Kislo zelje ne sme manjkati v zdravi prehrani, dolgo pa ลพe vemo, da ugodno in pozitivno vpliva na naลก celotni organizem. Kislo zelje so ลพe v starih ฤasih uporabljali pri nekaterih boleznih in teลพavah.
Kislo zelje โ naravno zdravilo s tradicijo
Z razvojem sodobne medicine in zdravil, je tudi ustno izroฤilo naลกih babic o zdravilnih uฤinkih kislega zelje nekako potonilo v pozabo, vendar se poฤasi zopet vraฤa, za to pa gredo zasluge predvsem naravnim zdravilcem, ki delujejo po starih metodah in jih ponovno odkrivajo in prakticirajo in pa mnogim bolnikom, ki so s pomoฤjo narave ozdraveli in svojo zgodbo delili z ljudmi.
Z dvigom zavesti ljudi, se dviga tudi zanimanje za naravne metode zdravljenja, s tem pa naravno zdravilstvo doลพivlja nekakลกne preporod, vendar v moderni obliki. Lahko bi rekli da gre za naravno zdravljenje, podkrepljeno z novimi znanstvenimi dognanji in raziskavami. Med naravna zdravila seveda sodita kislo zelje in zelnica, ki se jima bomo bolj natanฤno posvetili v tem ฤlanku.
Krepitev zdravja s kislim zeljem
Ljudje smo se navadili, da ลพe pri manjลกih teลพavah poseลพemo po moฤnih zdravilih, ฤeprav imamo na voljo marsikatero uฤinkovito domaฤe zdravilo ลพe doma. Nekatera naravna zdravila seveda niso tako uฤinkovita oziroma moฤna kot doloฤeni farmacevtski pripravki, niso pa ลกkodljiva za naลก organizem, nimajo stranskih uฤinkov in imajo veฤ razliฤnih pozitivnih uฤinkov na naลกe telo. S kislim zeljem lahko tudi krepite odpornost in imunski sistem. Priprava kislega zelja je preprosta, pri terapiji s kislim zeljem pa uporabljamo tudi zeljnico, v kateri najdemo koncentriran bogastvo mineralov in vitaminov, ki nastane v procesu kisanja zelja.
Kuhano zelje ni enako uฤinkovito kot surovo
Kapusnice na sploลกno vsebujejo bogat nabor mineralnih snovi, rudninskih snovi in vitaminov, katerih koncentracija pa se pri kuhanju delno izgubi. Nekatere dragocene zdravilne snovi nastanejo ravno pri procesu fermentacije zelja, zato ni nakljuฤje, zakaj je ravno kislo zelje tako zdravilno. ฤe se odloฤimo za kuro s kislim zeljem, je seveda najbolje, da kislo zelje kupimo neposredno od proizvajalca oziroma lokalnega kmeta, ฤe je moลพno seveda pridelanega na ekoloลกki naฤin.
Kaj je zeljnica?
Zeljnica je tekoฤina, ki nastane v procesu kisanja in fermentacije zelja in je pravo bogastvo bogastvo mineralov in vitaminov, ki so se v procesu kisanja sveลพega zelja spremnili v zeljni sok. Vsebuje tudi veliko bakterij mleฤne kisline. Sveลพo zeljnico si lahko na preprost naฤin pripravite tudi sami doma.
Naredite si svojo zeljnico
Za pripravo zeljnice boste potrebovali sokovnik in 300g kislega zelja. ฤe nimate sokovnika, si pomagajte s ฤisto laneno krpo in leseno kuhalnico. Kislo zelje poloลพite na krpo, vse ลกtiri konce preveลพete v vozel in zavitek obesite nad posodo. V sredino vozla potisnete kuhalnico in jo vrtite, dokler ne iztisnete vsega soka. Zeljnico za pitje razredฤite z vodo v razmerju 1 : 1. S tem boste omilili izrazito aromo in zelo kisel okus, ki ga marsikdo ne prenese.
Z zeljem nad raka
Ne boste verjeli, vendar ravno kislo zelje sodi na vrh uฤinkovitih prepreฤevalcev raka debelega ฤrevesa. Najverjetneje je razlog za takลกno uฤinkovitost visoka koncentracija indolov, ki jih zelje vsebuje. V Ameriki je bila tudi opravljena prva ลกtudija na moลกkih, ki je povezala zelje s prepreฤevanjem raka debelega ฤrevesa. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so jedli veฤ zelenjave, od tega preteลพno zelje, solate in kislo zelje, imeli manj moลพnosti, da zbolijo za to hudo boleznijo. Trikrat manjลกa verjetnost za obolevnost se je pokazala pri osebah, ki so zelje uลพivale veฤ kot enkrat na teden, v primerjavi s tistimi, ki so ga uลพivali samo enkrat na mesec ali redkeje. Za polovico zmanjลกano tveganje se je izkazalo celo pri tistih, ki so zelje jedli samo enkrat na dva do tri tedne.
Veliko zdravilnih uฤinkovin vsebuje tudi kitajski kapus ali kitajsko zelje.
Vir: Jรrg Lindtish: Kislo zelje in zeljnica,
Zaloลพba Mladinska knjiga, Ljubljana 2001, foto: Dreamstime