrkani. Le bakterije v debelem črevesju predelajo nekaj prehranskih vlaknin. Takoj po zaužitju obroka imajo vlaknine pomembno vlogo za zdravje želodca, preprečujejo rano na želodcu in dvanajstniku.

Prehranske vlaknine vežejo nase in odstranjujejo iz telesa veliko rakotvornih in strupenih snovi iz naše hrane. Vlaknine vežejo nase tudi holesterol in žolčne kisline, ki se tako pospešeno izločajo iz telesa. To pojasnjuje dejstvo, da z vlakninami bogata hrana znižuje stopnjo infarktov srca in žolčnih kamnov ter dodatno pomaga pri zmanjšanju raka na debelem črevesju, ki ga povzročajo žolčne kisline. Prehranske vlaknine upočasnijo hitrost vsrkavanja ogljikovih hidratov iz črevesja, zato so pomembne za preprečevanje in obvladovanje sladkorne bolezni.

Živila, bogata z vlakninami: otrobi, stročnice, kosmiči, mandlji, polnozrnat ali ržen kruh; vsa sveža zelena zelenjava: solate, radič, špinača, por, peteršilj, stročji fižol, brokoli, zelje, ohrovt, paradižnik; od sadja pa najbolj: jabolka, slive, hruške, pomaranče.

Priporočen dnevni vnos vlaknin je 20 do 40 g oz. približno 14 g na 1000 kcal.

Pomen in funkcije vlaknin

1. Normalno delovanje črevesja

Uživanje zadostne količine vlaknin preprečuje zaprtje in omogoča normalno delovanje črevesja. Za formiranje normalne količine blata in hitrejši prehod so najprimernejše vlaknine iz sadja, zelenjave in otrobov, za odpravljanje zaprtosti pa psilium in celuloza. Za optimalno učinkovitost vlaknin je zelo pomemben tudi zadosten vnos tekočin (vsaj dva litra dnevno, telesno aktivni sorazmerno več).

2. Preprečujejo zaprtje in očistijo črevesje

Vlaknine v črevesju nase vežejo veliko vode. Pri tem močno nabreknejo in tako mehanično pospešujejo praznjenje črevesja. Uspešno preprečujejo zaprtje. S tem zelo pozitivno vplivajo na ves organizem, ker pospešijo prehod hrane skozi črevo. Koristne so tudi zaradi očiščevalne funkcije, ker v črevesju vežejo nase del toksičnih in odpadnih snovi. Zato je zelo pomembno, da hrano z vlakninami jemo pri vsakem obroku, da se tudi v črevesju izmenoma nalaga hrana z manj in več vlakninami. Zaradi tega je prebava boljša in enakomernejša. Med obroki pa je treba piti vodo, da se vlaknine napojijo in opravijo svojo vlogo v telesu. Pri pomanjkanju vlaknin v prehrani pogosto nastaja zaprtje.

Zaradi naprezanja med izločanjem blata se poveča pritisk krvi v žilah, kar jih lahko resno poškoduje, zlasti žile v nogah in danki, tako nastajajo krčne žile in hemoroidi. Zaradi naprezanja se tudi želodec lahko premakne v prsni koš, pri čemer se poveča odprtina v trebušni preponi. Počasno blato z malo vlaknin zapira odprtino proti slepiču in večkrat povzroči vnetje slepiča. Sindrom razdraženega debelega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil, s katero se sreča zdravnik pacientov, ki uživajo hrano s premalo vlaknin.

3. Zniževanje krvnega holesterola

Povečanje zaužite količine viskoznih vlaknin dokazano znižuje količino skupnega in LDL holesterola v krvi pri nespremenjeni prehrani. Vendar pozor: povečanje zaužitih vlaknin nikakor ne sme biti edini preventivni ali celo kurativni ukrep za povišan holesterol. Če je človek s povišanim holesterolom povsem neaktiven in uživa nezdravo hrano z veliko trans in nasičenimi maščobni kislinami, mu niti konjska doza ovsa ne bo pomagala do normalne krvne slike.

4. Manjši dvig krvnega sladkorja po hranjenju

Po zaužitju hrane, ki vsebuje določen delež ogljikovih hidratov, pride do dviga krvnega sladkorja. Hrana, ki ima višji glikemični indeks, povzroči hitrejši in večji dvig. Povišan krvni sladkor sproži izločanje hormona inzulina, ki omogoča transport sladkorja v telesne celice in tako znižuje nivo krvnega sladkorja. Strokovnjaki predvidevajo, da lahko velika nihanja krvnega sladkorja in s tem inzulina privedejo do sladkorne bolezni tipa II. Viskozne vlaknine v hrani zmanjšujejo hitrost absorpcije ogljikovih hidratov v črevesju, zaradi česar je dvig krvnega sladkorja in posledično inzulina manjši.

5. Preprečevanje srčno-žilnih bolezni

Zaradi pomoči pri nadzorovanju krvnega holesterola, sladkorja in inzulina ter pozitivnih sprememb, ki jih normalizacija naštetih vrednosti lahko prinese (npr. znižanje krvnega tlaka), je povečanje količine zaužitih vlaknin povezano tudi z zmanjšanjem tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni.

6. Pomagajo pri zdravem hujšanju

Z vlakninami bogata hrana napolni želodec in poteši lakoto z vnosom manj kalorij. Ko je veliko vlaknin v črevesju, se upočasni vsrkavanje vseh ogljikovih hidratov v kri. 

Izognite se težavam – uživajte PSILIUM ali INDIJSKI TRPOTEC!

indijski trpotec psyllium poskrbi za dobro prebavo

Psilium ali indijski trpotec je znana vlaknina, ki pomaga pri odpravljanju zaprtosti, driske, čiščenju debelega črevesja in ohranjanju zdravega prebavnega trakta. Psilium je lupina semena indijskega trpotca in sodi v sam vrh živil, ki uravnavajo telesno težo in splošno zdravje prebavil. Vsebuje vpojne vlaknine, ki reducirajo apetit, izboljšujejo prebavo in čistijo organizem, zaradi česar so idealen dodatek zdravi dieti. Poskrbijo za dovoljšen vnos vlaknin. Psilium vsebuje kar enainsedemdeset gramov topnih vlaknin na sto gramov teže; enaka količina ovsenih otrobov jih vsebuje le pet gramov. Šele pred kratkim so znanstveniki dognali, da so topne vlaknine edinstvenega pomena za metabolizem. Ker psilium vzbuja občutek sitosti, kar je v primeru diete dobrodošlo v času obroka, velja za eno najbolj enostavnih, zdravih in efektivnih živil za uravnavanje telesne teže. Psilium v prebavnem traktu vpije vase velike količine vode, s čimer izboljša strukturo blata in olajša njegovo prehajanje po črevesju. Ena od prednosti, ki jih ima pred drugimi viri vlaknin, je tudi blaženje napenjanja in napihnjenosti. Uporabni del: seme, zdravilne so sluzi, vsebovane v lupini.

Zeliščna raba

Je tako odvajalo kot sredstvo proti driski. Ker sluzi vežejo nase vodo, se pri zaprtju zveča prostornina črevesne vsebine, kar mehansko vzdrami črevo, da potisne blato naprej, to pa rado polzi, ker je zaradi sluzi postalo tudi spolzko. Nastanejo razmere za ugodnejši razvoj prebavnih bakterij, ki še dodatno zvečajo prostornino blata. Pri driski sluzi z vezanjem vode zvečajo židkost črevesne vsebine, s čimer se le-ta počasneje premika, iztrebljanje pa postane manj pogosto. Zaradi postopnega načina delovanja naj zdravljenje zaprtja traja najmanj dva do tri dni, šele tedaj lahko pričakujemo najboljši zdravilni uspeh.

Splošno znana primernost uporabe indijskega trpotca

Semena indijskega trpotca so primerna za zdravljenje navadnega zaprtja ter v okoliščinah, ko se želi blato iztrebljati z mehkimi gibi, na primer pri razpokah v zadnjiku, zlati žili, po operaciji na danki in kolostomiji, pri sindromu vzdraženega črevesja in divertikularni bolezni ter med nosečnostjo. Nadalje so primerna za vzdrževanje normalne prebave pri dietah s primanjkljajem vlaknin ter pri kratkotrajnem simptomatičnem zdravljenju nespecifične driske. Zdravilni učinek je odvisen od pitja zadosti tekočine: vode, soka ali čaja.

Masaža trebuha za boljšo prebavo

Za pospešitev prebave pa lahko uporabimo tudi posebno tehniko blage masaže trebuha, ki nam bo pomagala pospešiti delovanje črevesja. Pripravili smo vam video vodnik tukaj.

.

NAJNOVEJŠE