Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.
Dom & energijaPotencialno kancerogene snovi v naših domovih – kje se skrivajo?

Potencialno kancerogene snovi v naših domovih – kje se skrivajo?

MORDA VAS ZANIMA

Dom naj bi bil za vsakogar najvarnejši kraj. Vendar pa na žalost pogosto nevede sami v svoj dom vnašamo snovi, ki imajo lahko negativen vpliv na naše zdravje in počutje. Nekatere izmed teh snovi so celo kancerogene, torej takšne, ki povečujejo tveganje za različne vrste raka. Da pa bi se jim lahko v prihodnje izognili, morate seveda najprej vedeti, kje se skrivajo …

- Oglas -

Karcogeni osvežilci zraka

Osvežilci zraka

V mnogih osvežilcih zraka, kupljenih v trgovini, najdemo snovi, ki so lahko precej škodljive za naše zdravje. V to skupino vsekakor sodijo ftalati, ki jih pogosto vsebujejo celo tiste dišave za dom, ki se oglašujejo kot naravne. Ftalati so lahko še posebej problematični za otroke, saj lahko zavrejo kognitivni razvoj. Seveda pa obstaja povečano tveganje za težave tudi pri nosečnicah, ki so izpostavljene ftalatom. Na voljo je kar nekaj študij, ki povezujejo pogosto uporabo osvežilcev zraka oziroma izpostavljenost ftalatom s povečanim tveganjem za raka. Tako je vsekakor boljša rešitev, da izberete naravno osveževanje zraka v vašem domu.

Čistila za preproge in oblazinjeno pohištvo

Tudi mnoga čistila, namenjena oblazinjenemu pohištvu in preprogam, niso tako nedolžna, kot se morda zdi na prvi pogled. Sestavini, ki sta lahko še posebej problematični, sta v tem primeru trikloroetan in naftalen. To sta namreč dve snovi, ki med drugih povečata tveganje za raka pljuč in grla. Preden se odločite za nakup, tako vedno preverite sestavo. Pri odstranjevanju madežev pa si lahko na primer zelo učinkovito pomagate tudi s sodo bikarbono – tako morda niti ne boste potrebovali posebnih čistil.

Sredstva za zaščito pred insekti

Uporaba mnogih pršil oziroma izdelkov za zaščito pred insekti je lahko problematična. V številnih tovrstnih izdelkih lahko namreč najdemo snov, imenovano N,N-dietil-m-toluamid (oziroma DEET). Gre za snov, ki lahko med drugim tudi poveča nevarnost za razvoj raka, predvsem ob dolgotrajnejši uporabi. Predlagamo vam, da poskusite z naravnimi alternativami repelentom, ki jih najdemo na policah trgovin.

Antibakterijski izdelki

- Oglas -

V osnovi so seveda antibakterijski izdelki namenjeni temu, da bi nas zaščitili pred okužbami. Vendar pa izdelki, namenjeni uničevanju škodljivih bakterij, pogosto vsebujejo tudi triklosan – snov, ki je lahko kancerogena. Triklosan je pogosto »skrit« v številnih izdelkih, na primer v čistilih za stranišče.

Antiperspiranti

Omenjeni triklosan je bil včasih tudi pogosta sestavina dezodorantov. Danes je snov v Evropski uniji prepovedana, ko gre za dezodorante. Kar pa še ne pomeni, da ne obstajajo druge nevarnosti, povezane z uporabo dezodorantov. Še bolj kot klasični dezodoranti pa so seveda lahko problematični antiperspiranti, ki vsekakor sodijo med najbolj nevarne in potencialno kancerogene snovi v naših domovih. Predvsem aluminijeve snovi so lahko tiste, ki povečajo tveganje za razvoj raka. Tako se je uporabi antiperspirantov, ki so namenjeni zaviranju znojenja, bolje izogniti.

Barve

Občasno želimo prenoviti svoje domove s pomočjo nanašanja novih barv – na stene, pohištvo ipd. Vendar pa lahko z nepremišljeno izbiro barv ogrozimo svoje zdravje in zdravje drugih, ki bivajo v našem domu. Nevarne so lahko predvsem hlapne organske spojine, ki se sproščajo v zrak, včasih še zelo dolgo po barvanju. Pri nakupu tako vsekakor poskušajte izbrati barve, ki vsebujejo čim manj tovrstnih spojin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×