0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineRdeči bor cenimo pri obolenjih dihal

Rdeči bor cenimo pri obolenjih dihal

MORDA VAS ZANIMA

Rdeči bor cenijo kot rastlino, ki pomaga zlasti pri obolenjih dihal. Ker zmanjšuje otekline sluznic zgornjih dihalnih poti, ga priporočajo pri kroničnem (dolgotrajnem) bronhitisu, kašlju in vnetju grla. Med učinki, ki mu jih pripisujejo, so: uničevanje kužnih klic, pospeševanje odvajanje vode iz telesa in lajšanje revmatične bolečine.

- Oglas -

Rdeči bor (Pinus sylvestris) uspeva na peščenih ravninah in skalah sončnih pobočij Evrope ter severne in zahodne Azije. Zraste več deset metrov visoko. Njegova glavna korenina sega globoko v zemljo in njeni odrastki se razraščajo na vse strani. Mlada stebla in veje imajo rdečkasto skorjo, ki pozneje porjavi. Sivozelene iglice so razvrščene v dvojice in te v šope. Na koncu vejic je pet do šest mladih listnih popkov (borovih vršičkov), ki jih varujejo luskasti listki. Če posadimo rdeči bor doma na vrtu, se zelo razraste. V majhnem vrtu tudi zelo hitro prevlada. Najraje ima dobro odcedna tla in sončno lego.

Izvlečke iz rdečega bora uporabljajo v številnih farmacevtskih izdelkih. Ker je rdeči bor izvrsten antiseptik (uničuje mikroorganizme na koži in sluznicah), lahko pomaga pri okužbah dihal in sečil. Raziskave, ki so jih leta 2000 izvedli na Finskem, kažejo, da ta rastlina učinkuje proti nekaterim vrstam bakterij in tudi proti glivi Candida albicans.

Storži rdečega bora

- Oglas -

Vršički zdravja

Uporabni deli rdečega bora v zdravilne namene so njegovi storži, smola in iglice. Mlade borove vršičke v ljudski medicini v številnih državah uporabljajo za pripravo napitkov in kopeli za blaženje kašlja, izčrpanosti, slabe prekrvitve, artritisa, revme, ran, ki se težko celijo, in kožnih bolezni. Mlade popke, ki vsebujejo eterično olje, bogato s pinenom, limonenom in smolo, nabiramo spomladi, ko so še pokriti z rjavimi luskami.

POPAREK pripravimo tako, da 20 gramov (svežih ali posušenih) borovih vršičkov stresemo v liter vrele vode.

  • Za lajšanje bronhitisa in kašlja uživamo poparek na osnovi rdečega bora. Namakamo 10 minut, nato precedimo in popijemo štiri do pet skodelic na dan.
  • Pri vnetju grla (laringitisu) poparek grgramo štiri- ali petkrat na dan.
  • Proti nahodu in prehladu tri- ali štirikrat na dan vdihavamo hlape ravno tako pripravljenega poparka.

KOPEL pripravimo tako, da 250 gramov posušenih borovih iglic v platneni vrečki damo v kopel. Druga možnost je, da približno 250 gramov borovih iglic stresemo v dva litra vrele vode in pustimo stati 20 minut, nato precedimo in zlijemo v kopel.

Rdeči bor

- Oglas -

Eterično olje

Eterično olje iz borovih iglic pridobivajo z vodno destilacijo iz svežih iglic in vršičkov vej. V iglicah so tudi flavonoidi in majhna količina vitamina C. Tudi njegovo uporabo priporočajo pri obolenjih dihal. Mazilo z borovim eteričnim oljem bora naj bi poživljalo krvni obtok v perifernih žilah. Navajajo tudi, da eterično olje blaži vnetja, pospešuje izločanje seča, tonizira mišice in lahko olajša bolečine v primeru išiasa, artritisa in bolečin pri preobremenjenih mišicah.

Borovo eterično olje zelo dobro prečisti, osveži in odišavi zrak. Pravijo, da deluje vzpodbudno in preprečuje miselno utrujenost, izčrpanost in otrplost. Borovo eterično olje, poleg v farmacevtski industriji, uporabljajo še kot dišavno sestavino v milih, detergentih, kozmetičnih izdelkih in parfumih ter kot dodatek številnim prehrambnim izdelkom in pijačam.

NOTRANJA UPORABA. Tri do pet kapljic eteričnega olja nakapljamo na košček sladkorja.
INHALACIJA. Kapljice eteričnega olja, ki jih dodamo vreli vodi, ustvarjajo osvežujoče hlape, ki odpirajo zamašene nosnice ali obnosne votline in pomagajo pri izkašljevanju.
MAZILA. Proti revmatičnim bolečinam uporabljamo mazila in razna druga sredstva za vtiranje na osnovi rdečega bora ter borovo eterično olje. Eterično olje razredčimo v razmerju tri kapljice na 10 mililitrov nosilnega olja in vtiramo v prizadeti predel. Mazila in sredstva za vtiranje uporabimo večkrat na dan.

Zunanjo uporabo pripravkov na osnovi rdečega bora odsvetujejo, če smo nagnjeni h kožnim alergijam. Doslej ne poročajo o neželenih stranskih učinkih zaradi uporabe borovih vršičkov. Borovo eterično olje je močno, zato ga moramo uporabljati v majhnih količinah, še posebej v kopelih in mešanicah za masažo.

.

NAJNOVEJŠE