Zdravje & prehranaKako do tekaškega užitka

Kako do tekaškega užitka

MORDA VAS ZANIMA

Ste med tistimi, ki se jim ne sanja, kaj človeka vrže iz postelje, da obuje superge in gre tečt, ko preostali še spijo. Začetniki se boste v tek najlažje vpeljali s kombinacijo teka in hoje.

- Oglas -

Ena vedno bolj priljubljenih oblik gibanja je tek, ki spada med (cenovno) najbolj dostopne športe, čeprav je lahko tekaška oprema tudi precej draga. Odpadejo stroški mesečnih članarin ali najema dvoran, vse kar res nujno potrebujete, so dobri tekaški copati in nekaj volje.

Da te kljub želji ni vedno tako lahko zbrati, imate verjetno izkušnjo vsi, ki ste že kdaj sedeli po „shakespearovsko“ pred supergami in se spraševali: „Obuti jih ali ne obuti jih?“ Iz izkušenj vam povemo, da obstaja dober recept, kako pretentati voljo, ki sili v nasprotno smer, in priti do pravega tekaškega užitka. To je intervalni tek. Ne tisti pravi, za povečevanje hitrosti pri izkušenih tekačih, ki mu pravijo fartlek, ampak kombinacija hoje in teka, ki jo lahko združite v večmesečni program.

Tek

Izberite program in naredite večmesečni načrt

Morda ste med vami taki, ki boste ob besedi program zamahnili z roko in rekli, da ste raje svobodnejši. Superge vzamete iz omare, ko vas „zagrabi“, tečete pa raje brez ure po notranjem občutku. Tekaški užitek ste že dovolj ponotranjili in ne potrebujete veliko zunanje spodbude. Če pa ste med tistimi, ki se vam ne sanja, kako je mogoče uživati v teku, a imate vseeno željo, da bi nekaj naredili za svoje telo, vam predlagamo knjigo Tek za začetnike. Če ne želite kupiti te knjige, obstaja na internetu vrsta podobnih programov za začetnike, le malo pobrskati je treba. Izberite take, ki predvidevajo tek tri do štirikrat na teden.

- Oglas -

Kombinacija teka in hoje je najlažji način, kako začeti – zdržiš tri minute in je že na vrsti hoja; ko se odpočiješ, spet tečeš tri minutke ali kolikor koli že po programu. Nekaj vztrajnosti bo treba, a tako pač je. Brez muje, se še čevelj ne obuje. Če boste delali po njem, boste sčasoma začeli odkrivati užitke teka, in na koncu se vam lahko zgodi, da boste razumeli, o čem govori Forrest Gump. Saj se spomnite: „Tega dne sem se, brez posebnega razloga, odločil, da grem na kratek tek. Tekel sem do konca ceste, in ko sem prišel tja, sem pomislil, da bi tekel še do konca mesta …“ In tako dalje in tako naprej.

Zbirajte informacije

Za motivacijo je dobro, da si jo nabirate tudi z zbiranjem informacij o teku, s čimer boste pridobili tudi znanje, ki ga potrebujete, da boste tekli varno. Poškodbe pri teku namreč niso tako redke, sploh, če na začetku pretiravate. Če ste zdravi, se bodo vaše srce, pljuča in mišice dokaj hitro navadili na povečan napor, težava pa nastopi pri sklepih, kitah in vezeh, ki se prilagajajo počasneje.

Pri zbiranju informacij si lahko pomagate s forumi, kot je recimo Tekaški forum (izkušeni tekači začetnikom z veseljem podelijo kakšen koristen nasvet), ali branjem motivacijskega dnevnika, kot je „Kako sem vstal s kavča in šel teč“. Obstajajo tudi tekaške šole, kjer se boste naučili pravilne tehnike teka, s katero boste varnejši pred poškodbami.

Dobre superge bodo dovolj

Kot že rečeno, so to, kar res nujno potrebujete, dobri tekaški copati. Ko kupujete, se pri prodajalcu pozanimajte, kateri modeli so primerni za začetnike. V boljših trgovinah vam bodo omogočili analizo stopala in snemanje teka, po kateri vam bodo določili najprimernejši copat, vendar tega kot začetnik še nujno ne potrebujete. Pazite, da vam copati ne bodo tesni, saj stopalo med tekom nekoliko oteče in nam lahko povzroči nepotrebne bolečine. Tekaški copati za začetnike morajo biti udobni, stabilni in dobro blaženi. Zato si pri izbiri vzemite čas in prinesite s sabo tekaške nogavice.

Bosonogi tek

Če boste vztrajni, boste morda s časoma ugotovili, da tudi superg ne potrebujete. Mislite, da se šalimo? Ne, obstaja posebne vrste tek, ki mu pravimo bosonogi tek, in ima tudi v Sloveniji kar nekaj privržencev.

Za oblačila poglejte v omaro

Pri izbiri oblačil bo za začetek dovolj to, kar imate v omari. Kratke hlače in kratka majica poleti ter trenerka oz. pajkice in dolga majica v hladnejših mesecih. Poleti je dobro, da imate poleg kratkih hlač in majice na glavi nekaj za zaščito pred soncem, v hladnejših mesecih pa vetrovko, rokavice in kapo. Po nekaj tednih teka, boste lažje presodili, kakšno opremo še potrebujete. Opremljeni boste z več informacijami in takrat si lahko omislite tudi kakšno tehnično igračko, kot je tekaška ura, ali barvno usklajena tekaška oblačila.

NAJNOVEJŠE