[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVitamini za pravilno delovanje našega telesa

Vitamini za pravilno delovanje našega telesa

MORDA VAS ZANIMA

Vsakdo ve, da človeško telo potrebuje določeno količino vitaminov, mineralov in encimov za vsakodnevno pravilno delovanje in za to, da ostanemo zdravi. Z dobro uravnoteženo prehrano lahko dobavi naše telo vse vitamine, minerale in encime, ki jih potrebuje.

- Oglas -

Povsod nas zasipajo z reklamami o vseh možnih prehranskih dodatkih, ki naj bi jih nujno potrebovali in brez katerih si naj res ne bi mogli predstavljati zdravega življenja. Pri nas opažam, da marsikdo sploh ne ve, kateri dodatek in če sploh, resnično potrebuje. Ne zgodi se redko, da pride k nam človek zaradi številnih težav s svojim zdravjem, s seboj pa prinese spisek prehranskih dodatkov, ki jih jemlje. In vedno vpraša, kaj še potrebuje. Res je, simptomi pomanjkanja vitaminov, mineralov in encimov se hitro začnejo kazati na našem zdravju. Najprej v obliki razdražljivosti in v pomanjkanju energije,  nato s prebavnimi težavami ter vodijo v resne bolezni.

vitamini

Ljudje ob določeni težavi radi posežejo po določenem prehranskem dodatku, ki ga za tovrstno težavo priporočajo, največkrat z velikimi oglaševalskimi akcijami. Vedeti pa moramo, da so mnogi pripravki vitaminov, mineralov in encimov sintetično pridelani, naše telo pa ustrezno uporabi le organsko pridelane snovi. Vitamine, minerale in encime  večinoma izdelujejo velike farmacevtske multinacionalke in velika kemična industrija. Ti so največkrat pridobljeni na sintetičen način in lahko našemu telesu prej škodijo kot koristijo, saj v mnogih primerih uživanje sintetičnih dodatkov zmanjša sposobnost telesa za absorbcijo vitaminov, mineralov in encimov.

Vedno bi se morali najprej vprašati, zakaj je do pomanjkanja določenega vitamina oz. minerala v našem telesu sploh prišlo.

- Oglas -

Za ustrezno predelavo in razgradnjo hrane ter za absorbcijo vitaminov in mineralov v naše celice so potrebni encimi, ki našemu telesu zagotavljajo dobro delovanje tkiv, mišic, kosti in organov. Encimi so drobni elementi, katalizatorji, ki jih najdemo v vseh celicah vsakega živega organizma ter pospešujejo delovanje vseh naših telesnih procesov. Nastajajo znotraj telesa (v trebušni slinavki in v endokrilnih žlezah), veliko encimov vsebujejo naši levkociti (ki sicer skrbijo za našo imunsko odpornost), z vnosom surove hrane oz. toplotno neobdelane nad 45 C, pa jih dobimo še od zunaj.

Kaj se torej zgodi, če ne pojemo dovolj sveže, netoplotno obdelane hrane in če hrane ne žvečimo dovolj dolgo?

Ker iz prehrane ne dobimo dovolj encimov, začne telo samo pospešeno ustvarjati encime. S tem izčrpava našo trebušno slinavko (diabetes) in druge endokrine žleze (hormonske težave). Med drugim tako poskrbimo za pomanjkanje levkocitov v krvi (virusne in bakterijske okužbe).

Brez encimov je naša prebava oslabljena. Takrat gre vsa hrana, ki jo pojemo, neprebavljena naprej v debelo črevo, kjer zakisa naš organizem in ustvarja idealno okolje za razmnožene glivice (kandida) in toksine. (namesto, da se v želodcu prebavi iz iz tankega črevesja pomembni vitamini preidejo v kri).

otroci in vitamini

Najprej pomanjkanje encimov opazimo kot utrujenost po obroku, napihnjenost, driske, zaprtost oz. prebavne težave.

Črevesje je tisto, ki odloča, kateri vitamini in minerali se bodo absorbirali v kri in nahranili naše celice. V njem prebiva milijarde bakterij in glivic, ki skrbijo za uspešno prebavo vsega kar zaužijemo. Če imamo zdravo črevesje, v njem prevladujejo mlečno-kislinske bakterije, ki skrbijo, da je naše črevesje zdravo, da so naše črevesne resice prehodne in da se skozi njih nemoteno absorbirajo potrebna hranila (vitamini in minerali) v našo kri, v naše celice. Če so naše črevesne resice zaradi odvečnih kislin neprehodne, se v črevesju namesto dobrih probiotičnih bakterij nalagajo in množijo toksične bakterije in glive (npr. vsi poznamo glivico Kandido), ki nam povzročajo nemalo težav.

- Oglas -

Torej moramo najprej poskrbeti za to, da telo vitamine in minerale sploh lahko absorbira v kri ter z njimi nahrani naše celice.

Najpogostejši vzroki za pomanjkanje mikrohranil so slaba prehrana, alkohol, cigareti, stres, sintetična zdravila, kontracepcija ter kot glavni dejavnik zakisanost našega telesa.

Prvi pogoj za zdravo delovanje našega telesa je prenehanje uživanja “slabe” hrane in tekočin, ki v prebavi in presnovi ustvarjajo širjenje “slabih” organizmov. Poskrbeti moramo za dobro prebavo, pri čemer so nam lahko v veliko pomoč živila, ki vsebujejo klorofil (zelena zelenjava), bazični prah (mešanica organskih zelišč, ki pomorijo nakopičene strupene glivice…) in nepogrešljivi probiotiki, ki proizvajajo desnosučno mlečno kislino.

sadje, zelenjava, tržnica

Ne pozabimo, da vitaminski in drugi pripravki nikoli ne smejo biti nadomestilo za vitamine, minerale in encime, ki jih pojemo iz svežega sadja in zelenjave. Vitamini in minerali morajo za pozitivne učinke delovati skupaj in ne posamično. Uživanje presne, sveže in nepredelane hrane je za naše zdravje bistvenega pomena. Nikakor ni vseeno, kje hrano kupujemo. Sadje in zelenjava iz trgovin sta zelo osiromašena, vsebujeta konzervanse in pesticide.

Pojdite na tržnico in si privoščite košarico svežih vitaminov, mineralov in encimov, ki bodo poskrbeli za zdravje, dobro počutje in optimalno delovanje vašega telesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×