0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSuhe slive – najboljša naravna pomoč pri zaprtju

Suhe slive – najboljša naravna pomoč pri zaprtju

MORDA VAS ZANIMA

Suhe slive veljajo za tradicionalno izbiro v primeru zaprtja. Ljudje se že stoletja zatekajo po pomoč k suhim slivam, ko imajo težave z neredno prebavo. Ko gre za »ljudska zdravila«, pa se pogosto pojavijo tudi skeptiki, ki menijo, da je njihov resnični učinek vprašljiv. Vendar pa so suhe slive eno tistih naravnih zdravil, katerih učinkovitost pri preprečevanju težav z zaprtjem je tudi znanstveno potrjena.

- Oglas -

Poleg tega, da vam suhe slive pomagajo takrat, ko vaša prebava ne deluje tako, kot bi morala, pa so lahko tudi sicer koristne za vaše zdravje, saj vsebujejo ogromno pomembnih hranilnih snovi, kot sta vitamina C in K ter minerala baker in kalij. Omeniti pa je treba še dve vrsti fitohranil, ki ju najdemo v slivah, in sicer klorogenično ter neoklorogenično kislino. Gre namreč za močna antioksidanta, ki preprečujeta oksidativni stres v telesu in s tem številne kronične bolezni. Tako so suhe slive tudi zelo zdrav prigrizek, zato jih je vsekakor dobro imeti pri roki. 

Suhe slive zaprtje

Zmagovalna kombinacija topnih in netopnih vlaknin

Pomemben razlog, zaradi katerega so suhe slive tako učinkovite pri odpravljanju zaprtja, so topne vlaknine, ki jih najdemo v njih. Topne vlaknine spodbujajo peristaltiko (krčenje gladkih mišic prebavil), zato se hrana skozi prebavni sistem pomika hitreje in enostavneje. Poleg tega pa topne vlaknine preprečujejo blokade, ki povzročajo zaprtje, s tem da nase vežejo vode. Pomembna funkcija topnih vlaknin pa je tudi ta, da prispevajo k boljši absorpciji hranilnih snovi.

- Oglas -

Druga vrsta vlaknin, ki jih vsebujejo suhe slive, so netopne vlaknine. To so vlaknine, ki jih naše telo ne more prebaviti, zato se izločijo v nespremenjeni obliki. Poskrbijo za oblikovanje ter primerno konsistenco in velikost blata, ki se lahko tako enostavno izloči. Netopne vlaknine pa spodbujajo tudi razraščanje koristnih bakterij v črevesju, kar prav tako pripomore k boljši prebavi, obenem pa tudi h krepitvi vašega imunskega sistema.

Sorbitol ter minerali in vitamini za še boljši učinek

Poleg različnih vrst vlaknin v suhih slivah najdemo tudi naravni sorbitol, sladkorni alkohol, ki zmehča blato. K odpravi zaprtja bo pripomogla tudi aktivacija prebavnih encimov, pri kateri imata pomembno vlogo vitamin A in mineral kalij, ki se nahajata v suhih slivah. Prebavni encimi zagotovijo hitro pomikanje blata skozi debelo črevo in rektum. Kalij v suhih slivah pa bo poleg tega poskrbel za več vode v debelem črevesju. Vse naštete sestavine, združene v celoto, poskrbijo, da so suhe slive resnično izvrstna izbira, ko gre za odpravljanje zaprtja.

Suhe slive zaprtje

Suhe slive ali indijski trpotec?

Pogosta naravna rešitev za težave z zaprtjem je tudi indijski trpotec, ki je, podobno kot suhe slive, bogat z vlakninami. Čeprav je indijski trpotec nedvomno zelo dobra izbira, pa raziskave kažejo, da so lahko suhe slive celo učinkovitejše pri izboljševanju prebave. Tudi strokovnjaki tako priporočajo, da pri blažjih do zmernih težavah z zaprtjem najprej poskusimo s suhimi slivami. Običajno suhe slive zadostujejo, kar pomeni, da se vam ne bo treba zateči k uživanju odvajal, ki imajo lahko tudi precej nezaželenih stranskih učinkov.

- Oglas -

Kako uporabiti suhe slive?

Če vas muči zaprtje, lahko enostavno pojeste nekaj suhih sliv ali pa si iz njih pripravite kompot. Pazite le, da s količino ne pretiravate. V tem primeru se lahko namreč pojavijo drugačne prebavne težave, na primer vetrovi ali celo diareja. Ker so suhe slive izjemno učinkovito naravno zdravilo proti zaprtju, lahko že majhne količine delajo čudeže. Tistim, ki imate težave z ledvicami in žolčnikom, priporočamo, da se pred uživanjem suhih sliv posvetujete z zdravnikom, saj lahko slive včasih simptome tovrstnih bolezni še poslabšajo. Načeloma pa veljajo slive za povsem varno izbiro brez stranskih učinkov.

.

NAJNOVEJŠE