0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTežave s črevesjem?

Težave s črevesjem?

MORDA VAS ZANIMA

Če govorimo o boleznih, so navadno črevesne težave ali bolezni nekje na dnu razpravljalne lestvice. Ljudje veliko lažje govorimo o raku na prsih, multipli sklerozi ali celo tumorjih kot pa o čemer koli, kar je povezano s črevesjem. Čeprav je popolnoma naravno, da se vsaka situacija, v kateri trpijo naši živci, kaže tudi v obisku stranišča ali vetrovih, ki nam uhajajo, o tem nihče ne spregovori naglas. Prav zato je toliko bolj pomembno, da najdemo način, kako si pomagati s čim manj kemije in da je naša črevesna flora v ravnovesju.

- Oglas -
Prebavne težave
Zagotovo že veste, da bolezni v veliki meri izvirajo iz črevesja?

Zagotovo že veste, da bolezni v veliki meri izvirajo iz črevesja? Nič presenetljivega, glede na to, da skozi črevesje odvajamo vse tiste snovi, ki za naše telo niso uporabne ali so celo škodljive. Navadno so težave, kot so napihnjenost, zaprtost, težave z želodčno kislino in bolečine v želodcu le prvi znaki, da je z našim telesom nekaj narobe in da se odgovor skoraj zagotovo skriva kar v naši prehrani! Z nepravilno prehrano si v telo vnašamo snovi, ki pomagajo pri razvoju vnetnim boleznim, kot so rak, infarkt, srčne in črevesne bolezni, pa tudi pri boleznih, ki izhajajo iz možganov – denimo depresiji in tesnobi. Mnogi strokovnjaki tudi trdijo, da nimamo počasne prebave in da občutek, da se zredimo v trenutku, ko samo pomislimo na hrano, ni pravi. Presnova je pri vseh enaka, mi jo kvečjemu zaviramo z živili, ki jih uživamo. Ampak jo lahko tudi pospešimo, če le pravilno kombiniramo hrano.

Prebava

Zaprtost
Navadno so težave, kot so napihnjenost, zaprtost, težave z želodčno kislino in bolečine v želodcu le prvi znaki, da je z našim telesom nekaj narobe.

Seveda smo v mlajših letih veliko hitreje prebavljali in lažje izgubljali pridobljene kilograme, pa tudi čokolada se nam ni tako hitro poznala. A tudi črevesje ima svojo starost in če leta dolgo prebavlja nezdravo hrano, se mu to pozna na “kilometrini” in posledično naši izločevalni organi ne delujejo tako temeljito in dobro kot poprej. Ker so beljakovine težje za razgrajevanje, ker porabijo več želodčne kisline, je pomembno, da jih uravnotežimo z zelenjavo.

Potrebujemo tako beljakovine (za nočno regeneracijo) kot sestavljene ogljikove hidrate (za koncentracijo in moč), zato ne verjemite dietam, ki vam narekujejo, da se odpovejte enemu ali drugemu. Energijo pa pridobimo tako, da jemo večkrat po malo namesto dvakrat dnevno velika obroka. In seveda ne smemo pozabiti na vodo. Od litra in pol do dva je zelo priporočljivo; če se z vodo prekomerno nalivate, pa lahko tvegate tudi vnetje mehurja. Če jeste samo beljakovine in enostavne in sestavljene ogljikove hidrate, pride v črevesju in želodcu do vretja in gnitja, ki povzročata nastajanje kisline, vetrov, napihnjenost in zaprtost ter tudi spahovanje.

- Oglas -

Sestavljene ogljikove hidrate začnemo prebavljati že v ustih, beljakovine šele v želodcu, enostavne ogljikove hidrate pa v tankem črevesju, zato jih moramo resnično previdno razporediti. Ker je bolezen pogosto odraz zastrupitve telesa s toksini in nezdravo prehrano, poskrbite, da se telo prečisti in zato pijte veliko vode, nesladkane čaje in sveže iztisnjene sadne sokove. Zastrupili ste se lahko tudi s cigareti, kavo, alkoholom ali celo stresom. Prebavne težave lahko odpravimo tudi na naraven način.

Prehrana

Vaša prva misel ob težavah s prebavo in črevesjem naj bo seveda prehrana. Nobene kemikalije in nobene tablete vam ne morejo uravnovesiti prebave, če ves čas jeste enolično in nezdravo hrano. Poleg velike količine popite (nesladkane) tekočine, ki naj bo, kadar se le da, navadna voda, vam toplo priporočamo vlaknine. Vlaknine najhitreje pomagajo tistim, ki imajo težave z zaprtostjo in že samo 20 gramov raztopljenih vlaknin na dan je lahko dovolj, da se vaše težave končajo. Žal ne bodo pomagale pri neprijetni bolečini, če je ta prisotna.

Prebava

Mnogi priporočajo tudi večji vnos vitamina C in magnezija za okrepitev imunskega sistema. Vseeno pa vnesite približno 2 g vitamina C in 200 mg magnezija, saj slednji v preveliki količini ni priporočljiv, razen če imate težave z zaprtostjo, saj lahko deluje tudi odvajalno. Če pa vas nasprotno muči driska, uživajte manj mleka, mlečnih izdelkov, sladkorja, maščob in zelenjave ter jejte prepečenec, nemastne juhice in kaše ter nastrgana jabolka. Posušene borovnice pa so že od davnih časov znane kot eno najboljših naravnih zdravil za težave z drisko.

- Oglas -

Vetrovi so vedno neprijetna zadeva, vzrok zanje pa je lahko preveč uživanja stročnic in glavnate zelenjave, prav tako pa mastna in ocvrta hrana ter gazirane pijače! Poskrbite, da se ne prenajedate s tovrstno hrano in da jeste in žvečite počasi in tako preprečite, da bi med uživanjem hrane v vaše telo prihajal zrak, ki bi lahko povzročil kasnejše nastajanje vetrov. Odpovejte se gaziranim pijačam in med obroki raje ne pijte. Strokovnjaki priporočajo uporabo komarčka, janeža, majarona, kumine in koriandra, saj ti lajšajo prebavne težave s krči, napenjanjem in vetrovi.

Težave s kislino

Zgaga ali refluks
Če vas pogosto peče zgaga, skušajte določene stvari na svojem jedilniku zmanjšati.

Če imate pogosto težave z zgago ali refluksom, skušajte določene stvari na svojem jedilniku zmanjšati. Med njimi so paradižnik, pomaranče, limone in grenivke ter alkohol in gazirane pijače. Prav tako vam škodijo zelo mastne jedi, poprova meta, čokolada in kofein. Namesto da bi po obroku legli na kavč in si malce spočili ali celo zadremali, vam priporočamo, da se odpravite na sprehod. Ležanje ali samo slonenje na hrbtu namreč lahko povzroči dvigovanje kisline, zato se mu izogibajte vsaj dve uri po jedi. Pomaga pa tudi uživanje kar najbolj organskega soka aloe vere, po možnosti pred spanjem ali zjutraj na tešče. Naj bo čim bolj čist in brezbarven.

Ko počivate, masirajte od točke pod prsnico navzdol do popka, in ko zvečer ležete v posteljo, ležite na svoji levi, saj se vaš želodec odpira na vaši levi in to pomaga hrani in kislini, da ostajata v želodcu in ne potujeta navzgor po požiralniku. Ne pozabite jesti počasi, saj se le tako želodec lahko postopoma privaja na hrano, ki prihaja po požiralniku. Pomaga pa tudi kamilični čaj, ki ga spijete po obroku.

Kaj še lahko naredite?

Obstaja tako imenovana kolonska masaža, ki vas prav nič ne stane in je zelo učinkovita. Najboljši prostor za izvajanje masaže je bodisi sede na stranišču bodisi leže na hrbtu s pokrčenimi koleni. Svojo desno dlan stisnite v pest in s členki v krožnih gibanjih pritiskajte na desni zunanji rob vašega spodnjega dela trebuha, da ste že zelo blizu kolka. Odpotujte navzgor po desni strani vse do reber in potem čez do levega dela telesa. Tam se spustite dol do levega boka. Ves čas pritiskajte močno, a ne preveč. Zadnja pot, ki jo opravite, je počasna in gre od levega boka do desnega, čim bliže dimelj.

Tako pravzaprav ustvarite neke vrste kvadrat ali – če ga malce zaoblite – podkev, ki sledi vašemu črevesju in ga tako spodbuja k delovanju. Masažo ponovite tolikokrat, kot se vam zdi potrebno, navadno daje tudi prijeten občutek, tako da boste zagotovo sami vedeli, kdaj z njo zaključiti. Spet pa je treba poudariti, da mnogi strokovnjaki priznavajo, da so jeza, strah in tesnoba čustva, ki so pogosto “spravljena” v črevesju. Sami veste, da vas ob stresnih situacijah, ko čutite strah ali tesnobo, tako rado požene na stranišče in da vas precej pogosto takrat tudi stiska v želodcu. In zgodbe in fraze, kot so “se je ponečedil od strahu” tudi niso iz trte izvite. Zato je pomembno, da poskrbite za svoje zdravje celostno – tako za um kot za telo, saj boste šele v tem primeru lahko popolnoma zdravi.

Ena izmed metod čiščenja in razstrupljanja črevesja je tudi čiščenje debelega črevesja in post.

.

NAJNOVEJŠE