Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
Zdravje & prehranaSeneni nahod: uživanje probiotokov lahko omili simptome

Seneni nahod: uživanje probiotokov lahko omili simptome

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki imate že dlje časa težave s senenim nahodom oziroma z alergijo na cvetni prah, verjetno veste, da so simptomi vsako leto nekoliko drugačni, različna pa je tudi njihova intenzivnost. Nekaj, kar vam je morda pomagalo lani, letos tako ne bo nujno učinkovito. Simptomi, kot so srbeče oči in vodni izloček, kihanje ter zasluzenost, so lahko zelo neprijetni, zato je iskanje učinkovite rešitve za tovrstne težave zelo pomembno.

- Oglas -

Zdravila proti alergijam (običajno so to antihistaminiki) vam sicer lahko pomagajo, vendar imajo pogosto nezaželene stranske učinke, predvsem povečano utrujenost in suha usta. V želji, da bi se izognili tem stranskim učinkom, se tako mnogi zatekajo k alternativnim možnostim zdravljenja. Sodeč po nekaterih raziskavah naj bi bili pri spopadanju s simptomi senenega nahoda zelo učinkoviti tudi probiotiki.

Kaj so probiotiki?

Probiotiki sodijo med koristne bakterije, ki so nujne za zdravje vašega črevesja. Zdravniki jih pogosto priporočajo tistim, ki morajo zaradi različnih zdravstvenih težav uživati antibiotike. Razlog za to je, da antibiotiki ne uničijo le škodljivih, ampak pogosto tudi koristne bakterije v črevesju, kar lahko privede do prebavnih težav. Med najbolj razširjene probiotike sodijo laktobacili in bifidobakterije, ki jih lahko najdemo v različnih živilih, na voljo pa so tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Izsledki raziskav so zelo obetavni

Znanstveniki z univerze v Nashvillu so pred kratkim objavili študijo, ki bo zanimiva predvsem za tiste, ki se spopadate z alergijo na cvetni prah, pogosto imenovano tudi seneni nahod. Študija namreč poroča o izsledkih raziskave, v kateri je sodelovalo 173 udeležencev z alergijo na cvetni prah. Medtem ko je ena skupina prejemala placebo, je druga uživala kombinacijo laktobacilov in bifidobakterij. Ugotovljeno je bilo, da je omenjena kombinacija probiotikov močno ublažila simptome senenega nahoda. Pri tem je sicer treba izpostaviti, da so v raziskavi sodelovali predvsem ljudje z blažjo obliko alergije, zato še ni povsem jasno, kakšen bi bil učinek v primeru resnejših simptomov.

- Oglas -

Izsledki raziskave podpirajo ugotovitev raziskovalcev, ki so leta 2015 izvedli metaanalizo 23 raziskav. Tudi takrat se je namreč izkazalo, da so imeli tisti, ki so pogosto uživali živila, bogata s probiotiki, ali prehranska dopolnila manj težav s simptomi senenega nahoda. Razlog za to naj bi bilo spremenjeno ravnovesje bakterij v prebavnem traku, ki je okrepilo imunski sistem ter tako zmanjšalo pogostost in intenzivnost simptomov senenega nahoda.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×