0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajboljša naravna odvajala: spodbudite delovanje črevesja!

Najboljša naravna odvajala: spodbudite delovanje črevesja!

MORDA VAS ZANIMA

Katera so najboljša naravna odvajala? Zaprtje je izjemno neprijetno, še posebej če gre za dolgotrajne težave. Na delovanje vaše prebave vpliva veliko dejavnikov, pri čemer ima pogosto osrednjo vlogo hrana, ki jo uživate. Če pogosto posegate po hitri, močno predelani hrani, zaužijete veliko sladkorja in skorajda ne jeste sadja in zelenjave, se vam bo vaše črevesje slej ali prej uprlo. Načeloma je za dobro prebavo najboljša polnovredna rastlinska hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, obenem pa tudi nekaj zdravih maščob.

- Oglas -

Naravna odvajala in prebava

Zakaj so koristna naravna odvajala?

Včasih pa se težave s prebavo pojavijo tudi pri tistih, ki imajo sicer urejeno prehrano. Kot prva pomoč v takšnih situacijah se vedno priporočajo naravna odvajala. Seveda njihov učinek ni tako intenziven, kot je lahko pri odvajalnih sredstvih, ki vam jih predpiše zdravnik, vendar to pomeni tudi manj nezaželenih stranskih učinkov. Katera živila torej izbrati, če želite poskrbeti za naravno spodbudo prebave?

Kokosovo olje za mehkejše blato in boljšo prebavo

S kokosovim oljem si lahko pomagate pri številnih težavah, med katere sodi tudi zaprtje. Uživanje kokosovega olja lahko poskrbi za mehkejše blato, kar je predvsem zasluga srednjeverižnih maščobnih kislin, ki jih vsebuje. Tako kokosovo olje pripomore k boljšemu delovanju metabolizma in k boljši prebavi.

- Oglas -

Suhe slive in slivov sok – najbolj priljubljeno naravno odvajalo

Verjetno najbolj razširjeno oziroma pogosto uporabljeno naravno odvajalo so suhe slive, iz katerih je mogoče pripraviti tudi sok ali kompot. Izjemen učinek suhih sliv je povezan predvsem z vlakninami, s katerimi so bogate. Za pospeševanje prebave pa je lahko koristen tudi sorbitol, ki ga najdemo v suhih slivah. Na dolgi rok lahko uživanje suhih sliv celo zmanjša tveganje za raka na debelem črevesju.

Peteršilj – več kot »samo« naravni diuretik

Verjetno je peteršilj bolj znan po diuretičnih učinkih, vendar je lahko koristen tudi kot naravno odvajalo. Že v preteklosti so si ljudje pogosto pomagali prav s peteršiljem, ko jih je mučila slaba prebava. Za enostavnejše odvajanje blata je lahko še posebej koristno uživanje peteršiljevega soka.

Yacon

Yacon – perujska rastlina, ki poskrbi za boljšo prebavo

Yacon je v naših krajih dokaj slabo poznan, saj gre za rastlino, ki izvira iz Peruja. Med drugim je lahko yacon zelo uspešen pri odpravljanju težav z »leno prebavo«. Najboljši učinek si lahko obetate, če boste uživali sirup iz te rastline, ki se lahko uporablja tudi kot zdrava, nizkokalorična alternativa sladkorju. Danes lahko yaconov sirup občasno opazimo tudi na policah naših trgovin, zato verjetno ne boste imeli pretiranih težav, če bi želeli preizkusiti moč tega izjemno učinkovitega naravnega odvajala.

Lanena semena – zakladnica koristnih hranilnih snovi

Izvrstna izbira za odpravo težav z zaprtjem pa so seveda lahko tudi lanena semena. V njih najdemo veliko beljakovin, vlaknin in maščobnih kislin omega 3. Tako so odlična za spodbujanje prebave, obenem pa tudi za vaše celostno zdravje. Lanena semena vsebujejo tudi sluzi, ki poskrbijo za oblikovanje blata in za to, da se blato hitreje premika skozi debelo črevo. Pozorni bodite le na to, da lanena semena vedno zmeljete, preden jih zaužijete. To lahko na primer storite s pomočjo kavnega mlinčka. Seveda pa lahko kupite tudi lanena semena, ki so bila že predhodno zmleta.

- Oglas -

Jagodičevje ter kombinacija topnih in netopnih vlaknin

Obstaja kar nekaj različnih razlogov, zaradi katerih je jagodičevje odlična izbira za zdravo prebavo. Različne vrste jagodičevja vsebujejo tako topne kot netopne vlaknine. Kombinacija obeh vrst vlaknin pa je seveda izjemno pomembna za dobro prebavo. Poleg tega pa vsebuje jagodičevje tudi veliko vitamina C, ki pomaga pri tem, da se zaužita hrana hitreje pomika skozi prebavni sistem. Seveda pa ne smemo zanemariti niti različnih vrst antioksidantov, s katerimi je jagodičevje bogato.

Sladki krompir – uživajte ga skupaj z olupkom!

Ljudje, ki imajo pogosto težave z zaprtjem, bi si morali večkrat privoščiti tudi sladki krompir. Gre za živilo, ki ne obremenjuje pretirano vaše prebave, obenem je sladki krompir tudi izvrsten vir vlaknin, še posebej če ga uživate skupaj s kožo oziroma z olupkom. V sladkem krompirju se nahaja tudi ogromno drugih pomembnih hranilnih snovi, med drugim tudi magnezij, ki je prav tako zelo pomemben za normalno delovanje prebavnega sistema.

Probiotična živila in pijače – izjemen učinek koristnih bakterij

Na seznamu najboljših naravnih odvajal pa seveda ne smejo manjkati živila in napitki, ki vsebujejo veliko probiotikov oziroma koristih bakterij. Spisek teh živil in napitkov je zelo obsežen, vse od kislega zelja pa do vodnega kefirja in kombuče. Zdravo ravnovesje bakterij v črevesju ima izjemno pomemben vpliv na vašo prebavo, seveda pa imajo probiotiki tudi ogromno drugih funkcij. Med drugim so ključni za močan imunski sistem, katerega osnova je prav dobra prebava. Če vas torej muči zaprtje, ne čakajte predolgo, saj lahko postanejo vaše težave hitro zelo resne. Čim prej preizkusite učinkovita naravna odvajala, za kar vam bo vaša prebava zagotovo zelo hvaležna.

.

NAJNOVEJŠE