Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Vrt & VrtnarjenjeStara šolska avtobusa predelala v rastlinjak

Stara šolska avtobusa predelala v rastlinjak

MORDA VAS ZANIMA

Recikliranje je vsekakor pomembno, a še bolje je, če nam uspe najti možnost ponovne uporabe navidezno odsluženih predmetov. Kanadčanka Doni Rae je vzela idejo ponovne uporabe zelo resno. Odločila se je namreč, da stare šolske avtobuse predela v funkcionalne rastlinjake in jim s tem podari »novo življenje« …

Avtobusa kupljena na lokalni dražbi

- Oglas -

Doni Rae je bila že pred tem navdušena vrtnarka. A ker živi na območju, kjer je sezona uspevanja številnih vrst rastlin zaradi podnebnih pogojev precej kratka, je začela razmišljati o postavitvi rastlinjaka. Pri načrtovanju je poskušala najti karseda ugodno možnost postavitve. Tako je naletela na dražbe starih šolskih avtobusov. Na koncu se je odločila, da kupi kar dva avtobusa, ne le enega, in delo se je začelo …

Manjši avtobus z rastlinjakom je še vedno mobilen

Predelava avtobusov seveda ni bila preprosta, a Doni Rae je imela pri tem pomoč družine. S skupnimi močmi so se lotili dela in končni rezultat je resnično osupljiv. Za predelavo so potrebovali eno dolgo zimo, a trud je bil na koncu več kot poplačan. Prvi korak je bil odstranjevanje sedežev iz obeh avtobusov, nato pa se je postopek predelave pri obeh avtobusih precej razlikoval. Doni Rae in njena družina so se namreč odločili, da se ne bodo povsem odpovedali prvotni namembnosti prvega, manjšega avtobusa, ki je nekoč prevažal do 32 šolarjev. Tako so ustvarili nekakšen mobilni rastlinjak, ki ga je mogoče poljubno prevažati od ene lokacije do druge. To je pomenilo, da so ohranili volan in pogonski sklop. Pod strop so namestili dodatne luči in nato ustvarili gredice za posamezno vrsto rastlin.

Odstranjevanje prvotne strehe omogočilo lažje segrevanje notranjosti

Predelava večjega avtobusa, namenjenega prevozu 72 potnikov, je bila nekoliko zahtevnejša in kompleksnejša. Še posebej zahtevno naj bi bilo odstranjevanje prvotne, pločevinaste strehe. Ta avtobus ima namreč zdaj 6 milimetrov debelo transparentno streho iz polikarbonata, kar pomeni, da se notranjost precej bolj segreje kot pri manjši različici. Poskrbljeno je tudi za ustrezno zaščito v primeru močnejšega vetra. Prvotno streho je sicer družina reciklirala in jo uporabila za notranjo oblogo gredic, ki zmanjšuje nevarnost za gnitje pridelka.

Načrti za dodatne nadgradnje rastlinjakov

Prvo pomlad si je Doni Rae pomagala kar s propanskimi grelniki, ki so bili še posebej uporabni v hladnih nočeh. Družina pa zdaj načrtuje montažo trajnih grelnikov na naravni plin. Za zalivanje rastlin med prvo sezono je Doni Rae uporabila klasično vrtno cev (poskrbljeno je bilo tudi za zaščito tal ob stiku z vlago), tudi tu pa so v načrtu dodatne dodelave oziroma vzpostavitev sistema za avtomatizirano kapljično zalivanje rastlin.

Priložnosti za ponovno uporabo »odsluženih« predmetov so praktično na vsakem koraku …

- Oglas -

Uspešna predelava starih šolskih avtobusov, s katero se lahko pohvalijo Doni Rae in njena družina, je dokaz, da ne bi smeli prehitro odpisati tistega, kar se nam zdi na prvi pogled primerno le še za na odpad. Odločitev, da prostor za gojenje rastlin v vseh letnih časih ustvarijo kar znotraj starih avtobusov, je družini prihranila kar nekaj denarja. Poleg tega pa imajo tovrstni rastlinjaki določene prednosti v primerjavi s klasičnimi – »gredice« so nekoliko dvignjene, kar pomeni manj izgube toplote, originalna okna omogočajo preprosto prezračevanje ipd. Doni Rae razmišlja tudi o tem, da bi postopoma začela prodajati del pridelka. Tako najverjetneje ni šlo za edini tovrstni projekt družine. Hkrati pa je lahko seveda zgodba navdih tudi za vse druge vrtnarje, ki razmišljajo o postavitvi malce drugačnega, unikatnega rastlinjaka. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×