Zdravje & prehranaJagodičevje je popolna hrana za zdravje

Jagodičevje je popolna hrana za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Jagodičevje radi uporabljamo pri pripravi različnih slaščic, iz njega pripravljamo marmelade … Kdaj pa ste si nazadnje privoščili pest svežih borovnic, robid, malin ali jagod? Številne raziskave so že dokazale, da ima jagodičevje številne pozitivne učinke na naše zdravje, a se tega še vedno zaveda premalo ljudi. Želimo vas spomniti, kako hranilno bogato je to drobno sadje in kako lahko z njegovim uživanjem za svoje zdravje in dobro počutje naredimo zares veliko.

- Oglas -

To, zaradi česar ima jagodičevje toliko zdravilnih lastnosti, je njihova barva oziroma pigmenti. Ti pigmenti se uvrščajo v širšo skupino, imenovano fitokemikalije. Njihove pozitivne lastnosti so naslednje:

  • Zavirajo procese (prezgodnjega) staranja v telesu.
  • Pomagajo preprečevati bolezni srca in ožilja.
  • Pomagajo preprečevati rakava obolenja, v primeru, da se ta pojavijo, pa so spodbujajo zdravljenje in obnovo telesnih celic.
  • Jagodičevje odlično vpliva na razstrupljanje in čiščenje telesa. Dobro denejo limfnemu sistemu, črevesju in ledvicam ter jim pomagajo, da se lahko znebijo škodljivih toksinov. Jagodičevje je bogato z zdravimi in naravnimi hranili ter vlakninami, poleg tega pa je tudi prava zakladnica antioksidantov.

Sveže jagodičevje žal ni na voljo celo leto, vendar smo tudi tako, če ga uživamo zamrznjenega ali posušenega, deležni njegovih zdravilnih učinkov.

Jagodičevje

Katera so tista hranila, zaradi katerih je jagodičevje tako zelo zdravo?

Jagodičevje je znano po svojem močnem antioksidantnem delovanju. Antioksidanti so snovi, ki nevtralizirajo delovanje zdravju škodljivih prostih radikalov. Prosti radikali so atomi in molekule v telesu, ki, če jih je preveč, vplivajo na prezgodnje staranje telesnih celic, napadajo beljakovine, poslabšujejo delovanje možganskih celic in celičnih membran ter celo spreminjajo naš genski zapis. Raziskovalci verjamejo, da so številne bolezni povezane s procesi oksidacije, vključno z boleznimi srca in ožilja in rakom.

- Oglas -

Antociani – Gre za naravne pigmente, ki so hkrati tudi daleč najmočnejši antioksidanti. Raziskave dokazujejo, da antociani zmanjšujejo tveganje za nastanek določenih vrst rakavih obolenj, skrbijo za zdravje urinarnega trakta, skrbijo za optimalno delovanje spomina ter zavirajo prezgodnje procese staranja celic.

Katehini – Številne raziskave dokazujejo, da lahko katehini zmanjšujejo alergijske reakcije ter delujejo antioksidantno.

Prehranske vlaknine – Prehranske vlaknine so polisaharidi, ki v procesu prebave nase vežejo škodljiv holesterol in presežek glukoze ter ju odstranjujejo iz telesa. Zelo pomembno je torej, da zaužijemo dovolj prehranskih vlaknin, saj bomo tako močno zmanjšali tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi diabetesa. Prehranske vlaknine pripomorejo tudi k boljši in redni prebavi, pomagajo pa tudi pri izgubi odvečnih kilogramov, saj nam dlje časa dajejo občutek sitosti.

Elagična kislina – Elagična kislina deluje protirakavo, protivirusno in protibakterijsko.

Galna kislina – Galna kislina ima protivirusno in protibakterijsko delovanje, prav tako pa je tudi močan antioksidant. Še posebej učinkovito naj bi upočasnjevala razrast celic pri raku prostate.

Kvercetin – Ta flavonoid ima zares močno protirakavo delovanje. Številne raziskave so pokazale, kako zelo vsestranski je: deluje protivirusno, deluje protirakavo, protivnetno ter pomaga pri metaboličnem sindromu in astmi.

Rutin – Rutin je naravna substanca z močnim antioksidantnim delovanjem. Prav tako krepi žilne stene, zaradi česar pozitivno vpliva na stanja, kot so varikozne vene ter bolezni srca in ožilja.

- Oglas -

Salicilna kislina – Salicilna kislina je glavna sestavina aspirina ter deluje kot močan analgetik. Salicilna kislina pomaga tudi pri aterosklerozi, poleg aspirina pa jo najdemo tudi v drugih zdravilih.

Vitamin C – Vitamin C se ponaša s kopico zdravilnih učinkov. Med drugim krepi zobno sklenino, ohranja zdravje kapilar, izgrajuje kosti in tkiva, skrbi za krepak imunski sistem, deluje protivnetno in pomaga zmanjševati tveganje za razvoj rakavih obolenj.

NAJNOVEJŠE