Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Ekologija & okoljePtice začele z domiselno uporabo odvrženih cigaretnih ogorkov

Ptice začele z domiselno uporabo odvrženih cigaretnih ogorkov

MORDA VAS ZANIMA

Urbanizacija s seboj prinaša tudi precej negativnih posledic za živali, pogosto predvsem za ptice. Tako so se morale ptice nemalokrat prilagajati ljudem, zaradi česar so spremenile svoje oglašanje, lokacije za gnezdenje in dnevni ritem. V Ciudádu de Méxicu, mehiški prestolnici, pa so ptice razvile še posebej zanimivo »preživitveno strategijo«. Za izdelavo gnezd in odganjanje parazitov so namreč začele uporabljati kar cigaretne ogorke.

- Oglas -

cigareti

Naključje ali premišljena izbira?

Cigaretni ogorki, ki ležijo po tleh, so v mnogih mestih velik problem. Ptice so se očitno odločile, da potegnejo najboljše iz dane situacije. Tisto, kar so v osnovi nadležni odpadki, so začele uporabljati za nekaj dobrega. Mehiški znanstveniki že od leta 2012 preučujejo navade ptic v njihovi prestolnici. Načeloma gre predvsem za vrsto ptic, imenovano mehiški kalin. Kot je znano, se lahko nikotin v tobaku uporablja tudi kot pesticid. Raziskovalce je tako zanimalo predvsem, ali so ptice namerno uporabile prav cigaretne filtre ali pa je šlo za golo naključje, saj je bil to »material«, ki so ga imele na voljo v ogromnih količinah. Ena izmed teorij raziskovalcev je bila, da ptice izločijo celulozna vlakna iz odvrženih ogorkov, ker jih spominjajo na perje.

Več ogorkov, manj insektov v gnezdu

Da bi preverili, ali se želijo ptice z dodajanjem cigaretnih ogorkov zares znebiti parazitov, so se raziskovalci lotili opazovanja procesa izdelave gnezda in valitve mladičev. Ko so se ptičji mladiči izvalili, je ekipa znanstvenikov zamenjala cigaretne ogorke s klobučevino. Nato so v določena gnezda dodali klope. Ptičje samičke, ki so to zaznale, so začele hitro dodajati nove cigaretne ogorke. To kaže, da so ptice namerno izbrale prav cigaretne ogorke, ki tako služijo kot nekakšen repelent oziroma sredstvo za odganjanje insektov.

Na dolgi rok ogorki povzročili genetske mutacije

Čeprav so cigaretni ogorki sicer res odgnali insekte iz gnezd, pa so po drugi strani povzročili tudi precej škode. Imunski sistem ptic, ki so živele v gnezdih, v katerih je bilo veliko cigaretnih ogorkov, se je okrepil, po drugi strani pa je prišlo pri teh pticah do povečanega števila genetskih abnormalnosti. Kratkoročno so torej ogorki pticam pomagali, dolgoročno pa je bil njihov učinek povsem nasproten. Zgodba mehiških kalinov je tako še eden v množici dokazov, kako škodljivo je lahko metanje ogorkov na tla.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×