Zelnica ali zeljni sok: Zakaj je tako zdrava pijača?

  Zelje je zelo zdravo in odlično tako po okusu, kot tudi po hranilnih vrednostih. Zdravilni učinek izvira iz vsebnosti žvepla ter vitamina C. Za zdravje je izredno učinkovita tudi zelnica, zeljni sok. Preberite si zakaj.


  Zelnica ali zeljni sok

  Imunski sistem

  Zeljni sok izboljšuje delovanje vašega imunskega sistema s spodbujanjem celic, limfocitov T v vašem telesu. Vsebuje tudi histidin, posebno aminokislino, ki med drugim odpravlja simptome alergij.

  Slabokrvnost

  Zeljni sok ima visoko vsebnost folne kisline, ki spodbuja nastajanje novih krvnih celic v telesu. Zato se pitje surovega zeljnega soka priporoča pri naravnem zdravljenju slabokrvnosti.

  Rak

  Ena od največjih prednosti zeljnega soka je ta, da preprečuje in zdravi različne vrste raka. Vsebnost sulforafana v zelju zavira rakotvorne snovi, ki napadajo zdrave celice. Po zdravljenju raka, zeljni sok pomaga pri procesu samozdravljenja telesa.

  Zelnica spodbuja možgane

  Obilica vitamina K in antocianinov v zeljnem soku ohranjajo osredotočenost in izboljšujejo duševne funkcije. Hranilne snovi v soku so izrednega pomena pri preprečevanju poškodb živcev predvsem pri demenci in Alzheimerjevi bolezni.

  Priprava soka

  Priprava soka je povsem preprosta. Vzemite zeljno glavo, če se da ekološke pridelave, jo narežite na manjše koške in jo zmeljite v mešalniku ter nato precedite sok.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  Ne zamudite zanimivih vsebin: