0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaEksotične vonjave Indije v steklenički

Eksotične vonjave Indije v steklenički

MORDA VAS ZANIMA

Vsakokrat kadar potujem, rada raziskujem lokalne rastline in kako se eterična olja uporabljajo v tem okolju. Na svojem potovanju po južni Indiji sem se najbolj veselila mesta, ki je znano po začimbah – Munnar.

- Oglas -
Limonska trava
Limonska trava

Na prekrasnih hribih prekritih s plantažami čaja, lahko vsake toliko časa naletimo na nasad začimb. Na poti do Munnarja sem videla veliko plantaž kardamoma, medtem ko so evkaliptusova drevesa in na njih kot vzpenjalka poper pogosto sestavni del plantaže čaja ali kave. V džungli boste vsake toliko časa naleteli na opojne cvetove jasmina, medtem ko kot okrasno cvetje okoli hiš pogosto sadijo tip jasmina, ki nima vonja.

Kardamom
Kardamom

Tu klinčki, poper, vetiver, limonska trava in evkaliptus rastejo vsepovsod. V okolici Munnarja sta razširjena dva tipa evkaliptusa: evkaliptus grandis je pogostejši in ga uporabljajo za izdelavo papirja in za gorivo, evkaliptus citriodora pa je manj pogost in se uporablja za izdelavo eteričnega olja. Zanimivo je to, da prebivalci Munnarja kemotip citriodora imenujejo avstralski evkaliptus, čeprav je najbolj razširjena vrsta evkaliptusa za eterično olje kemotip evkaliptus globulus.

Nadalje me je presenetilo to, da vsi poznajo limonsko travo, skoraj nihče pa še ni slišal za citronelo. Za razliko od samo malce bolj oddaljene Šri lanke, kjer so pogosto prodajali citronelo kot repelent proti komarjem, a le tu in tam sem slišala govoriti o limonski travi. Ti dve eterični olji in sami vrsti trave sta si zelo podobni po izgledu in delovanju celo do te mere, da sem v neki knjigi o aromaterapiji zasledila napačno trditev avtorice, da je to ena in ista rastlina.

- Oglas -
Vertiver
Vertiver

Prav tako tu raste še ena trava, ki je zelo podobna po izgledu, vendar močno različna po delovanju in vonju – vetiver. Pri vetiverju se uporablja korenina trave za pridobivanje eteričnega olja in tudi v različnih ayurvedskih pripravkih. Zelo domiseln in preprost način uporabe same rastline je ta, da koreninice trave prepletejo v majhno sploščeno kroglico, ki jo obdajo z mrežico, ter jo tako uporabljajo kor spužvico za tuširanje. Turistom jih prodajajo kot dišečo antiseptično spužvico, prav tako pa bi lahko na reklamni material dodali, da blago zniža vročino, kar pride zelo prav v vroči Indiji, deluje protivnetno ter je afrodiziak.

Poper
Poper

Sveže in suhe začimbe uporabljajo na različne načine v kulinariki, oljih za masažo, v čajih… pogosto tudi v obliki eteričnih olj, čeprav sem opazila, da eterična olja zamenjujejo s parfumi in jih pogosto uporabljajo nerazredčena in v ta namen.

Sandalovci so drevesa, iz katerih se pridobiva sandalovina. Vsako drevo je posebej označeno in celoten gozd je zaščiten, da se prepreči uničevanje starih gozdov sandalovcev. Dostop do sandalovine imajo izjemoma določena plemena, to je njihovi šamani, ki jo uporabljajo za zdravljenje. Imela sem priložnost in čast obiskati takšen gozd in povohati omamno srčiko sandalovca. Vodič je s kamnom podrgnil po štoru drevesa in iz njega se je začel širiti opojen vonj sandalovine – res nepozabno doživetje.

Sandalovina
Sandalovina

Po obisku sandalovega gozda, džungle, plantaž, začimbnih vrtov ter ayurvedske klinike lahko s še večjo gotovostjo povem, da tudi zdravniki, farmacevti in predvsem še najmanj lastniki začimbnih plantaž ne razumejo aromaterapije ali široke vrednosti eteričnih olj. Najpogosteje jih uporabljajo kot dišeča olja za masaže, parfume ali proti komarjem. Vsepovsod se prodaja eterično olje limonske trave in evkaliptusa, pravo eterično olje sandalovine pa je drago tudi v Indiji.

Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

.

NAJNOVEJŠE