Zdravje & prehrana3 najpomembnejši ukrepi za upočasnitev staranja imunskega sistema

3 najpomembnejši ukrepi za upočasnitev staranja imunskega sistema

MORDA VAS ZANIMA

Staranje vpliva na najrazličnejše procese v našem telesu. Med drugim se z leti zmanjšuje tudi učinkovitost imunskega sistema. Okrevanje v primeru okužb je tako počasnejše in manj učinkovito. »Postaran imunski sistem« pa se obenem slabše odziva na cepiva. Čeprav staranja imunskega sistema seveda ni mogoče povsem preprečiti oziroma zaustaviti, pa lahko z določenimi spremembami ta proces vendarle drastično upočasnimo. Pri tem so še posebej pomembni trije ukrepi …

1. Redna telesna aktivnost

- Oglas -

Skrb za redno gibanje je vsekakor eno najpogostejših priporočil za ohranjanje dobrega zdravja. Vendar pa se med koristmi redne telesne aktivnosti precej redko izpostavlja vpliv te navade na ohranjanje močnega imunskega sistema. Metaanaliza, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Nature Reviews Immunology, je razkrila, da je eden ključnih dejavnikov za upočasnjevanje staranja imunskega sistema prav gibanje. Naše skeletne mišice namreč proizvajajo beljakovine, imenovane miokini, ki blažijo vnetja v telesu in prispevajo h krepitvi obrambnih funkcij oziroma imunske zaščite. Več mišične mase tako praviloma pomeni tudi boljšo zaščito pred najrazličnejšimi okužbami.

Tako je mogoče pri ljudeh, ki redno telovadijo, opaziti manjše število postaranih imunskih celic, za katere so značilni skrajšani telomeri, kot pri manj aktivnih vrstnikih. Po drugi strani pa se poveča število limfocitov T, katerih naloga je prepoznavanje patogenega mikroorganizma, odgovornega za okužbo, nato pa diferenciacija v celice, specializirane za uničenje tega mikroorganizma v primeru novih poskusov okužbe telesa v prihodnosti. Čeprav ostaja skupno število limfocitov T konstantno, se število tiste podvrste, ki je sprva nediferencirana, nato pa je sposobna specializacija, z leti zmanjšuje. Telo je tako slabše pripravljeno na morebitne nove, neznane tujke, kar je tudi eden glavnih znakov »postaranega imunskega sistema«, zato je razveseljivo, da lahko redna telesna aktivnost ublaži to težavo, povezano s staranjem. Obenem obstajajo študije, katerih izsledki kažejo, da obstaja povezava med rednim gibanjem in boljšim odzivom na cepiva, kar v praksi pomeni predvsem učinkovitejšo tvorbo protiteles.

Imunski sistem

2. Prehrana z obilico »protivnetnih živil«

Staranje imunskega sistema je pogosto tesno povezano s kroničnimi vnetji. Akutni vnetni odziv v primeru dejanske nevarnosti oziroma poškodbe je sicer zelo koristen, vendar je nujno, da se v telesu nato hitro sprožijo tudi protivnetni mehanizmi. Pri mlajših osebah to običajno ni težava, z leti pa postaja možnost za kronična vnetja, ki so povezana s številnimi boleznimi, vse večja. Imunski sistem je tako zaposlen z neustreznimi vnetnimi odzivi, pri tem pa lahko zanemari resnične nevarnosti, torej patogene organizme. Eden izmed pomembnih ukrepov, ki lahko pripomorejo k »pomladitvi« imunskega sistema, je tako tudi povečan vnos živil s protivnetnimi učinki. V to skupino sodijo živila, bogata z omega-3-maščobnimi kislinami.

Pomemben vpliv ima tudi vitamin D, pri čemer pa primarni vir ni hrana, ampak je nujna predvsem redna izpostavljenost sončnim žarkom, saj lahko tako telo samo tvori zadostne količine vitamina D (po potrebi pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili). Za upočasnitev staranja imunskega sistema je obenem nujno, da telesu zagotovite dovolj antioksidantov (vir so predvsem različne vrste sadja in zelenjave), ki lahko med drugim pomagajo tudi pri preprečevanju kroničnih vnetij. Med začimbami s protivnetnimi učinki pa izstopa predvsem kurkuma, še posebej če jo kombinirate s črnim poprom.

3. Ohranjanje zdrave telesne teže

- Oglas -

Kar do 30 odstotkov vnetnih citokinov IL-6 v krvnem obtoku naj bi izviralo iz maščobnega tkiva. Pri ljudeh s čezmerno telesno težo je tako nevarnost za kronična vnetja še posebej visoka. To med drugim pomeni manj učinkovit imunski sistem v primeru resničnih nevarnosti. Obstajala pa naj bi tudi povezava med čezmerno telesno težo in slabšim odzivom na cepiva proti gripi. Med pomembne ukrepe za upočasnitev staranja imunskega sistema tako sodi tudi skrb za ohranjanje zdrave telesne teže.

Preberite tudi: Kako okrepiti svoj imunski sistem?

NAJNOVEJŠE