0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiSrečanje s pravično kavo

Srečanje s pravično kavo

MORDA VAS ZANIMA

Ob svetovnem dnevu pravične trgovine smo letos prisluhnili zgodbi kave. V ponedeljek, 6. maja 2013, smo se srečali podporniki pravične trgovine in ljubitelji dobre kave v Galeriji Škuc in sklenili, da imamo pivci kave moč, da izberemo tisto, kar je najbolje za nas in za naše okolje ter si privoščimo dobro pripravljeno pravično kavo in na ta način spreminjamo svet na bolje.

- Oglas -

kava

Na svetu vsak dan popijemo skoraj milijardo in pol skodelic kave in za vsako izmed njih se skriva osebna zgodba. Večino proizvajalcev kave predstavljajo mali kmetje in njihove družine v gospodarsko nepriviligiranih državah. 25 milijonov družin je odvisnih od pridelovanja kave in njihove življenjske razmere so pogosto težavne, ker zaradi nepravičnega delovanja svetovnih trgov za svoje delo prejmejo nezadostno plačilo, ki jim ne omogoča preživetja. Kava je bila prva surovina, s katero se je trgovalo po načelih pravične trgovine in tudi danes je prav kava tista, ki se je v tem okviru največ pridela in proda, nam je povedal Rene Suša. Pravična trgovina je sistem, ki rešuje dve veliki težavi mednarodnega sistema trgovanja – odpravlja posrednike in odkupuje neposredno odproizvajalcev ter ščiti proizvajalce pred borznimi nihanji cen, saj kavo odkupuje vsaj po minimalni ceni, ki je vedno višja od proizvodnih stroškov. Poleg tega prepoveduje otroško delo, s proizvajalci vzpostavlja dolgoročne odnose, vlaga v razvoj znanja proizvajalcev, ozavešča o pravični trgovini, zagotavlja enake možnosti za moške in ženske, zagotavlja varne in zdrave delovne pogoje ter od proizvajalcev zahteva, da pri pridelavi ne uničujejo okolja.

Kava je res nekaj posebnega – pijemo jo po celem svetu in vsak dan, čeprav je ne potrebujemo za življenje. Pa vendar je povprečen kupec kave po besedah Tineta Čokla ”kavno nepismen”. Razlog za to vidi Tine predvsem v tem, da se o kavi govori premalo in veliko preveč o znamkah. Izmišljeno tržno ime enostavno ne more nadomestiti sporočila, ki ga kava želi povedati.

- Oglas -

Dobra kava v osnovi ni grenka in tudi usode ljudi, ki jo pridelujejo, ni potrebno, da so takšne. Zrnca kave skrivajo v sebi množico arom od kislih, sadnih, čokoladnih … Če bi imeli priložnost okušati posamične vrste kave iz različnih delov sveta oziroma iz različnih pogojev rasti, bi hitro opazili, da je raznolikost okusov zelo velika. Predvsem pa bi mogoče končno slišali sporočilo, ki nam ga želi povedati kava – kava je del narave, rezultat okoliščin in izdelek skrbnih rok pridelovalcev in ne zgolj surovina za trgovanje na borzi. Dober kavni napitek, kakršnega uživamo vsak dan, pa še posledica znanja in dela pražilcev kave in barist, ki vsako kavo pripravijo z veliko predanosti in ljubezni. Pivci kave imamo moč, da izberemo tisto, kar je najbolje za nas in za naše okolje ter si privoščimo dobro pripravljeno pravično kavo ter na ta način spreminjamo svet na bolje.

Svetovni dan pravične trgovine praznujte z nami tudi v soboto, 11. maja 2013 v edini slovenski pravični trgovini 3MUHE, na Starem trgu 30, kjer za vas pripravljamo degustacijo nekaterih izdelkov pravične trgovine.

.

NAJNOVEJŠE