0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaravna osvežitev zraka: potrebujete le sodo bikarbono in eterična olja!

Naravna osvežitev zraka: potrebujete le sodo bikarbono in eterična olja!

MORDA VAS ZANIMA

Mnogokrat v trgovini skorajda refleksno pograbimo osvežilec zraka – v razpršilu ali električnega. V svojem domu vendarle ne moremo prenašati neprijetnih vonjav, kajne? Na srečo se danes vse več ljudi zaveda, da so komercialni osvežilci zraka vse prej kot nedolžni. V njih lahko najdemo kopico snovi, ki so lahko škodljive zdravju – obenem pa predstavljajo tudi precejšnjo obremenitev za okolje.

- Oglas -

Naraven osvežilec zraka

Ker pa običajno pri osvežilcih zraka ne gre za takojšnje zdravstvene posledice, je kasneje zelo težko dokazati, da so prav ti izdelki pomembno prispevali k razvoju resnejših bolezni. Tako je predvsem naša odgovornost, da se pravočasno zaščitimo. Kaj so alternative? Predlagamo, da se odpoveste kupljenim osvežilcem zraka in kar sami izdelate povsem naravno različico. Za najosnovnejšo možnost pravzaprav potrebujete le dve sestavini – sodo bikarbono in izbrano eterično olje.

Bolj naravno, ekološko, poceni in zdravju prijazno skorajda ne gre!

Soda bikarbona je znana po tem, da gre za izjemno vsestransko uporabno snov. Pogosto nam pride prav pri ekološkem čiščenju naših domov,  zelo uporabna pa je tudi kot sestavina številnih doma izdelanih kozmetičnih izdelkov. Ena od pomembnih lastnosti sode bikarbone je, da lahko vpija neprijetne vonjave. Tako je tudi idealna sestavina oziroma osnova domačih ovežilcev zraka. Potrebovali boste več manjših steklenih kozarčkov oziroma posodic, v katere nasujte sodo bikarbono. Za vsako žlico sode dodajte še približno 5 kapljic izbranega eteričnega olja. Po želji lahko uporabite tudi kombinacijo različnih eteričnih olj. Te kozarčke oziroma naravne osvežilce zraka nato razporedite na različna mesta v vašem domu. Ko se začne soda strjevati, je počasi čas, da jo zamenjate, saj je to znak, da ne more več tako učinkovito absorbirati neprijetnih vonjav.

- Oglas -

Dodatna možnost: naj delo opravi dišeča para!

Prejšnja metoda je primerna predvsem za dolgoročno zagotavljanje prijetnih vonjav v vašem domu, ne da bi pri tem sebe in svoje najbližje izpostavljali potencialno nevarnim kemikalijam. A kaj storiti, ko potrebujete hitrejšo rešitev? Tu se moramo vrniti k modrostim naših babic. Te seveda niso poznale osvežilcev zraka, kot jih poznamo danes, zato so se morale znajti drugače. Tudi v tem primeru se izkaže, da so preproste rešitve pogosto najboljše. Obenem pa so tudi najbolj zdravju, okolju in denarnici prijazne.

Pri tej metodi, ki bo poskrbela, da bodo vonjave v vašem domu zelo hitro mnogo prijetnejše, potrebujete lonec, ki ga napolnite z vodo. Zdaj zberite vse »dišeče sestavine«. Možnosti tu je ogromno – pogosto je lahko tudi tisto, kar se zdi na prvi pogled ostanek, odlična izbira. Uporabite lahko na primer olupke pomarančne ali mandarine, cimetove palčke ali cimet v prahu, posušeno meto, rožmarin, sivko ipd. Po želji lahko seveda tudi tu dodate izbrana eterična olja. Vodo najprej zavrite, nato pa vanjo stresite pripravljeno mešanico sestavine. Voda naj vre še približno 2 minuti, nato pa temperaturo znižajte in počakajte, da vaš dom napolni prijeten vonj. Če začne vode zmanjkovati, jo preprosto prilijte. S premišljeno izbrano kombinacijo sestavin lahko s to metodo naravnega odišavljanja prostorov v vašem domu pričarate tudi prav posebno praznično vzdušje – in za to vam sploh ne bo treba peči piškotov!

.

NAJNOVEJŠE