Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
Ekologija & okoljeZakaj ločujemo odpadke?

Zakaj ločujemo odpadke?

MORDA VAS ZANIMA

V sklopu akcije za zmanjšanje količin odpadkov, ki jo v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta izvaja zadruga Buna, so nedavno pripravili tematsko delavnico. Na ljubljanski Špici so obrnili črn zabojnik, ki je sicer namenjen mešanim odpadkom, ki ne sodijo v noben drug zaboljnik. V njem so našli veliko smeti, ki bi jih lahko razvrstili drugam.

- Oglas -

V črnem zabojniku je bilo, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, zelo malo smeti, ki bi sodile vanj. Našli so namreč le nekaj plenic in mačjega peska, vse ostalo pa bi lahko razvrstili v druge zabojnike. V črnem zabojniku je bilo tudi veliko hrane – največ kruha, zelenjave in sadja, kar Slovenci tudi po številnih statistikah največkrat zavržemo.

ločevanje odpadkov

Zakaj je ločevanje pomembno?

Zgodba z odpadki se ne konča pri tem, ko jih vržemo v zabojnik. Pravzaprav se tam šele dobro začne. Ločevanje odpadkov je pomembno zato, ker so le ločeno zbrani odpadki primerni za nadaljno uporabo, so denimo zapisali pri Javnem komunalnem podjetju Grosuplje.

Ko so vsi odpadki odloženi v istem košu, je ravnanje z njimi oteženo in drago. Da zmanjšamo stroške ravnanja z odpadki jih je potrebno ločevati že na izvoru, saj odloženi odpadki izjemno negativno vplivajo na okolje.

- Oglas -

Če odpadke pravilno ločujemo, tako zmanjšamo vplive na okolje. Hkrati so pravilno ločeni odpadki tudi »nov« vir surovin v industrij. Z reciklažo odpadkov tako porabimo manj naravnih virov.

Kako ločevati?

Najbolj učinkovito je, da se ločevanja odpadkov lotimo že na njihovem izvoru – torej v domači kuhinji oziroma drugih prostorih. Že doma moramo organizirati ločevanje posameznih vrst odpadkov. Ločene in sortirane smeti nato oddamo v individualne zabojnike, odnesemo na ekološki otok ali na zbirne centre.

Kaj sodi kam

Verjetno so vam barve zabojnikov in vreč za smeti že dobro poznane. Če vseeno strnemo, odpadke ločujemo po naslednjih skupinah:

  • Mešana embalaža
  • Papir in karton
  • Organski odpadki
  • Nevarni odpadki
  • Steklena embalaža
  • Odpadne kovine
  • Mešani komunalni odpadki

Kot posamezniki in kot družba smo odgovorni za naše okolje. Že z majnimi prilagoditvami lahko vsako gospodinjstvo veliko pripomore k ohranjanju naravnih virov, zmanjšanju porabe energije in čistejšemu okolju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×