0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaYacon – prebiotik in odlično naravno sladilo

Yacon – prebiotik in odlično naravno sladilo

MORDA VAS ZANIMA

Yacon običajno gojijo od Kolumbije pa do severozahodne Argentine. Je daljni sorodnik sončnice, užitni pa so tako njegovi gomolji kot listi. Ker yacon vsebuje malo kalorij ter mono- in disaharidov, je še posebej primeren za ljudi, ki imajo težav s povišanim sladkorjem v krvi.

- Oglas -

Yaconov  sirup pridobijo iz korenine, vendar lahko slednjo uporabljamo tudi svežo ali posušeno, in sicer v rezinah ali prahu.

Yacon deluje kot prebiotik in zato blagodejno vpliva na prebavo, zdravje debelega črevesa, pomaga pa tudi pri absorpciji kalcija, magnezija in vitaminov iz B-kompleksa. Prav tako uravnava črevesno floro, pozitivno vpliva na rast nekaterih probiotičnih bakterij in zato preprečuje zaprtje. V yaconovi korenini med drugim najdemo tudi veliko  kalija in antioksidantov.

Uživanje yacona in sirupa iz yacona pozitivno vpliva na našo prebavo, zdravje kosti, uravnava raven holesterola v krvi, je odlična pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov, deluje protirakavo, skrbi za zdravje zob in dlesni, pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, skrbi za zdravo srce in ožilja ter spodbuja delovanje imunskega sistema.

- Oglas -
Yacon
Yaconov cvet (foto: Wikimedia Commons)

Blag diuretik

Surova yaconova korenine deluje diuretično, zaradi česar pomaga pri razstrupljanju telesa. Yaconova korenina blagodejno vpliva na različne težave s sečili, kot so na primer ledvični kamni ali vnetje mehurja. Po uživanju yaconove korenine boste pogosteje izločali seč, zato poskrbite, da boste veliko pili in se tako izognili dehidraciji. Surovo korenino yacona lahko nastrgate na trakove in dodate različnim solatam, z njo pa lahko obogatite tudi sadno-zelenjavne kašaste sokove.

Naravno sladilo, primerno tudi za sladkorne bolnike

Yaconova korenina vsebuje več kot 50 % fruktooligosaharidov – gre za polimerne verige, zgrajene večinoma iz fruktoze. Fruktooligosaharide lahko opredelimo kot podskupino inzulina, saj je njihova molekularna zgradba podobna (verige fruktoze v inzulinu so le nekoliko krajše). Yaconov sirup tako vsebuje zelo malo enostavnih sladkorjev. Človeško telo nima encima za hidrolizo fruktooligosaharidov, zato imajo ti sladkorji sicer sladek okus, vendar se zelo slabo presnavljajo, kar pomeni, da je vnos kalorij zelo nizek.

Fruktooligosaharidi tudi proizvajajo koristne kratkoverižne maščobne kisline, skrbijo za boljšo absorpcijo kalcija in magnezija ter pospešujejo izločanje strupenih snovi iz telesa. Če imate sladkorno bolezen ali hipoglikemijo, se pred uporabo izdelkov iz yacona posvetujte s svojim zdravnikom.

Yacon korenina
Yaconova gomoljasta korenina

Močan antioksidant

Yaconova korenina ima številne antioksidantne lastnosti. Med drugim vsebuje ferulično in klorogenično kislino. Antioksidanti preprečujejo poškodbe celic, ki bi nastale zaradi škodljivih prostih radikalov. Antioksidantni učinek korenine yacona ostane, ne glede na to, ali korenino uživamo surovo ali kuhano.

- Oglas -

Uporaba izdelkov iz yacona

Sveža yaconova korenina ima rahlo sladkast okus in hrustljavo teksturo. Korenino lahko ocvremo, skuhamo ali spečemo. Yaconov sirup uporabljamo kot katerokoli drugo sladilo – dodajamo ga jedem in napitkom. Odlična lastnost yaconovega sirupa je, da ne vpliva na nihanje sladkorja v krvi. Yaconova korenina je prav tako zelo bogata z železom, zato je lahko njeno uživanje v pomoč tudi pri težavah s slabokrvnostjo in slabšo oskrbo krvi s kisikom.

Posušene rezine yacona so med drugim tudi odličen prigrizek, odlične pa so tudi kot slaščica. Yacon v prahu lahko dodamo različnim  napitkom in domačim slaščicam. Tako se boste posladkali, hkrati pa poskrbeli še za zdravo in stabilno raven sladkorja v krvi. Yaconove liste, ki vsebujejo veliko inulina, lahko uporabimo za pripravo različnih zvitkov, tako kot na primer uporabimo zeljne liste ali liste trte. Yaconovi listi se lahko uporabijo tudi za pripravo čajnih mešanic.

.

NAJNOVEJŠE