0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRobide - izjemno zdrav sadež iz gozda

Robide – izjemno zdrav sadež iz gozda

MORDA VAS ZANIMA

Robide so sadež, ki dozori poleti in so zelo koristni za naš organizem. Znano je, da so že njihovi poganjki uporabni proti žeji in vsebujejo ogromne količine vitamina C.  Mogoče so robide komu izmed vas še popolna neznanka in jih še nikoli ni poizkusil.

- Oglas -

robide

Zdrave in okusne jagode

Nekateri pogovorno robidam rečejo tudi kopine. Trnaste robide so razširjene po celotni Evropi in posebej znane so po visoki vsebnosti vitamina A, mineralov in sadne kisline. Najdete jih na južnih pobočjih ali gozdnih robovih, skratka povsod, kjer je dovolj sonca, saj ga imajo zelo rade in ga potrebujejo za svojo rast.

Kdaj nabiramo robide?

Prvi plodovi so zreli že julija, sam sadež pa lahko zori vse do septembra. Sadež je primeren za takojšnjo uporabo, po želji pa jih lahko shranite tudi v zamrzovalno skrinjo za v prihodnje oziroma v hladilnik za nekaj dni. Predolgo jih v hladilniku ni priporočljivo puščati, saj bodo sčasoma zgnile. Po želji lahko tudi iz robid izdelate odlično marmelado ali pa jih vložite in naredite kompot.

- Oglas -

Sok robid slovi kot odlično zdravilo pri črevesnih ali želodčnih težavah ter tudi pri težavah z mehurjem.  Robide slovijo kot močen antioksidant in krepijo naše zdravje.  Poganjke te rastline nekateri že spomladi malce potrgajo in jih v majhnih količinah narežejo na solato ali pa jih skuhajo v različnih jedeh.  Posušene pa je mogoče uporabljati tudi za čaje.  Robide in njihovi poganjki so izjemno bogati s flavonoidi in polifenoli, kateri slovijo kot odličen antioksidant in vaše telo ščitijo pred raznimi virusi in posledično pred določenimi obolenji.

.

NAJNOVEJŠE