Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaTeh živil nikar ne pogrevajte

Teh živil nikar ne pogrevajte

MORDA VAS ZANIMA

Preverite, katerih živil za nobeno ceno ne smete pogrevati, pa naj se vam še tako zelo mudi, saj lahko to škoduje vašemu zdravju. Vedno se izogibajte pogrevanju industrijsko pripravljenih jedi, kot so instant polenta, testenine in riž. Poleg tega se izogibajte mikrovalovni pečici, pri toplotni obdelavi jedi pa se strogo ognite uporabi aluminijeve folije in teflonu. Med toplotno obdelavo se namreč lahko sproščajo toksini, ki škodujejo vašemu telesu.

- Oglas -

Pogrevanje živil

Izogibajte se pogrevanju sledečih živil:

Zelenjava z veliko nitrati: Zelena, korenje in špinača, pesa. Toplotna obdelava lahko povzroči, da se nitrati v tej zelenjavi spremenijo  v rakotvorne snovi, ko jih ponovno segrevamo. Tovrstno zelenjavo poskusite jesti čim bolj svežo.

Živila, ki vsebujejo veliko beljakovin: Jajca, meso, mlečni izdelki. Beljakovine se namreč pri ponovni toplotni obdelavi spremenijo in lahko ob uživanju škodujejo telesu in prebavi. Ker se sestava beljakovin v jedi popolnoma spremeni, lahko to povzroči prebavne težave. Tako tudi pogrevanje jajc, še posebej trdo kuhanih ali umešanih, postane strupeno za telo in škoduje prebavi. Gobe vedno zaužijte takoj po pripravi.

Krompir: Sobna temperatura lahko spodbudi rast botulizma, ki ga ponovno pregrevanje ne uniči.

Nasveti za čim bolj varno pogrevanje hrane

- Oglas -

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pri pogrevanju živil dajejo sledeče nasvete: »Da bi preprečili okužbe in zastrupitve z živili, skuhajmo vedno toliko, kolikor bomo pojedli. Skrbimo, da bo zaužita hrana vedno sveža. V kolikor pripravljamo hrano vnaprej, pazimo, da z njo ustrezno ravnamo – v ostankih živil, ki jih pustimo stati na toplem, se kaj hitro razmnožijo mikroorganizmi.

Kadar skuhamo večjo količino hrane, moramo jedi, ki jih želimo uporabiti kasneje, takoj hitro ohladiti in shraniti v hladilnik oziroma v zamrzovalnik. Preden živila ponovno uporabimo, jih moramo pogreti zelo hitro, oziroma tako, da središčna temperatura živila čim prej doseže najmanj 75°C. Juhe, omake in ostale »jedi na žlico« je treba prevreti. S tem se izognemo prehodu živila skozi nevarno temperaturno območje (od 5°C do 63°C), v katerem se mikroorganizmi zelo hitro razmnožujejo. Pogreto hrano moramo čim prej servirati, oziroma jo moramo toplo vzdrževati do končne porabe na temperaturi najmanj 63°C. Če hrane tudi po pregrevanju nismo porabili, jo raje zavržemo. Ponovno pogrevanje, ohlajevanje ali  celo zamrzovanje lahko predstavlja tveganje za zdravje.«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×