Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaKislo zelje: Vir zdravja in vitalnosti s tradicijo

Kislo zelje: Vir zdravja in vitalnosti s tradicijo

MORDA VAS ZANIMA

Kislo zelje ne sme manjkati v zdravi prehrani, dolgo pa že vemo, da ugodno in pozitivno vpliva na naš celotni organizem. Kislo zelje so že v starih časih uporabljali pri nekaterih boleznih in težavah.

- Oglas -

kislo zelje

Kislo zelje – naravno zdravilo s tradicijo

Z razvojem sodobne medicine in zdravil, je tudi ustno izročilo naših babic o zdravilnih učinkih kislega zelje nekako potonilo v pozabo, vendar se počasi zopet vrača, za to pa gredo zasluge predvsem naravnim zdravilcem, ki delujejo po starih metodah in jih ponovno odkrivajo in prakticirajo in pa mnogim bolnikom, ki so s pomočjo narave ozdraveli in svojo zgodbo delili z ljudmi. Z dvigom zavesti ljudi, se dviga tudi zanimanje za naravne metode zdravljenja, s tem pa naravno zdravilstvo doživlja nekakšne preporod, vendar v moderni obliki. Lahko bi rekli da gre za naravno zdravljenje, podkrepljeno z novimi znanstvenimi dognanji in raziskavami. Med naravna zdravila seveda sodita kislo zelje in zelnica, ki se jima bomo bolj natančno posvetili v tem članku.

Priprava kislega zelja

Krepitev zdravja s kislim zeljem

Ljudje smo se navadili, da že pri manjših težavah posežemo po močnih zdravilih, čeprav imamo na voljo marsikatero učinkovito domače zdravilo že doma. Nekatera naravna zdravila seveda niso tako učinkovita oziroma močna kot določeni farmacevtski pripravki, niso pa škodljiva za naš organizem, nimajo stranskih učinkov in imajo več različnih pozitivnih učinkov na naše telo. S kislim zeljem lahko tudi krepite odpornost in imunski sistem. Priprava kislega zelja je preprosta, pri terapiji s kislim zeljem pa uporabljamo tudi zeljnico, v kateri najdemo koncentriran bogastvo mineralov in vitaminov, ki nastane  v procesu kisanja zelja.

Kuhano zelje ni enako učinkovito kot surovo

- Oglas -

Kapusnice na splošno vsebujejo bogat nabor mineralnih snovi, rudninskih snovi in vitaminov, katerih koncentracija pa se pri kuhanju delno izgubi. Nekatere dragocene zdravilne snovi nastanejo ravno pri procesu fermentacije zelja, zato ni naključje, zakaj je ravno kislo zelje tako zdravilno. Če se odločimo za kuro s kislim zeljem, je seveda najbolje, da kislo zelje kupimo neposredno od proizvajalca oziroma lokalnega kmeta, če je možno seveda pridelanega na ekološki način.

Kaj je zeljnica?

Zeljnica je tekočina, ki nastane v procesu kisanja in fermentacije zelja in je pravo bogastvo bogastvo mineralov in vitaminov, ki so se v procesu kisanja svežega zelja spremnili v zeljni sok. Vsebuje tudi veliko bakterij mlečne kisline. Svežo zeljnico si lahko na preprost način pripravite tudi sami doma.

Naredite si svojo zeljnico

Zeljnica

Za pripravo zeljnice boste potrebovali sokovnik in 300g kislega zelja. Če nimate sokovnika, si pomagajte s čisto laneno krpo in leseno kuhalnico. Kislo zelje položite na krpo, vse štiri konce prevežete v vozel in zavitek obesite nad posodo. V sredino vozla potisnete kuhalnico in jo vrtite, dokler ne iztisnete vsega soka. Zeljnico za pitje razredčite z vodo v razmerju 1 : 1. S tem boste omilili izrazito aromo in zelo kisel okus, ki ga marsikdo ne prenese.

Z zeljem nad raka

Ne boste verjeli, vendar ravno kislo zelje sodi na vrh učinkovitih preprečevalcev raka debelega črevesa. Najverjetneje je razlog za takšno učinkovitost visoka koncentracija indolov, ki jih zelje vsebuje. V Ameriki je bila tudi opravljena prva študija na moških, ki je povezala zelje s preprečevanjem raka debelega črevesa. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so jedli več zelenjave, od tega pretežno zelje, solate in kislo zelje, imeli manj možnosti, da zbolijo za to hudo boleznijo. Trikrat manjša verjetnost za obolevnost se je pokazala pri osebah, ki so zelje uživale več kot enkrat na teden, v primerjavi s tistimi, ki so ga uživali samo enkrat na mesec ali redkeje. Za polovico zmanjšano tveganje se je izkazalo celo pri tistih, ki so zelje jedli samo enkrat na dva do tri tedne.

Veliko zdravilnih učinkovin vsebuje tudi kitajski kapus ali kitajsko zelje.

Vir: JÖrg Lindtish: Kislo zelje in zeljnica,
Založba Mladinska knjiga, Ljubljana 2001, foto: Dreamstime

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×