0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZakaj ločujemo odpadke?

Zakaj ločujemo odpadke?

MORDA VAS ZANIMA

V sklopu akcije za zmanjšanje količin odpadkov, ki jo v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta izvaja zadruga Buna, so nedavno pripravili tematsko delavnico. Na ljubljanski Špici so obrnili črn zabojnik, ki je sicer namenjen mešanim odpadkom, ki ne sodijo v noben drug zaboljnik. V njem so našli veliko smeti, ki bi jih lahko razvrstili drugam.

- Oglas -

V črnem zabojniku je bilo, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, zelo malo smeti, ki bi sodile vanj. Našli so namreč le nekaj plenic in mačjega peska, vse ostalo pa bi lahko razvrstili v druge zabojnike. V črnem zabojniku je bilo tudi veliko hrane – največ kruha, zelenjave in sadja, kar Slovenci tudi po številnih statistikah največkrat zavržemo.

ločevanje odpadkov

Zakaj je ločevanje pomembno?

Zgodba z odpadki se ne konča pri tem, ko jih vržemo v zabojnik. Pravzaprav se tam šele dobro začne. Ločevanje odpadkov je pomembno zato, ker so le ločeno zbrani odpadki primerni za nadaljno uporabo, so denimo zapisali pri Javnem komunalnem podjetju Grosuplje.

- Oglas -

Ko so vsi odpadki odloženi v istem košu, je ravnanje z njimi oteženo in drago. Da zmanjšamo stroške ravnanja z odpadki jih je potrebno ločevati že na izvoru, saj odloženi odpadki izjemno negativno vplivajo na okolje.

Če odpadke pravilno ločujemo, tako zmanjšamo vplive na okolje. Hkrati so pravilno ločeni odpadki tudi »nov« vir surovin v industrij. Z reciklažo odpadkov tako porabimo manj naravnih virov.

Kako ločevati?

Najbolj učinkovito je, da se ločevanja odpadkov lotimo že na njihovem izvoru – torej v domači kuhinji oziroma drugih prostorih. Že doma moramo organizirati ločevanje posameznih vrst odpadkov. Ločene in sortirane smeti nato oddamo v individualne zabojnike, odnesemo na ekološki otok ali na zbirne centre.

Kaj sodi kam

Verjetno so vam barve zabojnikov in vreč za smeti že dobro poznane. Če vseeno strnemo, odpadke ločujemo po naslednjih skupinah:

  • Mešana embalaža
  • Papir in karton
  • Organski odpadki
  • Nevarni odpadki
  • Steklena embalaža
  • Odpadne kovine
  • Mešani komunalni odpadki

Kot posamezniki in kot družba smo odgovorni za naše okolje. Že z majnimi prilagoditvami lahko vsako gospodinjstvo veliko pripomore k ohranjanju naravnih virov, zmanjšanju porabe energije in čistejšemu okolju.

.

NAJNOVEJŠE