Dom & EnergijaPotencialno kancerogene snovi v naših domovih – kje se skrivajo?

Potencialno kancerogene snovi v naših domovih – kje se skrivajo?

MORDA VAS ZANIMA

Dom naj bi bil za vsakogar najvarnejši kraj. Vendar pa na žalost pogosto nevede sami v svoj dom vnašamo snovi, ki imajo lahko negativen vpliv na naše zdravje in počutje. Nekatere izmed teh snovi so celo kancerogene, torej takšne, ki povečujejo tveganje za različne vrste raka. Da pa bi se jim lahko v prihodnje izognili, morate seveda najprej vedeti, kje se skrivajo …

- Oglas -

Karcogeni osvežilci zraka

Osvežilci zraka

V mnogih osvežilcih zraka, kupljenih v trgovini, najdemo snovi, ki so lahko precej škodljive za naše zdravje. V to skupino vsekakor sodijo ftalati, ki jih pogosto vsebujejo celo tiste dišave za dom, ki se oglašujejo kot naravne. Ftalati so lahko še posebej problematični za otroke, saj lahko zavrejo kognitivni razvoj. Seveda pa obstaja povečano tveganje za težave tudi pri nosečnicah, ki so izpostavljene ftalatom. Na voljo je kar nekaj študij, ki povezujejo pogosto uporabo osvežilcev zraka oziroma izpostavljenost ftalatom s povečanim tveganjem za raka. Tako je vsekakor boljša rešitev, da izberete naravno osveževanje zraka v vašem domu.

Čistila za preproge in oblazinjeno pohištvo

Tudi mnoga čistila, namenjena oblazinjenemu pohištvu in preprogam, niso tako nedolžna, kot se morda zdi na prvi pogled. Sestavini, ki sta lahko še posebej problematični, sta v tem primeru trikloroetan in naftalen. To sta namreč dve snovi, ki med drugih povečata tveganje za raka pljuč in grla. Preden se odločite za nakup, tako vedno preverite sestavo. Pri odstranjevanju madežev pa si lahko na primer zelo učinkovito pomagate tudi s sodo bikarbono – tako morda niti ne boste potrebovali posebnih čistil.

Sredstva za zaščito pred insekti

Uporaba mnogih pršil oziroma izdelkov za zaščito pred insekti je lahko problematična. V številnih tovrstnih izdelkih lahko namreč najdemo snov, imenovano N,N-dietil-m-toluamid (oziroma DEET). Gre za snov, ki lahko med drugim tudi poveča nevarnost za razvoj raka, predvsem ob dolgotrajnejši uporabi. Predlagamo vam, da poskusite z naravnimi alternativami repelentom, ki jih najdemo na policah trgovin.

Antibakterijski izdelki

- Oglas -

V osnovi so seveda antibakterijski izdelki namenjeni temu, da bi nas zaščitili pred okužbami. Vendar pa izdelki, namenjeni uničevanju škodljivih bakterij, pogosto vsebujejo tudi triklosan – snov, ki je lahko kancerogena. Triklosan je pogosto »skrit« v številnih izdelkih, na primer v čistilih za stranišče.

Antiperspiranti

Omenjeni triklosan je bil včasih tudi pogosta sestavina dezodorantov. Danes je snov v Evropski uniji prepovedana, ko gre za dezodorante. Kar pa še ne pomeni, da ne obstajajo druge nevarnosti, povezane z uporabo dezodorantov. Še bolj kot klasični dezodoranti pa so seveda lahko problematični antiperspiranti, ki vsekakor sodijo med najbolj nevarne in potencialno kancerogene snovi v naših domovih. Predvsem aluminijeve snovi so lahko tiste, ki povečajo tveganje za razvoj raka. Tako se je uporabi antiperspirantov, ki so namenjeni zaviranju znojenja, bolje izogniti.

Barve

Občasno želimo prenoviti svoje domove s pomočjo nanašanja novih barv – na stene, pohištvo ipd. Vendar pa lahko z nepremišljeno izbiro barv ogrozimo svoje zdravje in zdravje drugih, ki bivajo v našem domu. Nevarne so lahko predvsem hlapne organske spojine, ki se sproščajo v zrak, včasih še zelo dolgo po barvanju. Pri nakupu tako vsekakor poskušajte izbrati barve, ki vsebujejo čim manj tovrstnih spojin.

NAJNOVEJŠE